Župni listić 430

24. ožujka 2013.

Župni listić (430)

CVJETNICA

“Opkolio me čopor pasa…
…sve kosti svoje prebrojiti mogu.” (Ps 22)

Današnja je nedjelja najprije spomen Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem. Povorka koja je počela u Betaniji, postajala je sve veća i veća dok na ulazu u Jeruzalem nije postala procesija puna klicanja. Taj Božji grad prihvaća na tako jedinstven način Isusa i iskazuje mu dobrodošlicu. Međutim, to nije cijeli grad, tu nema gradskih, narodnih ni vjerskih starješina. Tu je običan svijet, posebno djeca.
Taj isti grad će pet dana kasnije potvrditi svoj loš glas: Jeruzalem koji kamenuje svoje proroke, koji ubija one koji su mu poslani.
Otvara se zastor najdublje drame u povijesti ovoga svijeta. Glumaca nema, jer je sve stvarno, sve se to odvijalo u istini života.
Povijest se ponavlja: Isus je i danas priznat i nepriznat, prihvaćen i neprihvaćen. Događa se to u svijetu i ljudima oko nas, ali se isto tako to događa i u našem srcu.

Gospodine! Daj nam milost ovih dana i učini da postanemo bolji. Pomozi nam razumijeti Tvoju volju i onda kada na putu života susretnemo križ i trpljenje!

(Dario Miletić)

RASPORED SVETOG TRODNEVLJA

VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI ČETVRTAK
– Misa Večere Gospodnje
– spomen na Isusovu Posljednju Večeru sa svojim učenicima
Misa Večere Gospodnje biti će u 18.00 sati

VELIKI PETAK
– Obredi Velikog Petka:
– služba riječi
– klanjanje križu
– sveta Pričest
Skupljena milostinja ide za Kristov grob, tj. za potrebe “Svete zemlje”
Obredi Velikog Petka biti će u 18.00 sati

VELIKA SUBOTA
– Vazmeno bdijenje
– služba svijetla
– služba riječi
– krsna služba
– euharistija
Obredi Vazmenog bdijenja biti će u 20.00 sati

DAROVI ZA CRKVU

1. LOVRO ŠKANIĆ Vurnovečka 31 Vurnovec 200 kn
2. MARE RUŽIĆ Limbuška 11 Šimunčevec 200 kn
3. IVAN KOVAČIĆ Glavna 48 Đurđekovec 200 kn
4. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21 Vugrovec 300 kn
5. AGROPROTEINKA Sesvetski Kraljevec 5000 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustili su nas:

MARICA FLUKA r. Fluka iz Paruževine u 85. godini.
STJEPAN DUMIĆ iz G. Vugrovca u 69. godini.

Dobri Bože primi ih u svoje vječne stanove!

ZATAJIO SAM GRIJEH

Gospodine, užasno se osjećam. I sam dobro znaš da sam se tri mjeseca pripremao za ovu ispovijed. Dugo sam pravio ispit savjesti. Poslagao sam što god sam bolje mogao i spakirao svu moju svinjariju. Donio sam cijelu vreću toga. Bio sam čak i ljut na tebe, zašto nije dovoljno dati cijelu vreću svećeniku i reći da se za sve to kajem. Zašto treba izvlačiti paket za paketom i informirati svećenika što se u njima nalazi. Vjerojatno imaš s tim neki plan, koji ja pravo govoreći ništa, ama baš ništa ne razumijem.
Došao sam do rešetaka ispovjedaonice i to mi je pošlo za rukom. U određenom trenutku došao sam do zaključka da jedan paket ovaj put ne želim dati. Zatvorio sam vreću, s tim mojim jednim grijehom i završio ispovijed. Dobio sam odrješenje i pokoru…
Gospodine, vratio sam se kući i osjećam se puno lošije nego prije ispovjedi. U vreći sam vratio ne samo onaj zatajeni grijeh, nego i sto puta veći i teži od njega – grijeh svetogrđa. Gospodine, ja to ne mogu više izdržati. Zašto sam zatajio? Valjda samo zbog srama… Ali taj ispovjednik me ne zna, a i ja njega isto tako. Dakle, čega se tu treba sramiti, a sigurno je čuo i o puno gorim svinjarijama, a u ostalom tajna ispovjedi ga također obvezuje.
Gospodine, kajem se možda ne iz ljubavi prema tebi, nego iz bijesa prema sebi. Vratit ću se i ponoviti ispovijed počevši od grijeha svetogrđa. Oprosti mi moju glupost i kukavičluk. Ovaj moj sram nije ništa drugo nego kukavičluk.
Smiluj mi se Gospodine, smiluj mi se!
(vlč. Edward Staniek)

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 25.-31. III. 2013.

PON: u 17.30 sati nakana
UTO: u 18.00 sati+ IVAN, MARIJA god.i obit. Vuger, STJEPAN i obit. Hrenović, Prusec i Kereš, MARKO Baotić god., ŽELJKO, MATO i MANDA Damjanović i obitelj i na nakanu, MIJO Brkić god., TOMO, SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, SLAVEK i obit. Galović i Dumić i za jednog bolesnika, VID i MAGDA Vukas, FRANJO Sedinić i obit, IVAN i RUŽICA Pavlović, STJEPAN, ANA i JULČA Pajurin, IVAN i obit. Popović i Đuran, MARICA, MARTIN i obit. Popović, JANJA Čavarović god., MATO i ANA MARJANOVIĆ, RUŽA, JAGA, TOMO i STJEPAN Fluka, ++ obit. Križanac i ANA Čaldarević, IVAN Golub i obit., FRANJO, STJEPAN, MARICA i PETAR Golub, ALOJZ i FRANCA Fiolić, RUŽICA i IGNAC Đuran, BARICA, FRANJO i PETAR Popović, KATA, STJEPAN i FRANJO Jakšić, IVAN, RUŽA i STJEPAN Fiolić, JULIJANA i ALBERT Hirš, JASENKA i ZORAN Simić, VID, IVAN i ANICA Polovanec i obit. IVAN, MATO, STJEPAN i ANICA Tomić i obit.
ČET: u 18.00 sati MISA VEČERE GOSPODNJE
PET: u 18.00 sati OBREDI VELIKOG PETKA
SUB: u 20.00 sati USKRSNO BDIJENJE
NED: u 7.00 sati nakana
u 9.15 sati nakana
u 11.15 sati župna

OBAVIJESTI:

Pred nama je VELIKI SVETI TJEDAN kroz koji ponašajmo se kršćanski- na VELIKI PETAK zapovijedani post i nemrs
Prošle nedjelje bili smo na Križnom putu kroz župu-bilo nas je između 120-140.- hvala svima koji su nas dočekivali na postajama sa okrepom.
Na Veliki Petak započinjemo DEVETNICU MILOSRDNOM ISUSU
Na Veliki Petak darovi idu za Kristov grob u Svetoj Zemlji.
Na Veliku Subotu ponesite svoje svijeće, možete ih nabaviti i u sakristiji.
Blagoslov jela kao i do sada.
Imate najnoviji GLAS KONCILA, župni listić.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 12(430) – 24. ožujak 2013. godine

23.03.2013