Župni listić 427

3. ožujka 2013.

Župni listić (427)

III. NEDJELJA KORIZME – BEZIMENA (Lk 13, 1-9)

U ono vrijeme dođoše neki te mu javiše što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: “Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.” Nato im pripovjedi ovu prispodobu: “Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ‘Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ‘Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.'”

Komentar:

U Isusovoj priči, neplodna smokva iscrpljuje gospodarevu zemlju i njegovo strpljenje. Neplodna smokva oslikava život sebi. Neplodna smokva je slika odbijanja Božjeg dara. Zlo je nerodne smokve što samo prima, a ništa ne daje. Na pravom je putu dakle onaj koji se trudi živjeti za druge. Dok živiš za druge, ostvaruješ se.
Primjer smokve koja crpi sokove iz zemlje, a ništa ne daje, treba nas potaknuti na pitanje da li u životu više dajemo ili uzimamo – dakako dok smo u dobi i okolnostima kad možemo i trebamo davati.

DJEČJI PODSJETNIK RODITELJIMA!

Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam. Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazujte gdje mi je mjesto. Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagirati na uputu. Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje i tjera me na to da pobjegnem od svake obveze. Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje; pa ću izgubiti vjeru u vas. Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih pokušati doći do još koje “pobjede”. Nemojte se previše žalostiti kad kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bih htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili. Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti “velikog lafa”. Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba, a mogao bih vas početi doživljavati kao sluge. Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju. To me samo ohrabruje da nastavim. Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate tiho i nasamo. Nemojte o mom ponašanju diskutirati za vrijeme svađe. Ne znam zašto onda slabo čujem, a i nisam sklon suradnji. U redu je da se poduzmu potrebne mjere, ali diskusiju odložite za kasnije. Nemojte da imam osjećaj kako su moje pogreške zapravo grijesi: Moram naučiti griješiti a da se ne osjećam zlim.
Nemojte stalno prigovarati. Ako to budete radili morat ću se početi praviti gluh. Nemojte zahtijevati objašnjenja za moje ponašanje. Ponekad zbilja ne znam zašto sam nešto učinio. Ne precjenjujte moje poštenje. Lako me je zastrašiti pa počnem lagati. Nemojte zaboraviti da volim eksperimentirati. Ja iz toga učim, pa vas molim da budete strpljivi. Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na iskustvu.
Ne obraćajte previše pažnje kad sam lakše bolestan. Mogao bih početi uživati u lošem zdravlju, ako mi to bude donosilo veliku pažnju. Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete, vidjet ćete da ću prestati ispitivati a informacije tražiti negdje drugdje. Nemojte odgovarati na smiješna ili besmislena pitanja. Ako me odbijete, vidjet ćete da samo želim da se bavite sa mnom. Nemojte mi govoriti da ste idealni i nepogrešivi. S takvim je tako teško živjeti. Ne brinite zbog toga što smo malo zajedno. Važno je kako smo zajedno. Nemojte da moja strahovanja postanu vaša tjeskoba. Tada ću se još više uplašiti. Pokažite da ste hrabri.
Nemojte zaboraviti da ne mogu odrasti bez mnogo razumijevanja i podrške; zaslužena pohvala ponekad izostane, ali prijekor nikada. Tretirajte me kao svoje prijatelje, pa ću ja biti vaš. Upamtite: više učim od primjera nego od kritike. I pored svega, mnogo vas volim, volite i vi mene!

DAROVI ZA CRKVU

1. MARKO BAN Klanjec 3 Đurđekovec 200 kn
2. ZORAN GAVRIĆ Svetomatejska 8/a Dobrodol 200 kn
3. Obitelj NOVOSEL Jakopići 12 Đurđekovec 500 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustio nas je:

VLADKO FLEGAR iz Dobrodola u 68. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!

JEDNA OD NAJLJEPŠIH IZJAVA NIKOLE TESLE

“Radim za budućnost, govorio je, i suvremenici me neće razumjeti, ali jednoga dana prevladat će naučni zakoni prirode čije sam tajne otkrio i sve će se izmijeniti, kao dlanom o dlan, sve će se promijeniti. Nastupit će nova era čovječanske mudrosti, čije će glavne odlike biti razumijevanje vremena, otkriće izvora beskrajne energije i oblikovanje materije po volji naučnika. Ljudska svijest pomjerit će granice života i bit će moguće razgovarati sa dušama umrlih odvojenim od tijela. Ova saznanja dodatno će promijeniti naše shvaćanje o razlici života i smrti”.

“Uvjeren sam da je cijeli kozmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u svemiru neka jezgra otkuda mi dobivamo svu snagu, sva nadahnuća, ona nas vječno privlači, ja osjećam njenu moć i vrijednosti koje ona emitira cijelom svemiru i time ga održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu te jezgre, ali znam da postoji i kad hoću da joj pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to SVJETLOST, a kad pokušam da ga shvatim duhovno, onda je to LJEPOTA i SAMILOST.
Onaj koji nosi u sebi tu vjeru osjeća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam osjeća jednim tonom u sveopćoj harmoniji.”
(Nikola Tesla)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 4. III. -10.III. 2013.

PON: ————————————————————————–
UTO: u 18.00 sati + STJEPAN Puđak god., FRANJO, RUŽICA, JOSIP i DRAGICA Kovačić, FRANJO, BARA i STJEPAN Prusec, LJUBICA i STJEPAN Fešta, OLGA Gračak, DRAGOMIR Zgonjanin i VIŠNJA Mikuličić, MARIJA Markovinović
SRI : u 18.00 sati + ANDRIJA i obit. Pukšec
ČET: u 18.00 sati + JANKO i MARICA god. Vuger
PET: u 18.00 sati + DRAGUTIN Haler
SUB: u 18.00 sati + ANTUN i PAULINA Mujić
NED: u 9.15 sati + IVAN god., MARICA i PETAR Đurinec
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

U subotu 3. III radnici Damira Poljaka iz Svjetlovoda doveli su nam podzemnim kablom telefon na dvor. Sada župni dvor ima sve podzemne instalacije, i vodu i plin i struju i telefon. Hvala im lijepa.
Milostinja današnje nedjelje ide za crkvu BiH.
Pomalo prijavljujte svoje starije i bolesne za Uskrsnu ispovijed.
U Korizmi KRIŽNI PUT petkom u 17.15sati.
Nedjeljom u 15.00 sati od jedne do druge Crkve
I ove srijede nastavljamo s VELIKOM DEVETNICOM na čast sv. Josipu.
Četvrtkom poslije svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM, Caritas će raditi četvrtkom od 16-18 sati.
Na dnu crkve stajat će košara za namirnice, za naš Caritas. Odjeću za sada ne donosite.
Vjeronauk po rasporedu…
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić

04.03.2013