Župni listić 441

9. lipnja 2013.

Župni listić (441)

X. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 7,11-17)

U ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada.
Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: “Ne plači!” Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: “Mladiću, kažem ti, ustani!” I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.
Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: “Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!” I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.

Komentar

Naš je život često pun tvrdoće, nevolja, sučeljavanja.
A Isus kaže: Ustani, tebi kažem! Tebi, ne samo onom mladiću iz Naina. Tebi, u tvojim prilikama, sada kažem: Ustani!
Gospodine, budi na putu kojim prolazi pogrebna povorka moga života. Zaustavi je i usmjeri moj život prema – životu! Da milošću Tvojom nadvladam svaku brigu i budem radosnim svjedokom Tvoga evanđelja!

PAPIR S POPISOM

U trgovinu namirnica ušla je žena odjevena u odjeću koja joj je bila prevelika. Pristupila je vlasniku trgovine i prigušenim glasom zatražila nešto hrane na dug, jer joj je muž teško bolestan i ne može raditi, a imaju četvoro djece. Vlasnik se izderao na siroticu da iziđe van. Žena je žalosno moljakala: “Molim vas gospodine! Novac ću donijeti čim budem mogla!” Vlasnik je na to zavikao da ne daje robu na dug.
Jedan kupac ogorčen njegovom hladnoćom pristupio je trgovcu i zamolio ga da pomogne sirotoj ženi. Ovaj joj se obratio, kako bi se grubo našalio: “Imaš li popis stvari koje ti trebaju?” Žena je potišteno odgovorila: “Da gospodine!” “Položi popis na vagu. Dat ću ti onoliko koliko on teži!” Žena je izvadila komadić papira, nešto na njega dopisala i pognute glave stavila na vagu. Tanjur vage na koji je stavila papirić spustio se do kraja. Prodavač je otvorenih usta provjerio vagu. Bila je u redu. Vratio je papirić na tanjur a na drugi počeo stavljati paketiće s hranom, kutije, vrećice i konzerve. Jezičak na vagi nije se ni pomakao. Konačno je zgrabio papirić. Nije to bio popis namirnica nego molitva: “Bože moj, ti znaš u kakvoj sam situaciji i znaš što mi je sve potrebno, sve povjeravam tebi.”

POUKA: Bog uvijek zna težinu naših molitava.

PRIČA O SAMURAJU

Velik i snažan samuraj došao je krhkom malenom redovniku. “Redovniče”, reče on glasom koji je navikao da mu se odmah pokoravaju, “uči me o raju i paklu”.
Redovnik digne pogled k ratniku i reče prezirno: “Da učim tebe o raju i paklu? Tebe se ne može naučiti ničemu. Gledaj kako si prljav. Smrdiš. Mač ti je zarđao. Sramota si za sve samuraje. Gubi mi se s očiju. Ne mogu te više podnijeti.”
Samuraj je pocrvenio, počeo se tresti, nijem od gnjeva. Izvukao je mač i već gotovo zamahnuo na redovnika.
“Eto, to je pakao”, rekao je redovnik tihim glasom. Samuraja je odjednom prepliva spoznaja. Bio je razoružan suosjećanjem i predanošću tog sićušnog čovjeka koji je bio spreman dati svoj život kako bi ga naučio što je pakao. On polako spusti mač, ispuni se zahvalnošću i iznenadnim mirom.
“A to je raj”, rekao je blago redovnik.

NEKOLIKO MISLI

Postoje samo dvije vrste ljudi koji se mogu nazvati mudrima: oni koji služe Bogu svim srcem jer ga poznaju i oni koji ga traže svim srcem jer ga ne poznaju.
Bolje je ne postiti i ostati skroman, negoli postiti i ostati samodopadan.
(Blaise Pascal)

Sakramenat krštenja primili su:

MIA MARKOVIĆ prvo dijete Zvonimira i Sanje Koralije Pavlović iz Vugrovca
ADRIANA COMBAJ prvo dijete Nevena i Irene r. Košec iz Vurnovca
KARLO VUGER drugo dijete Krešimira i Irene r. Ištvanić
JANA POLOVANEC četvrto dijete Miroslava i Mire r. Šukelj iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju darovane djece!

Ovih dana napustili su nas:

RUŽICA ĐURINEC r. Petljak iz Vugrovca, u 89. godini.
VLADO ROS iz Paruževine, u 46. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj ARALICA, Grahovec 16, Dobrodol: 500 kn
2. Obitelj PIJETLOVIĆ Klanjec 9 Đurđekovec: 500 kn
3. Obitelj SEDINIĆ, Gračaki 1, Kučanec: 500 kn
4. ZVONIMIR MARKOVIĆ, A. Šenoe 47, Vugrovec: 400 kn
5. ŠTEFICA KOŽIĆ, Šimunčevečka 4, Dobrodol: 50 kn

Darovi za stepenice

1. MIROSLAV POLOVANEC, Breg 27, Đurđekovec: 2000 kn
2. ŽELJKO BLAŽENIĆ, Vukasova 37a, G. Vugrovec: 2000 kn

Svim dobročiniteljim iskrena hvala!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 10. VI. – 16. VI. 2013.

PON. ————————————————————————
UTO. u 18.00 sati + FRANJO Fluka god., STJEPAN god., i obit. Facković i Bogunović, IVAN, DAVORKO i obit. Pavlović, DRAGICA Ros, JELICA, STJEPAN i SLAVEK Marković, MIJO Brkić i GETRUDA Faust, FRANJO Sedinić, RUŽICA Đurinec, zahvala Gospodinu za sve milosti, vlč. PAVAO Šatrak i sve ++ svećenike
SRI. u 18.00 sati – Za blagoslov obitelji Ledinski i za ozdravljenje Marijana
ČET. ————————————————————————
PET. u 18.00 sati + VESELKO i CVITA Crnoja
SUB. u 16.00 sati – u KUČILOVINI
NED. u 9.15 sati + SLAVEK god. i obit. Galović i Dumić, LUCIJA, STIPO i PEJO Čabraja
u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

U subotu je bila radna akcija na župnom dvorištu. Tačke, lopate uz dobru volju našlo se kod DARKA Židak koji je ravnao radovima, Vlade Pecikoze, susjeda Pave, Zvonka Juroš, Zvonka Ivakić, Žarka Cvitković, Bože Vuger i Stipe. Iskrena im hvala.
Četvrtkom naš zbor ima probu u 19.00 sati.
Marko koji je jedno vrijeme bio kao bogoslov na našoj župi, prošle godine je zaređen za Đakona, a 22. Lipnja bit će zaređen za svećenika, u nedjelju 23. Lipnja imat će MLADU MISU u Travnom. Uz molitvu pratimo ga i našim darom, tko koliko može dati, neka da. Možete u sakristiji kod Franca, ili kod Sanje darovati. Za svaki dar –Velika hvala.
U četvrtak je ANTUNOVO – u našem susjedstvu u Sesvetskim Selima je Prošćenje.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 23(441) – 9. lipanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

09.06.2013