Župni listić 434

21. travnja 2013.

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-434.PDF

IV. VAZMENA NEDJELJA (Iv 10, 27-30)

U ono vrijeme: Reče Isus: “Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.”

Komentar:

Isus se predočuje u jednostavnoj slici dobroga pastira. Pastir je sav u službi ovaca. One prepoznaju njegov glas i otkrivaju da je vrijedno ići upravo za njim.
No, i svi smo mi pozvani jedni druge upućivati na vrata i dobru pašu – spremno za druge živjeti, služiti, sebedarno ljubiti.
U životu često lutamo i okrećemo leđa Dobrom pastiru. A Dobri pastir svoja vrata drži uvijek otvorena.
No, vrata moga srca često su zatvorena. A želio bih otvoriti vrata i biti raspoložen za povjerenje i ljubav.
Dobri pastiru! Ti si jedini koji si punina života. U Tebi i po Tebi svatko nalazi i sklonište i pašu.
Na ovaj dan Te posebno molim za Bogu posvećene osobe: neka budu pastiri i neka nasljeduju Tvoje kreposti, neka bdiju nad povjerenim im stadom i neka ga čuvaju kao Tvoje blago.
Daj im hrabrost da služe i svjedoče, i to po uzoru na Tebe: koji si sve ljude privukao k sebi – žrtvom svoga života!


“ČIJI SMO?”

Da, htjeli bi da nam netko kaže kome pripadamo. Kad već svoji nismo. Isus kaže: Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce.
Bog nas zna. Zna nas osobno. Intimno. Prisno. Do dna naše duše. Zna nas bolje nego što sami sebe poznajemo. Zna nas i zove nas imenom našim. Bitno je zapamtiti da nas po imenu znaju oni kojima je stalo do nas. A Bogu je itekako stalo do nas. „Ne boj se! Jer sam te otkupio, pozvao sam te po imenu: Moj si!“ (Izaija 43,1)
I sada braćo, postavit ću vam strašno pitanje, i Bog sam zna da ga i sebi postavljam. Je li istina iznad svih istina, iznad samih zvijezda, upravo ova:da je živjeti bez njega stvarna smrt, da je umrijeti s njim jedini život?
Četvrta uskrsna nedjelja – nedjelja Dobrog Pastira u Crkvi je posebno posvećena molitvi i razmišljanju o duhovnim zvanjima.
Na prvi pogled možda neobično. Zašto baš povezivati Dobrog Pastira i duhovno zvanje? Mogao se izabrati i bilo koji drugi dan, možda neki malo bliži suvremenom čovjeku … Pa ipak…
Ako zastanemo na trenutak i razmislimo razlozi počinju nicati pred nama…
Dobri Pastir – jer Isus poznaje i poziva svaku ovcu po imenu, svakome od nas upućuje poziv, bez obzira kakav on bio, drugačijim riječima, na drugi način, s drugačijim poslanjem…
Dobri Pastir – jer među ljudima bira one koji će u Njegovo ime biti pastiri – koji će više primiti, ali će se od njih više i tražiti, oni koji će nositi teška bremena odgovornosti za druge, ali i radost povjerenja koje im je iskazano, oni kojima će uvijek biti stalo, koji će uvijek htjeti, koji će ići naprijed ne pitajući za cijenu…
Dobri Pastir – onaj koji je tražio izgubljenu ovcu, ma kako daleko ona odlutala i ma kako malo ona zaslužila to traženje…
Dobri Pastir treba ljude koje čini pastirima kako bi tražili izgubljene po bespućima svijeta…
(s. Berislava Grabovac)


DAROVI ZA CRKVU

1. JURE ŠITUM, I. Puđaka 7, Dobrodol 400 kn
2. BRANKO Buntak i JADRANKA Kranjac, Paruževina 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

STJEPAN FLUKA – prvo dijete Nikole i Brankice r. Rašić iz Paruževine

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju darovane djece!


ČUDA SE I DANAS DOGAĐAJU, ZAR NE?

