Župni listić 433

14. travnja 2013.

Župni listić (433)

III. VAZMENA NEDJELJA (Iv 21, 1-19)

Poslije toga očitova se Isus ponovno učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: “Idem ribariti.” Rekoše: “Idemo i mi s tobom.” Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa. Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: “Dječice, imate li što za prismok?” Odgovoriše mu: “Nemamo.” A on im reče: “Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.” Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: “Gospodin je!” Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata. Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: “Donesite riba što ih sada uloviste.” Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: “Hajde, doručkujte!” I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: “Tko si ti?” Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih. Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim.” Kaže mu: “Pasi jaganjce moje!” Upita ga po drugi put: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim!” Kaže mu: “Pasi ovce moje!” Upita ga treći put: “Šimune Ivanov, voliš li me?” Ražalosti se Petar što ga upita treći put: “Voliš li me?” pa mu odgovori: “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Kaže mu Isus: “Pasi ovce moje!” “Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.” A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: “Idi za mnom!”

ISPOVIJEST OCA KOJI JE PLATIO DA MU UBIJU DIJETE!

Mislio sam da će moj život biti lakši ako moja djevojka abortira… Bio sam u krivu. Priznao sam svoj grijeh stojeći pred 2.200 studenata sveučilišta Baylor: “Prije dvadeset godina došao sam u ovu školu kako bih dobio kršćansko obrazovanje, a ono što sam stvarno postigao bila je trudna djevojka na mojoj prvoj godini studija.

Bila mi je velika čast održati govor na tome mjestu. Razmišljajući kako da pred te studente stavim izazov, prvo sam pomislio kako bi nam bilo lakše i zabavnije da im pričam o svojim postignućima. Ali sam im jednostavno morao priznati tko sam zapravo bio i što sam učinio. Prije dvadeset godina pomogao sam svojoj curi platiti abortus. Moja prva reakcija na njezinu vijest bila je da je to velika neprilika koja mora biti eliminirana. Ni na tren nisam zastao da razmislim što činim. Niti jednom nisam pomislio o tome da je u njoj pravi život koji sam ja pomogao stvoriti. Jednostavno sam gledao na to kao da doktor otklanja neko neželjeno tkivo. Puno godina nakon toga, moja supruga i ja borili smo se s neplodnošću. Nekada sam mogao stvoriti život, ali sam ga prekinuo, a sada pak ne mogu učiniti ni jedno ni drugo.

Nekoliko godina kasnije suočio sam se s gorkom istinom. Sebično sam uništio ljudski život jer nisam htio imati takvu smetnju na svome životnome putu. Moje teško buđenje bio je “muški post-abortivni sindrom”, poplava krivnje, zbunjenosti i negiranja koja često uslijedi nakon abortusa. Post-abortivni sindrom obično se povezuje s majkama abortirane djece, no i ja sam kao i tisuće očeva koji su sudjelovali u tome prošao kroz tu traumu. U mome je slučaju to rezultiralo s 80 čireva u trbuhu, crijevima i debelom crijevu. Bol je bila mučna, a još ju je gorom činilo to što je bila rezultat mog tajnog grijeha. Prihvaćanje Božjeg oprosta kroz osobu Isusa Krista bilo je čudo koje mi je trebalo. Unutarnji fizički ožiljci su kroz neko vrijeme nestali. Krivnja zbog tajnog grijeha uništila je moje zdravlje no Bog ga je obnovio.

Ubrzo nakon toga javila mi se djevojka, tada već žena, koja je prije dva desetljeća abortirala naše dijete. Čula je za moj govor. Bilo mi je drago čuti od nje da je i ona doživjela Božje ozdravljenje od tog užasnog čina i imala je samo jedan prijedlog: “Sljedeći put kad budeš pričao tu priču, budi iskreniji o tome što se zaista dogodilo. Ti mi nisi samo pomogao platiti abortus, ti si me prisilio da ga učinim.” I to je istina. Ona to nikad nije željela učiniti. Željela je zadržati dijete. Moja ju je energičnost naposljetku natjerala da učini ono što nije htjela. Suočio sam se licem u lice s onim što sam uistinu bio, kukavica, jer sam ju natjerao na tu odluku da bi meni život bio lakši. Studije pokazuju kako je ženama najznačajniji faktor prilikom donošenja odluke o abortusu upravo nedostatak potpore od strane muškarca da zadrži dijete. Koliko mi je god to bilo bolno čuti, s druge mi je pak strane bilo drago što se nakon toliko godina odvažila javiti i suočiti se sa mnom!

