Župni listić 437

12. svibnja 2013.

Župni listić (437)

VII. VAZMENA NEDJELJA (Iv 17, 20-26)

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: “Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.
Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta. Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima – i ja u njima.”

Komentar:

Mi smo oni koji su na apostolsku riječ povjerovali. Uvučeni smo u taj krug ljubavi. Isusu u nakanama.
Stoga nećemo s nostalgijom za prošlošću zaviđati apostolima koji su imali Isusa kod stola. Niti čeznutljivo gledati u budućnost od koje očekujemo Isusov povratak. Misa je događanje ovoga časa. Isus sada moli i u svakom času i svakom mjestu neizrecivo je blizu svakom srcu. Te ljubavi, naravno, po svojoj slabosti nismo dostojni. Ali, u velikosvećeničkoj molitvi Isus moli Oca da nas uzljubi ljubavlju kojom ljubi njega.
I tako se otvara nebo… “Objavio sam im tvoje ime… da u njima trajno bude ljubav.” Tako smo uneseni u plamen ljubavi koju nam je Isus zaslužio.

PRIČA O JEDNOJ KAVI

Skupina bivših studenata, sada uspješnih u poslovnih ljudi, okupila se da bi posjetila bivšeg profesora. Razgovor se ubrzo pretvorio u žalopojke o stresu na poslu i u životu. Profesor je ponudio gostima kavu i nakratko otišao u kuhinju. Vratio se sa vrčem punim kave i sa puno različitih šalica na poslužavniku – porculanskih, staklenih, plastičnih, kristalnih; neke od njih su izgledale vrlo jednostavno, neke su bile jako skupe, a neke su bile profinjenog izgleda. Profesor je bivše studente ponudio kavom.
Kada su svi studenti uzeli šalice sa kavom u ruke, profesor je rekao:
Ako ste primijetili, sve skupe šalice i šalice vrlo lijepog izgleda su uzete, a na poslužavniku su ostale one jednostavne i jeftine. Iako je normalno da želite samo najbolje za sebe, upravo TO jest izvor vaših problema i stresa.
Budite sigurni da sama šalica ne daje kavi posebnu kvalitetu. U većini se slučajeva radi samo o vrlo skupim šalicama koje ponekad sakrivaju ono što pijemo. Ono što ste svi vi željeli bila je kava, a ne šalica, no svjesno ste krenuli za najboljim šalicama i tako se počeli međusobno uspoređivat.
Sada obratite pažnju na sljedeće: Život je kava…, a poslovi, automobili, stvari, novac i položaj u društvu su šalice. One su samo oruđa koja drže, sadržavaju i čine život, a vrsta šalice niti određuje niti mijenja kvalitetu našeg života.
Ponekad, ako se usredotočimo samo na šalicu, propuštamo uživati u kavi kojom nas je Bog podario. Bog je pripremio kavu, a ne šalice.
Uživajte u kavi!

POČETI KOD SEBE SAMOG

Bože, ako sam ne mogu ustati,
ne mogu ni druge nositi.
Ako sam sebe ne mogu prihvatiti
ne mogu ni druge prihvatiti.
Ako sam sebi ne mogu da reći,
ne mogu ni druge ohrabriti.
Ako samog sebe ne mogu trpjeti
ne mogu ni druge voljeti.
Ako samog sebe ne mogu ljubiti
ne mogu se ni drugima s puno ljubavi obraćati.
Bože ne mogu ljubiti svoje bližnje
kao samoga sebe, ako druge ne ljubim.
Carlo Caretto: iskreno pred Bogom

DRAGI VJERNICI!

Ove nedjelje, 12. svibnja, počinje prikupljanje potpisa za referendum o braku. Akciju organizira građanska inicijativa “U ime obitelji” – www.uimeobitelji.net. Traži se da se brak u Ustavu RH definira jedino kao zajednica muškarca i žene.
Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene?
Vrijednost braka i obitelji se sve više narušava u našem društvu. Djeca i mladi pokušavaju se odgajati za iskrivljenu sliku braka i obitelji. U javnosti se sve glasnije čuju najave da će se u Hrvatskoj pokušati zakonski promijeniti definicija braka kako bi i homoseksualni parovi sklapali brak i posvajali djecu. Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana prikupiti 375.000 potpisa.
Skupljanje potpisa će trajati od 12. do 26. svibnja. Ako želite podržati ovu akciju, iduće nedjelje pripremite svoj JMBG kako biste se mogli potpisati za brak i obitelj.
Svi koji se žele aktivno uključiti u kampanju sakupljanja potpisa mogu se javiti Josipu Barunu na tel. 099 2104684 i Denisu Novaku 098 479620.

UZ MAJČIN DAN

Mame, kakve ih Bog vidi, njihova uloga ima veliki utjecaj na djecu.
Živimo u svijetu gdje se umanjuje utjecaj majki.
Biti roditelj je sveti poziv od Boga i Bog nikada ne zove na službu,
a bez da je pripremio snagu i plan da se taj posao završi uspješno.
Vrijeme provedeno s djecom nikada nije uzaludno.
Svaka minuta uložena u dijete vječna je investicija.
Dajete svojoj djeci najbolje od svog vremena a ne ostatke!

Ovih dana napustila nas je:

MARA POLJAK r. Podbrežnjak iz Prekvršja u 90. godini života

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 13. V. – 19. V. 2013.

PON. u 18.00 sati
UTO. u 18.00 sati + MARICA, NIKOLA i obit. Kovačić, ANA, PAVAO i obit. Đurinec, STJEPAN Pajurin i obit., STJEPAN Pekčec i obit. SLAVKO, MARICA i obit. Vugrić, ++ obit. Horvatin i Draženović
SRI. u 18.00 sati + IVAN Marković god.Nakana
ČET. u 18.00 sati+ DRAGICA god. i STJEPAN Meglaj, MARTIN Filipović
PET. u 18.00 sati + DAVORKO Pavlović
SUB. u 17.30 sati + IVO i VINKO Goluža
NED. u 9.15 sati + IVAN god. ALOJZ Đurinec, VLADO Poljak
u 11.15 sati – Župna
u 17.00 sati U ŠILETIĆIMA

OBAVIJESTI:

U nedjelju slavimo DUHOVE, uz redovite mise u župnoj crkvi, poslijepodne u ŠILETIĆIMA bit će sveta misa u 17.00 sati. Dobrodošli.
Svibanj je mjesec ljepote, to je mjesec eksplozije prirode, po cvijeću izgleda da priroda oblači ljepšu haljinu. Marija je najljepša haljina čovječanstva. O ljepoti danas postoje brojna pogrešna mišljenja. Često se neke osobe proglašavaju lijepima jer imaju lijepo lice, a katkad užasnu dušu, zlo srce. To nije ljepota. Marijina ljepota polazi od srca i sja na licu. Marija je zaista morala biti lijepa, pa i fizički, ali ta je ljepota bila odraz njezina srca i duše. Stoga nas Marija i pobožnost prema njoj odgajaju za istinsku ljepotu, za traženje prave ljepote.
Svaki dan SVIBANJSKA POBOŽNOST započinje u 17.30 sati, a po našim selima u kapelicama ili kod Raspela skupimo se na molitvu.
Četvrtkom iza svete mise kratko KLANJANJE.
Četvrtkom naš zbor ima probu u 19.00 sati.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš župni listić, listić Molitvene zajednice.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 19(437) – 12. svibanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

12.05.2013