Svjetski dan mladih

Stotine tisuća mladih katolika iz cijeloga svijeta ovog tjedna sudjeluju na Svjetskom danu mladih (SDM) u brazilskom gradu Rio de Janeiru. Susret se sastoji od misijskog tjedna (od 16. do 20. srpnja) kada se upoznaje zemlja domaćin, te od samog susreta: “Jornada Mundial da Juventude” od 23. do 28. srpnja, kada su predviđene mise i točke programa s papom Franjom.

Inicijativa za Svjetski dan mladih krenula je od Ivana Pavla II. Susrete priređuju Vatikan, mjesne biskupske konferencije i biskupije domaćini. Međunarodni susret mladih kršćana sa svih kontinenata održava se svake druge ili treće godine, a svaki ima određeno geslo i tematiku. U godinama u kojima nema Svjetskoga dana mladih, po biskupijama se održavaju susreti mladih vjernika manjeg opsega.
Prvi službeni Svjetski dan mladih održan je u Rimu godine 1986. “Glavni cilj Svjetskoga dana mladih je sve mlade svijeta upoznati s Kristovim navještajem. U isto vrijeme sudionici pokazuju mladenačko lice Krista u svijetu”, piše na službenim web stranicama Svjetskoga dana mladih 2013. (www.rio2013.com).

Svjetski susreti mladih priređuju se uglavnom u srpnju ili kolovozu. Brojčano najposjećeniji susreti bili su 1991. u Čenstohovi (Poljska), 1995. u Manili (Filipini), 1997. u Parizu (Francuska), 2000. u sklopu Svete godine u Rimu (Italija), 2005. u Kölnu (Njemačka) te 2011. u Madridu (Španjolska).

Papa Ivan Pavao II. u svom 27-godišnjem pontifikatu devet puta je pozvan na međunarodni Svjetski dan mladih. Čenstohova i papina domovina Poljska 1991. su bili mjesto održavanja šestoga Svjetskog dana mladih. U marijanskom hodočasničkom svetištu okupilo se više od milijun mladih, a oko 90 posto njih dolazilo je iz bivšega istočnog bloka. Dvije godine kasnije Denver (SAD) priredio je sekularni, postmoderni Svjetski dan mladih, na kojemu je udio katolika bio oko 20 posto.

Papa Benedikt XVI. predvodio je 20. svjetski dan mladih u Kölnu 2005. Bilo je to i njegovo prvo papinsko putovanje u inozemstvo te ujedno i prvi pohod domovini. Na susretu se okupio 1,5 milijun mladih.

Nakon susreta u Sydneyu i Madridu papa Benedikt XVI. u listopadu 2012. pozvao je sve na ovogodišnji Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru. No, domaćin u Riju bit će papa Franjo. Kao i papi Benediktu i sadašnjem Papi Svjetski dan mladih bit će prvo putovanje u inozemstvo.

Prvi svjetski dan mladih izvan Europe održan je 1987. u Buenos Airesu. Milijun hodočasnika okupilo se tada u argentinskome glavnom gradu. Još veći broj sudionika, oko četiri milijuna mladih, okupio se u Manili na Filipinima – što je ujedno najveći broj sudionika na dosadašnjim Svjetskim danima mladih.
Broj susreta održanih na europskom tlu i na drugim kontinentima gotovo je izjednačen. Sedam puta od 1986. Svjetski dan mladih održan je u Europi, a ove godine u Brazilu će biti šesti susret izvan Europe.

(IKA – Zagreb)