Župni listić 438

19. svibnja 2013.

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-438.PDF

DUHOVI – PEDESETNICA (Iv 14, 15-16,23-26-26)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek.
Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.
Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.”

Komentar

U Rijeci, na blagdan Duhova, blaženi Ivan Pavao II. je citirao Ezekijela: “Od sva četiri vjetra dođi, Duše, i dahni u ova trupla da ožive!” (Ez 37,9)
Duhovi – rođendan Crkve! Nije rođena zalaganjem ljudi; Crkva je dar Uskrsloga Krista. Apostoli osjećaju silnu povezanost. “Bez Božanstva Tvojega čovjek je bez ičega!”
Nekoć je u jeruzalemskom hramu Isus uskliknuo: “Ako je tko žedan neka dođe k meni i neka pije: i iz njegove će utrobe poteći potoci žive vode!” (Iv 7,37-38) Čovjek – stvoren na sliku Božju, Bogu sličan – prožet Duhom može radosno služiti, ustrajati u požrtvovnosti, iskreno praštati, strpljivo prihvaćati brige svijeta. Čovjek i čovječanstvo potrebiti su Duha.


SVE IMA SVOJE VRIJEME

Želim ti bogat život, u kome u svim stvarima postoji nešto.
I u onima koje si ne bi poželio.

“Sve ima svoje vrijeme”, govori jedan pjesnik u Bibliji,
“sve što činimo, pod nebom ima svoje vrijeme.

Sjetva ima svoje vrijeme, i čupanje korova ima svoje vrijeme,
i ranjavanje i vidanje, i rušenje i gradnja.

Plač ima svoje vrijeme, i smijeh, i žalovanje i ples.
Bacanje kamenja ima svoje vrijeme i njihovo sakupljanje.

Zagrljaj ima svoje vrijeme, i srce, i vrijeme kada smo daleko od njega.
Traženje ima svoje vrijeme, i gubljenje, paranje ima svoje vrijeme i šivanje.
Šutnja ima svoje vrijeme i razgovor, ljubav ima svoje vrijeme, i mržnja, i svađa i mir.

Vidio sam kako se ljudi trude, i shvatio da Bog od njih traži napor.
On sve čini u svoje vrijeme i pušta da se njihovo srce pribojava kako će sve na svijetu dalje.
Jer, čovjek ipak ne može shvatiti djelo Božje.
Ni početak ni kraj.”


MOLITVA ZA HUMOR

Daruj mi dobru probavu, Gospodine, pa i nešto za probavu. Daruj mi tjelesno zdravlje, zajedno s potrebnim smislom da ga što bolje sačuvam. Daruj mi svetu dušu, Gospodine, koja u oku zadržava ono što je dobro i čisto, kako se na pogled grijeha ne bi prestrašila, nego našla sredstvo da stvari opet sredi. Daruj mi dušu kojoj je dosada tuđa, koja ne pozna mrmljanja, ni uzdisanja, ni tužbe, i ne dopušta da se odviše brinem za ovo nešto koje se šepuri, a koje se naziva ‘Ja’. Gospodine, daruj mi smisao za humor. Daj mi milost da razumijem šalu, kako bih upoznao malo sreće u životu – i od nje dijelio drugima. Amen.
(Sv. Toma More)


DRAGI VJERNICI!

Prošle nedjelje, 12. svibnja, započelo je prikupljanje potpisa za referendum o braku. Akciju organizira građanska inicijativa “U ime obitelji” – www.uimeobitelji.net. Traži se da se brak u Ustavu RH definira jedino kao zajednica muškarca i žene.
Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene?
Vrijednost braka i obitelji se sve više narušava u našem društvu. Djeca i mladi pokušavaju se odgajati za iskrivljenu sliku braka i obitelji. U javnosti se sve glasnije čuju najave da će se u Hrvatskoj pokušati zakonski promijeniti definicija braka kako bi i homoseksualni parovi sklapali brak i posvajali djecu. Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana prikupiti 375.000 potpisa.
Skupljanje potpisa će trajati od 12. do 26. svibnja. Ako želite podržati ovu akciju, iduće nedjelje pripremite svoj JMBG kako biste se mogli potpisati za brak i obitelj.
Svi koji se žele aktivno uključiti u kampanju sakupljanja potpisa mogu se javiti Josipu Barunu na tel. 099 2104684  i Denisu Novaku 098 479620.

Kako je 11-godišnja djevojčica iz Minnesote branila tradicionalan brak pred odborom skupštine Minnesote i pravo djeteta na oca i majku. U samo par jednostavnih, ali oštroumnih rečenica djevojčica je iznijela nepobitnu istinu: djeca trebaju i oca i majku jer su oni međusobno različiti, jer se s njima identificiraju i potrebni su im kao uzor. Postavila je sasvim jednostavno pitanje: “Koji od ova dva roditelja mi nije potreban? Moja mama ili moj tata?” Naravno, nije dobila nikakav odgovor. Kakav bismo odgovor dali ti i ja? Daj svoj potpis za referendum za normalni brak!


DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj POPOVIĆ, Vugrovečka 111, Dobrodol: 400 kn
2. Obitelj PAJURIN, Glavna 41, Goranec: 200 kn
3. STJEPAN GALOVIĆ, Vugrovečka 35, G. Vugrovec: 50 eur

Svim dobročiniteljim iskrena hvala!


RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 20. V. – 26. V. 2013.

PON. u 18.00 sati – nakana
UTO. u 18.00 sati + ĐURO god., BLAŽ i JULČA Vukas, TEREZIJA Lukić, NIKOLA Kičić, BARA i LUKA Kovačić, RUŽA, JAGA,TOMO i STJEPAN Fluka, JOSIP i LJUBICA Vidović, MARIJA, EMIL i obit. Brajer, VINKO, MARICA i KATICA Prusec
SRI. u 18.00 sati – za zdravlje dječaka Filipa
ČET. u 18.00 sati + STJEPAN Đuran god.
PET. u 18.00 sati – nakana
SUB. u 18.00 sati – Vjenčanje
NED. u 9.00 sati – PRVA PRIČEST – Župna
u 11.15 sati + SLAVICA Glogovec


OBAVIJESTI:

U iduću nedjelju kod nas će biti SVETA PRIČEST. Kroz tjedan djeca redovito trebaju dolaziti u 17.30 sati u crkvu. Bit će i molitva svete Krunice, misa, probe.
Danas dečki PRVOPRIČESNICI dođite s roditeljem po svoje haljinice u 15.00 sati, a u utorak djevojčice u 19.00 sati.
U subotu u 9.00 sati ispovijed PRVOPRIČESNIKA i roditelja koji imaju uvjete.
U nedjelju doći sa haljinicama na župni dvor u 8.30 sati, na župnom dvoru će se obući i u procesiji poći prema crkvi na svetu misu.
Svaki dan SVIBANJSKA POBOŽNOST započinje u 17.30 sati, a po našim selima u kapelicama ili kod Raspela skupimo se na molitvu.
Četvrtkom iza svete mise kratko KLANJANJE.
Četvrtkom naš zbor ima probu u 19.00 sati.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš župni listić, listić Molitvene zajednice.


ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 20(438) – 19. svibanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

19.05.2013