Župni listić 443

godište IX. broj 25(443) − 23. lipnja 2013. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-443.PDF

XII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 9,18-24)

Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: “Što govori svijet, tko sam ja?” Oni odgovoriše: “Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.” A on im reče: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Petar prihvati i reče: “Krist – Pomazanik Božji!”
A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju.
Reče: “Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.”A govoraše svima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.”

Komentar

“A vi, što vi kažete, tko sam ja?”
Prepoznajemo u Petrovu odgovoru svu dubinu njegove vjere i prianjanja uz Isusa. Isus je očekivanje stoljeća, nada povijesti. Ali, Isus je i Petrovo osobno iščekivanje, njegova osobna nada. Sve je ostavio, žrtvovao je sve druge sigurnosti života i pošao je za Isusom. Isus je njegova sigurnost. Petar zna da je za njega Isus sva njegova budućnost.
Isusov program vezan je uz križ, odricanje. Svoje učenike poziva da ga u tome slijede, prepoznaju i prihvate. To će biti najteže za Isusove učenike, nekad i danas. Druge logike Isus ne poznaje: spašavati svoj život znači gubiti; darovati svoj život, kao što je to Isus učinio, to znači otkriti pravi smisao života..

ČOVJEK KOJI SE ODREKAO PRAVA NA MRŽNJU!

Uvijek se pitamo kako i na koji način dati dobar primjer svojoj djeci i odgojiti ih tako da uvijek poštuju Božji zakon. Znamo da to nije lako. Zato evo jednoga primjera.
Imao sam 16 godina i živio sam s roditeljima na Institutu koji je osnovao moj otac u Južnoj Africi; duboko u unutrašnjosti zemlje, oko 18 milja izvan Durbana, u središtu šećerne plantaže. Nismo imali susjeda, tako da smo se dvije sestre i ja uvijek radovali odlascima u grad i posjetima prijateljima ili odlascima u kino.
Jednoga dana me otac zamolio da ga odvezem u grad gdje se održavala jednodnevna konferencija, na što sam s radošću poskočio. Budući da sam ionako odlazio u grad gdje bih bio cijeli dan, majka mi je dala listu namirnica koju je trebalo kupiti, a otac me zamolio da se pobrinem za neke tekuće poslove, kao na primjer odvesti auto na redovan servis. Kada sam tog jutra odvezao oca, rekao mi je: “Nađimo se ovdje u 17 sati, i ići ćemo kući zajedno.”
Nakon što sam na brzinu obavio sve zadatke otišao sam ravno u najbliže kino. Toliko sam bio zaokupljen dvostrukom filmskom programu u kojemu je glavnu ulogu igrao John Wayne da sam zaboravio na vrijeme. Bilo je već 17,30 kada sam se sjetio pogledati na sat. Dok sam otišao u servis i preuzeo automobil te odjurio do mjesta gdje me otac čekao, bilo je već 18 sati. Zabrinuto me je priupitao: “Gdje si do sada?” Bilo me sram reći da sam gledao vestern Johna Waynea te sam odgovorio: “Automobil nije bio gotov, zato sam morao čekati.” Nisam znao da je on već zvao servis. Kada me je uhvatio u laži rekao mi je: “Nešto nije bilo ispravno u mojem odgoju što ti nije dalo dovoljno samopouzdanja da mi kažeš istinu. Kako bih vidio o čemu se radi, tj. gdje sam pogriješio, umjesto da me odvezeš, propješačit ću 29 km do kuće te putem razmišljati o tome.”
Odjenuo se, obuo cipele te počeo hodati u smjeru kuće. Već se bilo smrklo, ceste su bile neosvijetljene a put uglavnom nepopločan. Nisam ga mogao tako ostaviti pa sam pet sati i trideset minuta vozio iza njega promatrajući ga kako prolazi agoniju zbog glupe laži koju sam izrekao. Tada sam čvrsto odlučio da nikada više neću lagati.
Često se sjetim te zgode i pitam se da me kojim slučajem kaznio na način kako mi kažnjavamo svoju djecu, bih li uopće naučio svoju lekciju. Ne vjerujem da bih. Bio bih kažnjen i malo bih patio te bih ponovo napravio istu stvar. No ta lekcija o nenasilju bila je toliko snažna da je ostala svježa u mom sjećanju kao da se dogodila jučer. To je snaga nenasilja. “Opraštanje je napuštanje mog prava da te mrzim zbog toga što si me povrijedio.”

