Isus u Emausu

Župni listić 794

godište XVI. broj 17(794) − 26. travnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-794.PDF

III. VAZMENA NEDJELJA (Lk 24-13-35)

Onog istog dana – prvog u tjednu – dvojica Isusovih učenika putovala su u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: “Što to putem pretresate među sobom?” Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: “Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?” A on će: “A što to?” Odgovore mu: “Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.”

A on će im: “O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?” Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu.

Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: “Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščezne s očiju.

Tada rekoše jedan drugome: “Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?” U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: “Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!” Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenu kruha.


EMAUS

Dvojica učenika ne prepoznaju Isusa. Doduše, imali su zdrave oči i mogli su sve vidjeti oko sebe: put, krajolik, ljude. Sljepoća se skrivala u njihovoj nutrini, u njihovom srcu. Pod srcem ne mislimo na srce kao fizički organ u našim grudima koji tjera krv po tijelu. ‘Srce’ je mjesto na kojemu osjećamo, vjerujemo i spoznajemo stvari koje nije moguće vidjeti isključivo tjelesnim očima. Srcem vidimo dublje. Srcem doživljavamo stvarnost.

Duhovna promjena dolazi iz srca. Učenici su morali naučiti gledati srcem. Isus im je u tome pomogao. Učenici nisu mogli shvatiti zašto je Isus trebao umrijeti. Učinilo im se da je smrt na križu dovela u pitanje sve ono što je Isus pripovijedao o Bogu i što je činio u njegovo ime. Isus im pomaže dublje shvatiti. Odgaja njihovo srce kako bi ono moglo učiti unositi smisao u događaje radi kojih se srce zatvorilo.

Uskrsli Isus je po Duhu posvuda prisutan. Ne možemo ga locirati samo na jedno mjesto. Pozvani smo prepoznavati njegovu prisutnost u raznim oblicima i na različitim mjestima: prije svega, u bratu čovjeku, u međusobnom praštanju, u životnoj radosti, u primanju i pomaganju strancu, u osobnim krizama, itd. Dvojica učenika iz današnjeg evanđelja prepoznaju ga u činu gostoljubivosti.

U jednoj hasidskoj priči prijatelj pita prijatelja: “Kaži mi, ljubiš li me?” Prijatelj odgovara: “Veoma te ljubim.” Onda prijatelj pita dalje: “Znaš li što me boli?” “Kako mogu znati što te boli?”, odgovori prijatelj. “Ako ne znaš što me boli, kako možeš kazati, da me ljubiš?” Ipak shvati: ljubiti, istinski ljubiti, znači znati, što drugoga boli.”

Ta kratka priča izražava nešto bitno za naš život: “Ljubiti, istinski ljubiti, znači znati, što drugoga boli.”


Prepoznavanje

Jedan je pekar želio bolje upoznati poznatog gurua koji je stigao u njegov grad, pa ga je pozvao na večeru.

Dan ranije, guru je ušao u njegovu pekaru prerušen u prosjaka. Uzeo je štrucu kruha i počeo jesti. Kada ga je pekar vidio, izbacio ga je na ulicu.

Idućeg se dana guru sa svojim učenikom zaputio na večeru kod pekara gdje ga je dočekala veličanstvena gozba. Usred jela, učenik je upitao gurua: ”Kako možemo prepoznati tko je dobar, a tko loš čovjek?“ “Pogledaj ovog pekara“, reče guru, “sposoban je potrošiti deset zlatnika kako bi mi priredio gozbu zato što sam slavan, ali nije sposoban gladnom prosjaku dati štrucu kruha.“


Darovi za crkvu:

TOMISLAV BIĆANIĆ Vugrovečka 52, G. Vugrovec 500 kn

Svim darovateljima iskrena hvala!


Ovih dana napustila nas je:

ANA PETRAŠ r. Ćavariz Kučanca u 50. godini.

Dobri Bog neka joj udijeli mjesto u vječnoj Domovini!


KRIZA OBITELJI U EUROPI

Lagani porast pučanstva u Europi, pad nataliteta, uništenje braka, starenje, socijalni troškovi i pobačaj samo su neka poglavlja u dokumentu “Kriza obitelji u Europi”, koji je objavila agencija Fides, tijelo Kongregacije za evangelizaciju naroda, a vezano uz izvješće Europske mreže Instituta za politiku obitelji, za razdoblje od 1980. do 2005. godine.

Posebno su zabrinjavajući podaci koji se odnose na pobačaj. U Europskoj uniji svakih 25 sekundi učini se jedan pobačaj, a dnevno se zatvori tri škole, i to zbog nedostatka djece. Na čelu je Španjolska, Italija, slijede Belgija i Nizozemska. Pobačaj, koji je nezakonit u samo tri europske zemlje, prvi je uzrok smrtnosti u Europi, više od bolesti, prometnih nesreća, alkohola i droge.

Predsjednik Pokreta za život Carlo Casini istaknuo je nedosljednost Europe koja ne dopušta novim zemljama ulazak u uniju ako one ne poštuju ljudska prava, a one koje su legalizirale pobačaj i kontracepciju, u kojem se krši kao temeljno ljudsko pravo na život, prihvaćaju bez ikakvih uvjeta.

Zemlje koje imaju najrašireniju kontracepciju u Zapadnoj Europi, kao što su Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, imaju i broj pobačaja u stalnome porastu. Promotrimo gdje ima najviše umrlih od koronavirusa!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 27. IV. – 3. V. 2020.

 • PON.
  – u X sati + ANA Petraš, sprovodna
 • UTO.
  – u X sati –
 • SRI.
  – u X sati –
 • ČET.
  – u X sati + DRAGICA Trempetić
 • PET.
  – u X sati –
 • SUB.
  – u X sati –
 • NED.
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 26. travnja 2020.

Kako ste već upoznati, sveta misa bit će svaki dan bez prisustva vjernika, tako da bude u skladu sa odredbom i Civilne zaštite i Hrvatske biskupske konferencije.

Kako naša župna crkva sv. Franje Ksaversko trenutno je izvan uporabe, sveta misa se održava u podrumu – u Galeriji župnog dvora.

Župni ured radi samo putem telefona:
01 2044255, 098 814885

ili putem mail-a. Župni mail je:
ured@zupa-vugrovec.com

Nažalost, niti do današnjega dana nismo dobili nikakve smjernice glede slavljenja svetih misa s vjernicima.
Do kada će trajati sadašnje upute vidjet ćemo.
Naše je strpljivo čekati i moliti u vlastitim domovima.

U ovim trenucima neshvaćanja, što nam se događa, molimo dobroga Boga za poniznost i poslušnost, da ostanemo vjerni i dragom Bogu, Crkvi i svom narodu.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150