Župni listić 436

5. svibnja 2013.

Župni listić (436)

VI. VAZMENA NEDJELJA (Iv 14, 23-29)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva.
A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama, Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ‘Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.

Komentar:

Suočenje sa svijetom upozorava na činjenicu da je protivljenje, čak i progonstvo, sastavni dio evanđeoskog života. Uvijek je Tvoja riječ takva da ne da mira. Kada Crkva ili kršćanin svojim životom više nikoga ne izaziva, ničim ne iznenađuje, postoji opasnost da se posumnja u životvornost vjere. Kao i u prvim kršćanskim stoljećima, tako i danas, kršćani su pozvani pred sudištem svojih bližnjih “dati razlog nade” koja je u njima.
Budući da nismo od ovoga svijeta, nije nam dostatan ni mir ovoga svijeta. A najveći nemir za kršćanina jest upravo mir ovoga svijeta.
Isus nam kazuje o Branitelju koji će pomoći nadići prepreke koje stoje na putu Riječi. Bitno je da kršćanina ništa ne odvoji od ljubavi Kristove: “ni nevolje, ni progonstvo, ni mač”.

KOLIKO ZNAM O KRISTU?

“Razgovor između čovjeka koji se nedavno obratio Kristu i njegova prijatelja nevjernika:
– Znam da si se ti već obratio i vjeruješ u Krista?
– Da!
– Onda o njemu, naravno, sve znaš? U kojoj se zemlji rodio? Znaš li?
– Ne bih znao.
– A koliko je godina imao kad je umro?
– Puno pitaš.
– Koliko je propovijedi održao?
– Tko bi to znao.
– To je premalo za čovjeka koji kaže da se obratio Kristu!
– Ti si zacijelo u pravu. Stid me je što tako malo znam o njemu. No, ja znam nešto drugo: još prije tri godine sam bio pijanac. Zapao sam u dugove. Moja obitelj se slomila. Žena i djeca su se svake noći bojali moga dolaska, odnosno, povratka kući. A sada više ne pijem; riješio sam se dugova; sretna smo obitelj. Svake večeri djeca željno čekaju moj povratak, moj dolazak. Sve je to za mene učinio Krist. On je meni donio i dao mir. Toliko znam o Kristu!”
(A. de Mello)

Uistinu, nije znao puno o Kristu, ali mu se povjerio i Krist je znao o njemu. Zato i mi toliko puta kada kažemo da nemamo u molitvi što reći Kristu, uputimo se na mjesto susreta u Crkvu i on ima što nama kazati, jer on zna sve moje i sve tvoje potrebe.

BOŽJE REMEK – DJELO – MARIJA

Preblažena Djevice Marijo,
divimo Ti se svi. Divna si u očima Božjim.
Tebe gledaju i dive Ti se nebeske čete.
Božje oko uvijek počiva na Tebi.
Tvoje Bezgrješno Začeće je remek – djelo Božje svemoći.
Tako je Otac pripravio svome Sinu dostojan stan.
Preblažena Djevice Marijo, priteci nam u pomoć u svim nevoljama.
Nemoguće je da bi Ti Božja dobrota išta uskratila.
(Sv. Lujza de Marillac)

DAROVI ZA CRKVU

1. MARICA ĐURAN, Đ.Popovića 16, Šimunčevec 100 kn
2. JOSIP GAJŠAK, Odv. Sedinići 9, Prekvršje 200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

DRAGI VJERNICI!

Iduće nedjelje, 12. svibnja, počinje prikupljanje potpisa za referendum o braku. Akciju organizira građanska inicijativa “U ime obitelji” – www.uimeobitelji.net. Traži se da se brak u Ustavu RH definira jedino kao zajednica muškarca i žene.
Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene?
Vrijednost braka i obitelji se sve više narušava u našem društvu. Djeca i mladi pokušavaju se odgajati za iskrivljenu sliku braka i obitelji. U javnosti se sve glasnije čuju najave da će se u Hrvatskoj pokušati zakonski promijeniti definicija braka kako bi i homoseksualni parovi sklapali brak i posvajali djecu. Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana prikupiti 375.000 potpisa.
Skupljanje potpisa će trajati od 12. do 26. svibnja. Ako želite podržati ovu akciju, iduće nedjelje pripremite svoj JMBG kako biste se mogli potpisati za brak i obitelj.
Svi koji se žele aktivno uključiti u kampanju sakupljanja potpisa mogu se javiti
Josipu Barunu na tel. 099 2104684 i Denisu Novak 098 479620

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 6. V. – 12. V. 2013.

PON. u 18.00 sati
UTO. u 18.00 sati + FLORIJAN i STJEPAN Petric, EVA Facković, MILAN god.,MANDA god. i MARIJAN Živković, SLAVKO god., IVAN, KATICA Fluka, DRAGO Lukiški, MARTINA, ANDRIJA, PETAR i IVAN Kovačić, STJEPAN i MILKA Puđak, FRANJO i RUŽICA Petljak, DOROTEJA i JOSIP Popović, STJEPAN god., i MARICA Dumić, IVAN Facković, JANJA i obit Medved i obit. Stanišić
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18.00 sati – Za ozdravljenje jednog bolesnika
PET. u 18.00 sati – Vjenčanje
SUB. u 17.30 sati + ANĐELKO Tule
NED. u 9.15 sati
+ JOSIP Trempetić i obit. Dumić, FRANJO Poljak
u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

Prošle nedjelje u našoj župnoj crkvi naš Kardinal podijelio je sakramenat svete potvrde 56 mladih naše župe. Župa je Kardinala dočekala kako se i šika – i naši Vatrogasci, u svojim svečanim uniformama, Kudovci i u nošnjama i pjesmom, dvije sekcije tamburaša sa svojom svirkom, pjesmom i svirkom dalo se srce zato iskreno hvala svima koji su sudjelovali u pripremama i u realizaciji programa.
Nalazimo se u SVIBNJU mjesecu posvećenom BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI, koju na poseban način slavimo molitvom svete Krunice. Svaki dan SVIBANJSKA POBOŽNOST započinje u 17.30 sati, a po našim selima u kapelicama ili kod Raspela skupimo se na molitvu.
U nedjelju poslije svete mise u 9.15 sati kratki susret s roditeljima naših PRVOPRIČESNIKA.
KRIZMANICI čestitam Vam na doličnom vladanju za vrijeme dijeljenja svete Potvrde. Dođite na redovit susret po svoje slike i CD i nastojte uplatiti iste, koji još niste.
Četvrtkom iza svete mise kratko KLANJANJE.
Četvrtkom naš zbor ima probu u 19.00 sati.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš župni listić, listić Molitvene zajednice.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 18(436) – 5. svibanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

05.05.2013