PETROVO I PAVLOVO

Zajednički se slave i često zazivaju kao apostolski prvaci sveti Petar i Pavao. Oni su se u životu rijetko susretali, ali ih je zajednička mučenička smrt zauvijek sjedinila. O njihovu životu najviše znamo iz novozavjetnih spisa.

Zadnje mjesto susreta Petra i Pavla bilo je u Rimu. Ondje su za Neronova progonstva poginula oba apostola. Svoje su propovijedanje zapečatili krvlju, Petar razapet naglavce u Vatikanu, a Pavlu je na Ostijskoj cesti bila odrubljena glava. Sve tamo do g. 130. imamo zajamčenu tradiciju o štovanju grobova apostolskih prvaka. Nad njihovim se grobovima dižu veličanstvene bazilike koje svaki rimski hodočasnik s poštovanjem obiđe.

DAROVI ZA CRKVU

1. ZORAN GAVRIĆ, Svetomatejska 8/a, Dobrodol: 200 kn
2. ANICA RUKELJ, A. Šenoe 26, Vugrovec: 200 kn
3. ANTE TOMIĆ, Vugrovečka 115, Dobrodol: 400 kn
4. JOSIP FACKOVIĆ, M. Gupca 9, Kučanec: 200 kn
5. BOŽO VUGER, M. Gupca 42, Kučanec: 200 kn
6. MARIJO ĐURKOVIĆ, Glavna 43, Đurđekovec: 200 kn
7. TOMISLAV ĐURIĆ, Vukasova 23/a, G. Vugrovec: 200 kn
8. VILIM ŠTURMAN, Domjanićeva 6, Vugrovec: 200 kn

Za stepenice

1. STJEPAN i ANĐELA PETLJAK, Glavna 23, Đurđekovec: 2000 kn
2. BRANKO ĆOSIĆ, A. Šenoe 102, Vugrovec: 50 EU
3. SELO ŠIMUNČEVEC (24 obitelji): 2200 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustili su nas:

MARICA KEREŠ r. Bolčević, iz Prekvršja, u 69. godini.
STJEPAN DOMENKUŠ, iz G. Vugrovca, u 57. godini.

Dobri Bože, uvedi ih u svoje vječne stanove!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 14. VI. –30. VI. 2013.

PON. u 19.00 sati – Zajednička sveta misa
UTO. u 18.00 sati + IVAN, PETAR, MARICA i obit. Đurinec, IVAN, KATICA i obit. Fišter, IVAN Pavlović i obit., LUKA, RUŽA, MATO, JANA, STJEPAN i obit. Fišter, IVAN Brzak, IVAN Đuran god., VALENT i EVA Đuran, DRAGICA Pavlović, FRANJO Židak, BRIGITA Galović, SLAVA, NIKOLA i MARIO Kašnar, IVAN, MARICA i MARTIN Popović, STJEPAN i MARICA god. Popović, IVAN Fiolić i obit, TOMO Židak, ANTUN Gabrić i obit., IGNAC i ANA Trempetić, JOSIP,, PETAR, ANA Mužic i obit., MARICA Kereš, STJEPAN Domenkuš
SRI. u 18.00 sati + PAVAO i RUŽA Samec
ČET. u 18.00 sati + MLADEN god., FRANJO i obit. Popović, IGNAC i MARICA Fiolić
PET. u 18.00 sati+ ZDRAVKO Milošević
SUB. u 17.00 sati SLAVEK Marković, PETAR Markovinović, MARIJA Lažeta
NED. u 9.15 sati + NINA i TEREZA god. i obit Marković, VLADO Poljak
u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

Pomalo počinje godišnji odmor, čuvajte se, evo što nam poručuje mudri Gandhi
Sedam najgorih stvari:
bogatstvo bez rada, užitak bez mjere, znanje bez značenja, trgovina bez morala, znanost bez ljudskosti, zasluga bez žrtve, politika bez načela.
(Mahatma Gandhi)
U subotu je PETROVO – prošćenje u susjednoj Kašini.
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, MAK, naš župni listić.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 25(443) – 23. lipanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

23.06.2013