Duhovna misao

Neka nas molitva ne umara, jer spas čovječanstva ne ovisi o materijalnom uspjehu, ni o znanostima koje zamračuju intelekt, ni o oružju, ni o ljudskoj radinosti, nego samo o Isusu.

Sv. Franjo Ksaverski


“Ako me hoćeš k Sebi [Bože], evo me pripravna. Moj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude Tvoja volja… Želim umrijeti samo za slavu Božju i spasenje duše svoje i duše svojih vjernika.”

Miroslav Bulešić, Osobni dnevnik (1944.)


“Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu. Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!”

Rim 6,9-11


“Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Gospodin traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.”

Mih 6,8


“Što znači da je Isus uskrsnuo?

To znači da je Božja ljubav jača od zla i same smrti; to znači da Božja ljubav može preobraziti naš život – dati da procvjetaju pustinje koje se nalaze u našem srcu.”

papa Franjo


Nemoguće je osvojiti krunu bez ovladavanja tijelom.

Sv. Grgur Veliki (+604)


Sam je Krist uzdigao veličanstvenu krepost čistoće na najviši stupanj. “Blago čistima srcem”, kaže On, “oni će Boga gledati!”
Nevinost ili čistoća srca na slavnom je i istaknutom mjestu među krepostima jer samo ona omogućuje čovjeku vidjeti Boga. Stoga je Istina sama rekla: Blago onima koji su čista srca jer će Boga gledati!

Sv. Augustin (354.-430.)


Svaka je krepost u tvojoj duši ukras koji te čini dragim Bogu i čovjeku. No sveta čistoća, kraljica svih kreposti, anđeoska krepost, dragulj je tako dragocjen da oni koji je imaju postaju kao anđeli Božji na nebu, čak i ako su zaodjeveni smrtnim tijelom.

Sv. Ivan Bosco (1815.-1888.)


Čistoća je ljiljan među krepostima i čini ljude gotovo jednake anđelima.

Sv. Franjo Saleški (1567.-1622.)


Čistoća je čežnja za kućom Kristovom i zemaljsko nebo srca.

Sv. Ivan Klimaks (+649)


Čista je duša mirisna ruža i Sveta Trojica silaze s neba udahnuti njezin miris.

Sv. Ivan Vianney (1786.-1859)


Oni čija su srca čista hramovi su Duha Svetoga.

Sv. Lucija (+304)


Čista je duša poput pravog bisera. Sve dok je skriven u školjci na dnu mora, nitko mu se ne divi. Ali će na suncu sjati i privlačiti poglede. Tako će i čista duša, koja je skrivena od očiju svijeta, jednoga dana sjati pred anđelima na suncu vječnosti.

Sv. Ivan Vianney (1786.-1859)


Kako je malo čistoća poznata u svijetu! kako malo cijenjena! kako se malo trudimo sačuvati je! S kako malo predanosti molimo Boga za nju! A ne možemo je postići sami.

Sv. Ivan Vianney (1786.-1859.)


Duh Sveti nam kazuje da je ružni grijeh nečistoće prekrio cijelu zemlju.

Sv. Ivan Vianney (1786.-1859.)


O Bože! kako puno duša taj grijeh povlači u pakao!

Sv. Ivan Vianney (1786.-1859.)


Svi koji propadnu, propali su zbog vlastitog nemara.

Sv. Augustin (340.-430.)


Opasnosti nas okružuju sa svih strana…
U kazalištima demon nečistoće pokazuje svoj lažni sjaj kao najveću prednost. Ništa se više ne protivi duhu kršćanstva, koji je duh čistoće, molitve i pokore.

Sv. Ivan Krstitelj de la Salle (1651.-1719.)


Nečisti je govor najveća suprotnost našoj svetoj vjeri. On teško vrijeđa Boga, sablažnjava našega bližnjega. Može li se kršćanin, koji je posvećen dodirom Predragocjenim Tijelom i Predragocjenom Krvlju Kristovom, uopće dopustiti razmišljanje o tim užasnim prizorima?

Sv. Ivan Vianney (1786.-1859.)


Ništa nije opasnije od zlih prijatelja. Oni prenose zarazu svojih poroka na sve koji se druže s njima.

Sv. Ivan Krstitelj de la Salle (1651.-1719.)


Kao što toranj brani vojarnu tako i poniznost srca brani čistoću tijela.

Sv. Antun Padovanski (1195.-1231.)