Župni listić 446

godište IX. broj 28(446) − 14. srpnja 2013. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-446.PDF

XV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 10,25-37)

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: “Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?”
A on mu reče: “U Zakonu što piše? Kako čitaš?”
Odgovori mu onaj: “Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!”
Reče mu na to Isus: “Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.”
Ali, hoteći se opravdati, reče on Isusu: “A tko je moj bližnji?”
Isus prihvati i reče: “Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ‘Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’ Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?”
On odgovori: Onaj koji mu iskaza milosrđe.” Nato mu reče Isus: “Idi pa i ti čini tako!”

Komentar

“Tko je moj bližnji?” . Evanđelje je poziv na okrenutost svakom čovjeku – jer svaki čovjek nas poziva na potrebnu mu ljubav i milosrđe. Isus se saginje nad unesrećenim čovjekom, nad bijednim čovječanstvom. On će ponijeti čovjeka kao što pastir nalazi izgubljenu ovcu i prima je na ramena. To su slike o Isusu, dobrom pastiru, milosrdnom Samarijancu.

SEDAM STEPENICA BRAČNOG ODNOSA

Svaki bračni odnos je drukčiji. Međutim, mnogi odnosi razvijaju se slično. Na putu prema istinskom i kvalitetnom odnosu moguće je primijetiti sedam stepenica. No, bilo bi krivo misliti da se svakom stepenicom penjemo sve više i da je svaka “osvojena” stepenica zauvijek iza nas. Svaka stepenica je prilika za višekratno penjanje i spuštanje, odnosno padanje.
1. Moj princ na bijelom konju – moja žena snova
Svaki odnos u ljubavi započinje čuđenjem: nešto zaiskri između dvoje ljudi. Jedno drugome su fascinantni i osjećaju se kao da su u bajci. Evo mog princa na bijelom konju, evo konačno nje, moje žene iz snova. Ono čemu se oboje dive je različitost. Onaj koji se zaljubi, voli na drugome prije svega ono što mu je strano, različito, drukčije.
2. Razočarao/la si me!
Ono što je u zaljubljenosti bilo tako fascinantno i privlačno kod drugoga, već kod prve kušnje pokazuje se kao stanovita ugroženost: dolazi do razočaranja. Primjećuje se: moj partner je u mnogočemu drukčiji, različito misli i osjeća od mene i to me zabrinjava. Odnosno, na određeni način se osjećam izdanim. Na jedno takvo razočaranje može se dvojako reagirati:
Ovako: Prevario/la sam se. Idem ja potražiti pravoga partnera.
Ili ovako: Konačno sam saznao/la tko si ti zapravo. Zapravo si čudesno drukčiji/a i pun/a iznenađenja. To mi daje šansu da u tebi otkrijem puno nepoznatih stvari.
3. Hura, u krizi smo!
Na početku svake veze postoji nepoljuljano povjerenje i uvjerenje: ako se dovoljno volimo, bez problema i kriza ćemo ići kroz život. Nasreću, to nije slučaj.
Jer: Tko ne zapadne u krizu neće u svom odnosu moći ići naprijed. Naravno, nitko se ne veseli krizama. Ali bez kriza jednostavno nije moguće živjeti. Par koji se želi razvijati smije zato biti zahvalan za situacije kada barem jedno od njih zapadne u nekakvu krizu.
Postoje brojni tipični trenuci koji pogoduju krizama: npr. novo zaposlenje, vrijeme rođenja djeteta, ili momenti kada djeca napuštaju dom. To su momenti kada snage popuštaju. Trenuci velike dosade i turbulencija u obitelji. Kod muškaraca se uz pojam “srednja dob” neizostavno veže dodatak “kriza”. Kada ženama počinju nedostajati “uzbuđenja” sa strane njihovih muževa, tada postaje “kritično”.
Uvijek kada se nešto mora mijenjati dolazi se u krizu. Kako god to moglo biti neugodno, ipak je to važno i potrebno za svaku normalnu vezu.
Kriza uvijek ima istovremeno više funkcija:
• ona iznova unosi u odnos živost
• ona se brine za distancu, kada postaje “pretijesno”. Uz bliskost, u svakom dobrom odnosu ide i pripadna porcija distance, udaljenosti, samostalnosti
• ona čini ljude mudrijima i pametnijima. U krizama se postaje “lukav” (u pozitivnom smislu – domišljat)
Nastavit će se!

