Župni listić 449

godište IX. broj 31(449) − 11. kolovoza 2013. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-449.PDF

XIX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 12, 32-48)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

“Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih. Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!

A ovo znajte: kad bi domaćin znao u koji čas kradljivac dolazi, ne bi dao prokopati kuće. I vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.”

Komentar:

Gdje mi je blago, tu mi je i srce, rekao si, Isuse!

Kad bi Ti, Isuse, bio svo moje blago, onda bi i moje srce bilo zahvaćeno Tobom, boravilo bi u Tebi, Ti meni ne bi bio nestvarni Bog, bio bi mi najbliži, u neizrecivoj blizini.

Međutim, moje je srce tako često drugdje, drugim je idolima zahvaćeno, bezvrijednim stvarima.

Zahvati, Isuse, u moje srce, da ono bude kod Tebe!

Ti nisi nasilni provalnik, vrata mog srca otvaraju se samo iznutra. Želim da konačno dočekaš da Ti i ja otvorim vrata bez pridržaja, bez straha da ću time izgubiti nešto od svojega ništa.

Želim živjeti Tebi, umirati tebi, s Tobom biti sada i u vijeke.


POŠAST ‘VATIKANSKOG KRUHA’ ŠIRI SE HRVATSKOM

“Kruh donosi sreću obitelji i smije se peći samo jednom u životu. Za početak je potrebno od nekoga dobiti 1/4 smjese pa raditi kako je opisano…”

S mnogih strana dobivamo informacije da se na razne načine širi recept za tzv. “Vatikanski kruh” čija priprema započinje upravo navedenim riječima, a iza kojih se potanko opisuju sastojci kruha i način njegove pripreme. Najprije trebaš od nekoga dobiti dio tijesta, potom miješati točno određen broj dana, zatim… Onima koji ga peku i jedu navodno donosi sreću.

Ovakva praznovjerna smicalica bila je već davno poznata i kao „Kruh prijateljstva“, a u svijetu i kao „Amiški kruh“. Bolje upućeni i malo stariji vjerojatno se sjećaju da se priča o “Vatikanskom kruhu” pojavila u Hrvatskoj prije više od deset godina, no ovih dana je ponovno aktualizirana, zahvaljujući društvenim mrežama, SMS-ovima itd. Širi se brzo poput pošasti. Odakle ovaj naziv “Vatikanski” nije poznato, kao ni odakle je krenula cijela priča, no ono što je poznato jest da je riječ o još jednoj manipulaciji vjerskim osjećajima, ali i neznanju mnogih katolika.

Upravo zbog naziva koji asocira na sigurnost i povjerenje ili zbog kombinacije ljudskih želja, ovaj recept se naime širi i među vjernicima. Stoga valja upozoriti da taj kruh nema nikakve veze s Vatikanom, a još manje s vjerom, dapače riječ je o običnom praznovjerju koje je zaogrnuto kulinarstvom i dano u obliku kombinacije recepta i svojevrsnih magijskih uputa.

Vidljivo je to i iz teksta koji u sebi sadrži praznovjerna upozorenja na sreću ili nesreću koja će zadesiti onoga tko pripravi, odnosno odbije pripraviti taj kruh.

I tu se cijela stvar oko “Vatikanskog kruha” razotkriva. Nedvojbeno je riječ je o praznovjerju, krivoj pobožnosti i ritualu koji nikome neće donijeti sreću. Isto vrijedi i za različite lance sreće/nesreće koji od primatelja zahtijevaju da postupaju po točnoj uputi ako žele imati sreću, odnosno izbjeći nesreću.

Spravljanjem tih kruhova ili sudjelovanjem u lancima sreće i sl. upadamo naime u grijeh praznovjerja koji nikome ne može donijeti ništa dobroga. Katekizam Katoličke Crkve to opisuje ovako: „Praznovjerje je, na neki način, izopačena pretjeranost religije(…) Praznovjerje je zastranjenje religioznog osjećaja i djela koja iz njega izviru. Može se također prikazati pod maskom štovanja pravog Boga, npr. kad se nekim djelima, inače ispravnim ili nužnim, pridaje gotovo magična važnost…“

Stoga bilo kakvo sudjelovanje u tome treba sasvim otkloniti, bez ikakva straha od nekakve kazne koja bi nas mogla zadesiti ako se ne uključimo.

