Župni listić 442

16. lipnja 2013.

Župni listić (442)

XI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 7,36-50)

U ono vrijeme: Neki farizej zamoli Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću. Kada to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: “Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica!” A Isus, da mu odgovori, reče: “Šimune, imam ti nešto reći.” A on će: “Učitelju, reci!” A on: “Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?” Šimun odgovori: “Predmnijevam, onaj kojemu je više optustio.” Reče mu Isus: “Pravo si prosudio.” I okrenut ženi reče Šimunu: “Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.” A ženi reče: “Oprošteni su ti grijesi.” Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: “Tko je ovaj da i grijehe oprašta?” A on reče ženi: “Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!”

Komentar

Prispodoba o dvojici dužnika, te Šimunov odgovor na Isusovo pitanje, koji je ispravan i Isus ga potvrđuje, poziva nas da shvatimo da je oproštenje u redu stvarnosti prvo i da ono izaziva na obraćenje i ljubav. No Isus ne zaboravlja naglasiti i povratnu vrijednost inicijative ljubavi: “Onome kome se malo prašta, malo ljubi”.

UČITI OD ŽIVOTA

Neki je mladi pravnik predivno uredio kancelariju. Kao krunu svega postavio je luksuzni telefon na stol da bi djelovao otmjeno. Došao je jedan klijent. Prvi klijent! Nije to bila mala stvar. Odmah je trebalo ostaviti dojam.
Mladi je odvjetnik klijenta, za početak, pustio čekati oko četvrt sata. Da bi na njega napravio još veći utisak, kad je ovaj ušao, mladi odvjetnik odglumi važan telefonski razgovor.
“Moj dragi generalni direktore, mi ovime samo gubimo vrijeme… Da, ako stvarno hoćete… Ali ne ispod dvadeset tisuća eura… Odlično dakle, dogovoreno… Zbogom.”
Odloži slušalicu. Klijent je izgledao uistinu zbunjen. Gotovo zabezeknut, primijetio je mladi odvjetnik. Uspio je ostaviti čak i bolji utisak nego što se nadao. Nasmiješio se zadovoljno prema klijentu.
“Što želite dragi gospodine?”
“Ja… ja sam iz HT-a, došao sam vam priključiti telefon!

Zanimljivo, kad se malo okrenemo oko sebe primijetimo koliko truda, životne energije ulažemo u glumatanje. Što smo sve spremni napraviti da imamo kuću na kat, dobar auto (bar bolji od susjedovog), da možemo dijeliti svoje vizitke, da nas se vidi, čuje, zapazi, da se dojmimo. Kao da sva naša životna esencija ovisi o tim stvarima. Ako izgubimo status, koji mislimo da smo stekli, prestat ćemo postojati? Ako samo malo bolje promotrimo vidjet ćemo da se redovito smijemo ili rugamo drugima zbog ovakvih stvari, vjerujte, i drugi se rugaju nama. Možda ipak postoji bolji način za upotrijebiti život. Mnogi mi kažu da se više ničemu u životu ne raduju. Vjerojatno zato što sve što čine, čine za publiku, poput glumca u kazalištu… Jedino, predstava nikako da završi, nekad ni do smrti..

(Preuzeto iz: “Učiti od života”)

ŽENA I PAS

Učitelj pripovijeda: U nekom selu živjela je žena grešna ponašanja. Jednog dana žureći na grešni posao prolazila je poljem. Na putu iznenada ugleda zdenac kraj kojeg je bio pas. Isplažena jezika dahtao je od žeđi.
Unatoč žurbi odustade ona od posla. Od cipele napravi zdjelu, od kaputa uže te izvuče vodu i napoji psa.
Učitelj zatim tišim glasom nastavi: Zbog tog dobročinstva Bog je blagoslovi i učini velikom u oba svijeta. Nakon što umrije vidjeh je kako lijepa poput mjeseca ulazi u raj. Iako je bila grešnica od Boga je dobila veliku nagradu samo zato što je napojila psa.
Ako i načas utješiš tuđe srce, tvoja će nagrada biti veća od obaju svjetova.

Sakramenat krštenja primili su:

LARA KUNTIĆ ŠARLIJA, prvo dijete Marka Šarlije i Željke Kuntić, iz Dobrodola
TENA ZADRO, treće dijete Marina i Martine r. Goleš, iz Kučanca
KARLO GRAČAK, prvo dijete Deana i Ivane r. Gregurec, iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjeg blagoslova u odgoju darovane djece!

Ovih dana napustio nas je:

TOMO ŽIDAK, iz Vugrovca, u 66. godini.

Dobri Bože, uvedi ga u svoje vječne stanove!

DAROVI ZA CRKVU

1. ZORAN GAVRIĆ, Svetomatejska 8/a, Dobrodol: 200 kn
2. ANICA RUKELJ, A. Šenoe 26, Vugrovec: 200 kn
3. ANTE TOMIĆ, Vugrovečka 115, Dobrodol: 400 kn

Svim dobročiniteljim iskrena hvala!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 17. VI. – 23. VI. 2013.

PON. ————————————————————————
UTO. u 18.00 sati + NADA Suman, IGNAC Pavlović i obit., FRANJO Sedinić, IVAN st. god., IVAN ml. I JASMINKA Petrović, RUŽA Bolčević, STIPAN i IVKA Gazić, TOMO Židak
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18 sati – Nakana
PET. u 18.00 sati + SLAVEK i obit. Domenkuš
SUB. u 17.00 sati – u ĐURĐEKOVCU
NED. u 9.15 sati + ŽELJKO, MATO i MANDA Damjanović, MARKO Baotić i nakana
u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

Ovih dana postavljeni su elementi između supova ograde župnog dvorišta. Sada treba još stupove obojiti i kape na njih staviti. Uskoro će biti i ulazna vrata postavljena i time bi ograda bila dovršena.
Četvrtkom poslije svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM, a naš zbor zatim ima probu.
Marko koji je jedno vrijeme bio kao bogoslov na našoj župi, zaređen je za svećenika, a u nedjelju 23. lipnja imat će MLADU MISU u Travnom. Uz molitvu pratimo ga i našim darom, tko koliko može dati, neka da. Možete u sakristiji kod Franca, ili kod Sanje ostaviti darove. Za svaki dar – velika hvala!
U subotu sveta misa bit će u ĐURĐEKOVCU u 17.00 sati
U ponedjeljak, 24. lipnja je IVANJE i hodočasti se svetom Ivi u Podmilačje. Odlazak i povratak u jednom danu. Cijena: 100 kuna. Prijavite se što prije!
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 24(442) – 16. lipanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

16.06.2013