LEPTIR

Kad je mlad i umišljen student Talmuda čuo za veoma mudrog rabina, samouvjereno reče: Stavit ću pred rabina problem koji neće moći riješiti. Upitat ću ga hoće li leptir kojeg držim u ruci umrijeti ili preživjeti. Ako rabin odgovori umrijet će, otvorit ću ruku i leptir će slobodan odletjeti. Ako rabin odgovori preživjet će stisnut ću ruku i leptir će umrijeti.
Pa rabinu, što misliš? Hoće li leptir u mojoj ruci preživjeti ili će umrijeti?, stade umišljeni student pred rabina i postavi mu pitanje.
Rabin razmisli pa mu odgovori: Odgovor, sine moj, leži u tvojoj ruci!
(Židovska priča)

POZIV I ODAZIV

Učitelju, možeš li me povesti na ona mjesta gdje ćemo biti sami, ti i ja? Možeš li mi pokazati svoje srce, tajnu svoje molitve, tajnu svoje osobe? Možeš li mi darovati svoje povjerenje, primiti me kao jednog od svojih prijatelja?

Učitelju, povedi me k sebi, u svoj stan kao što si to učinio prvim učenicima koji su puni želje i znatiželje krenuli za tobom. Osvrni se i na mene. Okreni se da me vidiš. Želim ići za tobom. Pokaži mi svoj dom. Učitelju, primi me k sebi.
(Zvjezdan Linić, Neka mi bude po riječi tvojoj)

Za Krista može živjeti samo onaj tko je spreman umrijeti za njega.
Nasljedovanje Krista nije hobi ili zabava za dokone ljude, nego životno opredjeljenje koje traži hrabrost i predanost.

DAROVI ZA CRKVU

1. ANTONIO MIJATOVIĆ, Kostanjevec 8, Prekvršje: 50 kn

Svim dobročiniteljima iskrena hvala!

Ovih dana napustili su nas:

FRANJO KOVAČIĆ iz Đurđekovca, u 87. god.
IVICA KNEZOVIĆ iz Dobrodola, u 55. god.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!

RASPORED SVETIH MISA U VUGROVCU 15. VII. – 21. VII. 2013.

PON. —————————————————————
UTO.u 18.00 sati VLADO Ros, IVAN Bičanić, IVAN Kozina, FRANJO Šimunjak, MARIJA Igrc, SLAVEK Podbrežnjak god., franjo Fluka, STJEPAN Hojanić, ŠIMUN i RUŽA Židak, MARICA god. i obit. Kovačić, ANĐELA Gajšak god. JELA i JOSO Goreta, FILIP i DRAGICA Hrsto
SRI. u 18.00 sati + MIJO Židak
ČET. u 17.00 sati – Nakana
PET. u 18.00 sati – Nakana
SUB. u 18.45 sati – Vjenčanje
NED. u 9.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

Nedjeljom sveta misa bit će samo u 9.15 sati.
Dolazi nam ljeto sa svim svojim izazovima:
ljeto ne znači da “svu finoću trebamo poslati na (kolektivni) godišnji odmor”.
Utorkom iza svete mise Treće srce moli za nerođene.
Svaki četvrtak iza svete mise kratko klanjanje za nova duhovna zvanja
Hodočašće na TRSAT u subotu 17. kolovoza. Prijavite se!
Imate najnoviji broj: Glas Koncila, naš župni listić.

ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 28(446) – 14. srpanj 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

14.07.2013