Predstavljena nova knjiga kardinala Josipa Bozanića

Na svetkovinu sv. Petra i sv. Pavla, u srijedu 29. lipnja, nakon zahvalnoga misnog slavlja za mlade volontere koji su sudjelovali u pripremi i odvijanju pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, u zagrebačkoj je katedrali u nazočnosti 1000 mladih, predstavljena nova knjiga zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića »Krist vas zove. Poruke mladima«.

Knjigu su predstavili vlč. Željko Faltak, priređivač knjige, mr. Domagoj Matošević, dosadašnji povjerenik za pastoral mladih te vlč. Ivica Budinšćak, novi povjerenik za pastoral mladih.

Željko Faltak izrazio je radost zbog predstavljanja knjige koja želi učiniti nešto, tj. biti još jedan korak u životu mladih. »Knjiga već po samoj naslovnici želi reći da je za one koji se nalaze u svakodnevici, za one koji žive u konkretnom životu na ulicama, u gradovima, selima, na fakultetu, radeći, u raznim situacijama, i koji se suočavaju sa svim teškoćama koje čovjek može zamisliti. I u toj situaciji sve nas Krist zove. To je bit ove knjige, koju kardinal želi reći svima nama. Mi to znamo, ali moramo si uvijek posvijestiti«, rekao je Faltak.
Istaknuo je i specifičnost knjige, koja, zapravo, sadrži dvije knjige u jednoj. Na desnoj strani su homilije u cijelosti, a na lijevoj strani su citati i poruke povezane s odgovarajućom fotografijom, kako bi i onima koji nemaju vremena čitati bili poticaj za određeni dan. Knjiga je podijeljena u dvanaest poglavlja, prvo je »Uskrsli Isus, izvor nade«, a posljednje »Zajedno u Kristu«. Tako sabire bitnu notu kršćanskog života: život započinje vjerom u Isusa Krista, koji je umro i uskrsnuo, koji je želio ovu Crkvu, a naš život završava u zajedništvu, jer nema Crkve bez zajedništva, i nema pravog zajedništva ako nema tog zajedništva u Isusu.

Zahvaljujući svim suradnicima i nakladniku Glasu Koncila, vlč. Faltak istaknuo je kako je knjiga nastala kao plod i poticaj Papinog pohoda Hrvatskoj, pa je početak i kraj ilustriran fotografijama susreta mladih s Papom.

Domagoj Matošević ukazao je na pojedine naslove koji nose snažne evanđeoske poruke. Mnogi mladi su se zbog pogrešnih slika o Bogu udaljili od duhovnog života, a Crkva im je postala dosadna institucija u kojoj nema života i radosti. No prava slika o Bogu je ona koju nam pokazuje Isus iz Nazareta. Kad se susretnemo s njegovom zauzetošću, svakome od nas postaje posve prirodno da ga častimo, slavimo i svjedočimo, rekao je vlč. Matošević. Kao model susreta s knjigom, preporučio je čitanje u obliku meditacije, druženje s porukom knjige, koja se treba »zapaliti« u čitateljima.

»Ova knjiga je dobar podsjetnik, poziv na svakodnevni status dana, neFacebooka, već života«, kazao je Ivica Budinšćak, jer ova knjiga »nije za štrebanje, već za učenje za zajednički život, na što upućuje i sam naslov«.

Na kraju svečanosti, koju je pjesmom popratio Nadbiskupijski zbor mladih, koji je pjevao i tijekom Papina pohoda, mladima se obratio kardinal Bozanić, koji je zahvalio vlč. Faltaku na prikupljanju i priređivanju knjige, za što je okupio mlade suradnike. Svim volonterima – redarima, animatorima, pjevačima i sviračima, članovima Zajednice »Cenacolo«, kao i redovnicama koje su sudjelovale u programu na susretu mladih s Papom osobno je uručio knjigu kao znak zahvale. (ika/vp,gk)

Knjiga kardinala Bozanića »Krist vas zove. Poruke mladima« može se po cijeni od 120 kuna naručiti putem interneta, na tel./faks 01/4874 319, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

Poticaj za objavljivanje knjige u 2011. godini bio je pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i njegov nezaboravni susret s mladima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 4. lipnja 2011.

U 12 poglavlja, na 228 bogato ilustriranih stranica, knjiga sadrži tematski uređene poruke mladima iz Kardinalovih homilija što ih je održao prigodom nacionalnih susreta mladih, hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu i drugim prigodama od 1998. do 2009. godine.

Svaka tematska jedinica započinje biblijskim tekstom, kao polazištem Kardinalovih promišljanja, poticaja i poruka, čime se želi pokazati kako je Božja riječ temelj svakog promišljanja Kristovih učenika.

U glavnu poruku knjige uvodi proslov šibenskog biskupa Ante Ivasa, koji poput mota poručuje mladima: »Usudite se … biti mladi ljudi … biti kršćani … oduševljeni Kristom…«

Knjiga je nastala iz želje da se svakoj osobi u razdoblju mladenaštva i odrastanja pomogne u zreloj i cjelovitoj izgradnji vlastite osobnosti za odgovorno vjerničko življenje u društvu, da nauči promišljati u slobodi, koja joj omogućuje da slobodno prihvati milost nenametljive Kristove radosne vijesti, u traženju ljubavi, sreće i uspjeha, koji nisu trenutni i koji nas ne zarobljavaju, već otvaraju put istinske slobode.

Osim kao duhovno štivo knjiga može poslužiti i kao korisni katehetski materijal, s vrlo aktualnom i sadržajnom građom, jer svaka tema može biti vrlo zanimljiva i poučna kateheza za mlade.