Bitno.net


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21, Vugrovec 300 kn

SVIM DOBRIČINITELJIMA ISKRENA HVALA!


Ovih dana napustili su nas:

IVAN POLJAK iz Prekvršja u 70. godini
TOMO PUKŠEC iz Markova Polja u 79. godini

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!


APSOLUTNO

Bog govori:”daj mi srce”.. a kad je vidio moje ovisnosti čujem njegov odgovor: “gdje je blago tvoje, ondje je i srce tvoje..”
moje blago – to su ljudi… mjesta… poslovi… stvari… ranija iskustva… nadanja u budućnost – snovi…
Uzimam svaki dio blaga rečem mu po nešto i stavljam to pred Gospodina
Ali kako mogu “dati” ta blaga?
U mjeri, kako je moje srce u tom prolaznom blagu, ja sam okamenjen i mrtav jer život je samo u sadašnjosti.
b Tako kažem svom prolaznom blagu tom zlatnom jučer, živjeli. Svakom pojedinom sam se obratio i rekao da sam mu zahvalan, da je ušao u moj život, ali da sada mora poći iz života jer inače moje srce neće nikada naučiti ljubiti ovo današnje.

 Anthonny de Mello


ŠAPAT U NOĆI!

Poslušajte, kršćani! Bio sam gladan, a vi ste osnovali dobrotvorno društvo i raspravljali o mojoj gladi. Hvala vam! Bio sam u zatvoru, a vi ste se potiho odšuljali i povukli u kriptu, gdje ste molili za moje puštanje na slobodu. Hvala vam. Bio sam gol, a vi ste ozbiljno razmislili i raspravili o moralnom aspektu moje golotinje. Hvala vam. Bio sam bolestan, a vi ste kleknuli i zahvalili Bogu za svoje zdravlje. Hvala vam. Bio sam bez krova, a vi ste mi propovijedali o duhovnom bunkeru Božje ljubavi. Hvala vam. Bio sam osamljen, a vi ste me ostavili da biste se za mene molili. Hvala vam.

Čini se da ste tako pobožni i blizu Bogu. Ali još uvijek sam gladan i osamljen, gol, i bolestan, zatočen, i bez krova. Smrzavam se…


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 12. VIII – 18. VIII 2013.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MIJO Brkić, STJEPAN, ANTUN i JALŽA Pavlović, MIJO i MARTINA Čvek, SLAVEK Galović, IVAN, STJEPAN, MARIJA i JALŽA Dumić, JANA i SLAVKO Galović, STJEPAN god. i obit. Dutković, ++ obit. Letec i za duše u čistilištu, STJEPAN Pukšec i obit. Vugrić, JOSIPA, MIJO i BRANKO Blažinović, FRANJO Sedinić, IVAN i MARICA Vukas, ANASTAZIJA, JOSIP, IVAN, SLAVICA i SLAVKO Kuntić i JOSIP Facković
 • SRI.
  – u 18.00 sati + TOMO Pukšec sprovodna
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Zahvalnica
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

 Nedjeljom sveta misa bit će samo u 9.15 sati

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za Nerođene

Na Veliku Gospu hodočastimo u Mariju Bistricu, skupimo se u 7.30 sati kod škole-odakle ćemo krenuti prema KALVARIJI na Križni put. Pješaci krenite ranije.

Krunica uoči Velike Gospe

Od 15 h u utorak, 13. do 15 h u srijede, 14. 8. uoči Velike Gospe, molit ćemo slavnu krunicu i Litanije Lauretanske, da nam Majka Božja, Kraljica Hrvata, od Boga isprosi milost odgovornosti i brižnosti za sva dobra koja su nam povjerena u našoj domovini. Prijave nedjeljom iza sv. Mise, na izlazu iz crkve, ili kod Sanje Trempetić.

Hodočašće Majci Božjoj od suza u Pleternicu 31. kolovoza.

Posjet Staroj Gradiški i etno selo Stara Kapela.


ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 31(449) – 11. kolovoz 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

11.08.2013