Mlada majka, 33-godišnja Ivana Greco iz Catanije, doživjela je jednu vrlo neobičnu priču. U ožujku ove godine, u 32. tjednu trudnoće, hospitalizirana je zbog moždane aneurizme. Carskim je rezom donijela na svijet djevojčicu koja je tada težila samo pola kilograma. Liječnici su uspjeli spasiti život malene djevojčice, međutim Ivana se nije budila iz kome. Za to je vrijeme, kako kaže, doživjela jedno neobično iskustvo.
– Dok sam bila u komi molila sam s Ivanom Pavlom II. On je sjedio pored mene na krevetu, osjetila sam njegovu ruku na svom čelu… Molili smo satima i satima, dan za danom, svaki dan… – priča Ivana koja je sigurna da je blaženi papa spasio njezin život i život njezine djevojčice. – Stavio je moju glavu na svoje rame i rekao da se molimo Gospi. Svaki dan me grlio… Rekao je da nikad ne prestanem moliti. Kada je rekao da mora ići, tada sam se probudila iz kome.

Nakon što se probudila, prvo što je napravila pohitala je posjetiti svoju djevojčicu, malenu Rebeccu Mariju, koja je još uvijek hospitalizirana na Odjelu neonatologije. – Suprug i ja 24. lipnja idemo u Međugorje, kako bismo zahvalili Gospi na njezinu zagovoru. Uvjerena sam da nam je njezin zagovor i zagovor blaženog pape spasio život. Nema drugog objašnjenja, za nas ovo je čudo – kaže Ivana.

Ovo je još jedno u nizu ozdravljenja po zagovoru bl. Ivana Pavla II. Samo u godini nakon njegove smrti registrirano ih je više od dvije tisuće. Vjernici diljem svijeta s nestrpljenjem čekaju njegovu kanonizaciju. Oni su još u travnju 2005. na papinu sprovodu vikali “Santo subito!”, tražeći da se poljskog papu odmah proglasi svetim.


RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 22. IV. – 28. IV. 2013.

PON. – – –
UTO. u 18.00 sati + ĐURO i FRANJO Poljak, MIRKO Mostovljanec i obit. i obit. Lugarov, IVAN i ALOJZ Đurinec, JURAJ i KATICA Perešin i obit. Đurinec, RUŽA, PETAR i FRANJO Sedinić i FRANJO Kuntić, MARICA i IVAN Fluka, DRAGICA i STJEPAN Pukšec, STJEPAN Galović god., LUCIJA god. i obit. Lovrinčić, BARA, STJEPAN god., IVAN i obit. Popović, STJEPAN i obit. Đurković i obit. Baričević, MIJO Baričević, obit. Brkić, Faust i na nakanu, ĐURO Vukas, MILAN i obit. Pavlović, ĐURO Đurinec i obit., IVAN i FRANJO Galović i obit. FRANJO i LJUBICA Trempetić, VJEKOSLAV Videc, obit. Gotal, PETAR i JULIJA Komerički, STJEPAN Jaklenec
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18.00 sati + SLAVEK Domenkuš i obit. i obit. Pavlović
PET. u 18.00 sati + MILE Miletić
SUB. u 18.00 sati + IVAN Kuntić
NED. u 9.15 sati + VLADO Poljak, obit. Marković, IVAN (Ignacov) Đurinec
u 11.00 sati – Župna – KRIZMA


OBAVIJESTI:

U nedjelju nam dolazi KARDINAL na Krizmu, sveta misa bit će u 11.00 sati. U srijedu susret Pastoralnog i Ekonomskog vijeća u 20.00 sati
Iz Hrvatskih šuma stiglo nam je 13 jasenova i 8 hrastova – koje smo zasadili.
Povodom Nedjelje Dobrog Pastira – kao dar dobili smo drveni kip Dobrog Pastira – dar Jože Babića iz Paruževine.
Ove subote imali smo radnu akciju – doista se puno napravilo. Vlado Đurinec s bagerom i kamionom i svojim radnikom Zlatkom, Ivica Baričević – Ferdin, s bagerom – uređivali su dvorište i dovozili zemlju, a s motikama, lopatama i tačkama pridružili su im se: voditelj Stanko Čuljak, Zvonko Juroš, braća Veseljko i Žarko Cvitković, Josip sa sinom Krešimirom Barun, Zlatko Kuntić, Štef Puđak, Štef Petljak, susjedi Marko i Pavo, bivši ravnatelj Ivo Klaić, Mijo Lažeta i Zdravko Kovačić.
Kamen za stepenice je postavljen.
Firmanici doći u utorak u 10.00 sati, a u srijedu i četvrtak u 19.00 sati. U subotu u 15.00 sati je ispovijed firmanika, kumova i ostalih.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK i naš župni listić.


ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 16(434) – 21. travanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

21.04.2013