Župni listić 450

godište IX. broj 32(450) − 18. kolovoza 2013. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-450.PDF

XX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 12, 49-53)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

“Došao sam baciti oganj na zemlju, pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši.

Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice; otac protiv sina, i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći, protiv matere; svekrva protiv snahe, i snaha protiv svekrve.”

Komentar:

Čovjek je sklon tromosti. Težimo za tim da nas ništa ne stoji previše. Čovjek bi vjerovao u Boga ali tako da ga to ne stoji previše. Isus želi od svojih učenika zauzetu vjeru, koja “brda premješta”, tj. vjeru koja može mijenjati lice zemlje.

Oganj je česta biblijska slika. Isus je došao na svijet baciti oganj kojim želi uništiti ono što ne koristi životu i što ne donosi ploda. Sve što je nedostojno čovjeka, nije za život nego da se sažeže.

Isus nam neće očuvati naš uskogrudni, sebični mir, nego nas uznemiriti da bi sve stavio na nove temelje. Obnovimo u sebi odluku opredjeljenja za Isusa.

Došao si oganj baciti s neba. I otopiti led hladnoće.


KAD MUŠKARCI LAŽU…

Jednoga dana, dok je drvosječa sjekao granu stabla pored rijeke, upadne mu sjekira u rijeku. Kad je zaplakao, pojavi se Bog i upita ga zašto plače. Drvosječa odgovori da mu je sjekira upala u vodu i da mu je potrebna jer tako zarađuje za život.
Bog skoči u rijeku i pojavi se sa zlatnom sjekirom.
“Je li ovo tvoja sjekira?” upita Bog.
Drvosječa odgovori: “Nije.”
Bog ponovo skoči i pojavi se sa srebrnom sjekirom.
“Je li ovo tvoja sjekira?” upita ga.
Drvosječa ponovo reče: “Nije.”
Bog još jednom skoči u rijeku i pojavi se sa običnom sjekirom.
“Je li ovo tvoja sjekira? upita Bog.
Drvosječa odgovori: “Da.”
Bog je bio oduševljen čovjekovim poštenjem i da mu sve tri sjekire, a drvosječa sretan ode kući.
Nakon par dana drvosječa je šetao sa ženom obalom rijeke i žena mu upadne u rijeku. On zaplače, a Bog se opet pojavi i upita ga zašto plače.
“Oh Bože, žena mi je upala u rijeku!”
Bog skoči u rijeku i pojavi se s Pamelom Anderson.
“Je li ovo tvoja žena?”, upita Bog.
“Da!” reče drvosječa.
Bog se naljuti: “Lažeš! To nije tvoja žena!”
Drvosječa odgovori: “Oprosti mi Bože, u pitanju je nesporazum. Vidiš, da sam rekao da Pamela Anderson nije moja žena, ti bi se pojavio s Catherine Zeta-Jones. Nakon što bih ja rekao da ni ona nije moja žena, ti bi se pojavio s mojom pravom ženom. I kad bih ja rekao da je to moja žena, ti bi mi dao sve tri. Bože, ja sam siromašan i ne bih se mogao brinuti o sve tri žene, i zbog toga sam rekao da je moja supruga Pamela Anderson!”

POUKA:
KAD GOD MUŠKARCI LAŽU, TO JE IZ DOBROG I ČASNOG RAZLOGA I ZA OPĆE DOBRO.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj DROŽĐAN Odvojak Sedinići 3, Prekvršje 200 kn
 2. N. N. 200 kn

SVIM DOBRIČINITELJIMA ISKRENA HVALA!


VATRA JE OPASNA

Umjetnost vladati i čuvati vatru bila je u povijesti vrlo važna i upravo gospodarenje vatrom je bio najveći događaj za ljudski napredak. A ovaj element je donosio, i danas donosi, svoje opasnosti. “Vatra je vrlo korisna ako čovjek njome gospodari i ako je pazi”, piše Schiller u svojoj “Pjesmi zvonu”. Noćni čuvari su trebali paziti vatru, a na tornjevima se nalazilo zvono za vatru, koje je zvonilo i za oluje. To su preteče današnjih sirena. Oganj grije u hladnoći i obasjava tamu. Ne blagoslivlja se uzalud oganj u uskrsnoj noći, a na njemu se pali uskrsna svijeća.
Oganj čisti. Stoljećima su se medicinski aparati, posebno noževi, sterilizirali u vatri da bi bili čisti. Tamjan se stavlja na žeravu da prinese Gospodinu vjerničke molitve.
Signalne vatre su često, u ratovima, igrale vrlo važnu ulogu U mnogim krajevima, po brdima, se pale blagdanske vatre.
Oganj mora plamtiti, a i utihnuti. Redovito oganj plamti – gori. Interesantno da imamo izraz “gori” i za bolove. Ali ima i pozitivno značenje: goriti od oduševljenja, od ljubavi. Priča se da je sv. Augustin gorio posebnom ljubavlju za Boga.
Oganj može biti i opasan ako više ne bude pod kontrolom, ako se nepromišljeno zapali. A svatko iz iskustva zna da oganj od slame i suhe trave ne traje dugo.

Često se rečenice iz Evanđelja tumače tako da je Isus mislio na vatru Duha i žar Evanđelja. Mislim da je govorio od boli. To poznamo kod ljubavi: oganj ljubomore.
Isus želi da njegova poruka gori, plamti, a ne da se ugasi. Za to su potrebni ljudi koji će oganj poticati da se ne ugasi. “Ako nema drva, gasi se vatra”, kaže Knjiga mudrosti. Isusova poruka je kao međuljudski odnos kojega treba paziti da se ne ugasi. Dokle god tinja, može ga se ponovno rasplamtiti. Ako se ugasi, onda je sve gotovo, jer oganj ne može, a da ne gori.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. VIII. – 25. VIII. 2013.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN i JANJA Križanac, FRANCIKA Golub god. i ŠTEFANIJA Pregorec, SLAVKO, MARICA,LOVRO i RUŽA Puđak, MARTINA i FRANJO Pregorec, IVKA i ZVONKO Sokač, STJEPAN i KATICA Žunec, JOSIP, STJEPAN i KATARINA Pekčec, STJEPAN (Petrov) Dumić i obitelj i za jednog bolesnika, FRANJO Popović god., FRANJO Ćuk, MARICA Grubišić, JELICA Oršanić, MILKA Fuđak, KATICA Sruk, DANE Olujić god. i obitelj, STJEPAN Vuger, FRANJO st. i ml. god. i RUŽICA Gračak, TEREZIJA Facković, TOMO Pukšec, LJILJANA Blažinović, JAGICA i ŠIMUN Sajković
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – u 19.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

Uoči VELIKE GOSPE naši Molitveni vjenčići molili su neprekidno 24 sata za naše Mlade. Bilo ih je 57-ro uključenih u molitvu. Svima iskreno hvala

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za Nerođene.

Hodočašće Majci Božjoj od suza u Pleternicu 31. kolovoza.

Posjet Staroj Gradiški i etno selo Stara Kapela.


ŽUPNI LISTIĆ
Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
godište IX, broj 32(450) – 18. kolovoz 2013. godine
www.zupa-vugrovec.com

18.08.2013