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj NOVAK, Đ. Kuntića 7, Prekvršje 200 kn
2. VINKO PETLJAK, Glavna 12, Đurđekovec 200 kn

Za ulazne stepenice župnog dvora

1. Obitelj PERŠA, Podolčica 13, Đurđekovec 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Sakramenat svetog krštenja primio je:

KARLO GABUD – prvo dijete Maria i Branke r. Polovina iz Šimunčevca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju darovane djece!

DANI PUNINE I DANI PRAZNINE

U uskrsnom smo vremenu. Jesam li uistinu suuskrsnula s Njime? Čini mi se da nisam. Uskrsnuti i nanovo se roditi ili preporoditi, živjeti životom novim, živjeti životom u kojem je prisutan i Krist. Moji dani prolaze i čini mi se da su isti, ali nisu, prijatelju moj. No, moram priznati da su mi bolji dani, oni u kojima je Uskrsli prisutan, po meni. Takvi dani su dani punine. Oni drugi, to su, nažalost, dani praznine. Dani punine, dani su bogatstva, darivanja sebe, svoga vremena, svojih talenata. Daj mi Bože više takvih dana! Dani praznine. To su dani mojega siromaštva, moje nemoći, težine života. Bože, daj da u danima praznine znadnem reći: snage mi daj i smisla, za korak dalje. Ne mogu pobjeć` ni od patnje, ni od križa. Uskrsli je zato tu! On mi daje radost, snagu, On mi daje MIR. Aleluja!

PRIČA O ČETVORICI

Bila jednom četvorica: Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti.
Netko se zbog toga naljutio, jer je to bio posao za Svakoga.
Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti.
Na kraju je Svatko krivio Nekoga, jer Nitko nije učinio ono što je mogao obaviti Bilo tko.

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 15. IV. – 21. IV. 2013.

PON. _________________________________________________
UTO. u 18.00 sati + IGNAC i MARICA Kovačić, RUŽICA Carić i obit., MARICA Bek i obit., MARICA god., IVAN, FRANJO i BARA Bezeredi, IVAN i JANA Hojanić, RUŽICA i NIKOLA Baričević, RUŽA god., i IVAN Židak, JOSIP, TEREZA i VINKO Čvek, KATICA i IVAN Facković, SLAVKO, MARICA, RUŽA i LOVRO Puđak, RUŽA i MILAN Trupeljak, MARTINA i FRANJO Pregorec, IVKA i ZVONKO Kovač, ANASTAZIJA, VID, STJEPAN Popović, IVAN Đuran, TONI Kučiš-Vuković, IVAN i DAVORKO Pavlović i ++ obit. Pavlović i na jednu nakanu, IVAN, BARICA, ĐURO i TEREZA Balog, FRANJO i MARIJA Fulir, MATO i MANDA Bičvić, MIJO Baričević, DRAGICA Vrban god., JOSIP i obit. Vuger i Đurinec
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18.00 sati + ZDESLAV Pervan
PET. u 18.00 sati + SLAVKO Podbrežnjak, JAKOB i MARICA Turčin, VALENT i ANĐELA Podbrežnjak
SUB. u 17.30 sati – Vjenčanje
NED. u 9.15 sati + + obit. Blažinović i Hrenović
u 11.15 sati – Župna
u 18.00 sati + LUKA, RUŽA, MATO, JANA, STJEPAN i obit. Fišter, IVAN Brzak, TEREZA Jesih, MARIJA Levak, STJEPAN Kovačić i obit., za Duše u čistilištu, STJEPAN Dumić ml.

OBAVIJESTI:

Malo ljepše vrijeme dobro nam je došlo. Radnici Stanka Čuljka popločali su trg pred podrumom župnog dvora, stigao je i kamen za stepenice – počelo je i njegovo postavljanje.
U subotu bit će radna akcija, kako bismo što bolje dočekali našeg Kardinala. Zato dođite s tačkama, lopatama, grabljama i iznad svega dobrom voljom. Nadam se da će biti i bar jedan bager.
Za školsku djecu vjeronauk po rasporedu.
Četvrtkom poslije svete mise kratko KLANJANJE.
Četvrtkom naš zbor ima probu u 19.00 sati. Svi vi koji imate lijepi glas i volju – pridružite se.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK i naš župni listić.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 15(433) – 14. travanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

14.04.2013