Odlučno protiv vjerske netrpeljivosti

“Ne smijemo popustiti pred klonulošću duhom ni pred rezignacijom, a još manje pred prijetećim napetostima ovog trenutka, posebno ne pred diskriminacijama, nepravdama i vjerskom netrpeljivošću, kojom su danas najviše pogođeni kršćani”, rekao je papa Benedikt XVI. u propovijedi na misi koju je služio na svetkovinu Bogorodice Marije te prigodom proslave 44. svjetskog dana mira koji ove godine ima za geslo “Vjerska sloboda – put koji vodi do mira”.

Gotovo sve poruke pape Benedikta XVI. prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana bile su usredotočene na vjersku slobodu. Djelomično su ga na to potaknuli brojni napadi i ubojstva kršćana u raznim krajevima svijeta, a djelomično nastojanje Zapada da se na perfidne načine vjeru isključi iz javnog života.

Gotovo neposredno nakon eksplozije bombe pred katoličkom crkvom u Aleksandrije u Egiptu, u kojoj je poginulo dvadesetak ljudi, Papa je primijetio kako “danas želimo prihvatiti jauk tolikih muževa, žena, djece i staraca, žrtava rata, najstrašnijeg oblika nasilja u povijesti”. Pozvao je državne predstavnike da se jače zauzmu oko zaštite kršćanskih zajednica i primijetio kako je vjerska sloboda “neizbježivi element pravne države”.

“Ne smijemo se priviknuti na ratne sukobe koji za sobom ostavlja žrtve i koji ugrožavaju budućnost naroda. Svijetu je potreban Bog, potrebne su mu etičke i duhovne sveopće vrednote, koje svi prihvaćaju. Vjere mogu veoma pridonijeti u njihovom pronalaženju i izgradnji mira i pravednog društvenog poretka”, rekao je Sveti Otac i pozvao vjernike da mole da “posvuda prevlada mir, koji su anđeli navijestili pastirima u božićnoj noći”. Za to nisu, prema Papinim riječima, dovoljne riječi, već su potrebne konkretne i trajne obveze državnih predstavnika, a nadasve je potrebno da svaki čovjek bude prožet istinskim duhom mira te da uvijek iznova moli i živi podržavajući svaki dan dobre odnose u svim sredinama.

Osvrćući se na svetkovinu Marije Bogorodice prije molitve Anđeoskog pozdravljenja s vjernicima na Trgu Svetog Petra Papa je govorio o velikim izazovima s kojima se danas suočava čovječanstvo i molio za mir. Ponovno je istaknuo kako je potrebno provesti u svim sredinama vjersku slobodu.

Danas doživljavamo dvije ekstremne struje, kazao je Papa. S jedne strane laicizam, koji na podmukli način nastoji svesti vjeru na nešto čisto privatno, dok je s druge strane fundamentalizam nastoji nametnuti silom svima.

“Bog poziva s ljubavlju čovječanstvo k sebi. Ta ljubav obuhvaća osobu u svim njezinim prirodnim i duhovnim dimenzijama. Čovjek mora slobodno i odgovorno odgovoriti na taj poziv svim svojim osobnim i društvenim bićem”, istaknuo je Benedikt XVI. i pojasnio kako se tamo gdje se stvarno poštuje vjerska sloboda i dostojanstvo ljudske osobe istinskim zalaganjem za pravo dobro pojačava moralna svijest i učvršćuju ustanove i građanski suživot. Upravo zbog toga – zaključio je Sveti Otac – vjerska je sloboda povlašteni put za izgradnju mira. (ika / gk)