Župni listić 1005

godište XX. broj 27(1005) − 7. srpnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-1005.PDF

XIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 6,1-6)

U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: “Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?” I sablažnjavahu se o njega. A Isus im govoraše: “Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.”
I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

Komentar:

Isus je u Nazaretu, zavičaju u kojem je odrastao. Poznaju ga kao drvodjelju te ne dopuštaju mogućnost da bi bio što drugo. Kanili su ga svesti na vlastite mjere, “vratiti ga kući”.
No, prorok je: tko jasno govori o nečemu što nije predvidljivo i što nije po naručenim željama. Božje kraljevstvo je potpuna novost. Traži novu spoznaju, oslobođenu staroga “poznavanja”.
Možda mi Isusa toliko “poznajemo” da nam više nema što reći? Možda nam je uhodanost i površnost vjere postala “preprjekom zavičaja”? Isus je uvijek poput “stranca”, uvijek nov i “drugi”, noseći svježinu i novost Riječi.


SLOMLJENO SRCE – OTVORENO SRCE!

Pitamo se kako nastaje biser u školjkama. “Biser nastaje u ranjenim školjkama. Bol, koji ih razdire, pretvaraju one u dragulj”. I u mojim i u tvojim ranama rastu biseri. No oni mogu nastati samo onda kad se pomirim sa svojim ranama. Kad stišćem zube da bih grčevito zatvorio svoje rane, ne može u njima ništa rasti. Kad dotaknem svoju ranu, to me često zaboli. Tada osjetim svoju nemoć da je se riješim. Ona će ostati u meni, sve ako i zaraste. No ako prihvatim tu svoju ranu, tada se ona može pretvoriti u izvor života i ljubavi. Ondje gdje sam ranjen, ondje sam i živ, tamo sam sebe osjećam, tamo osjetim i drugoga. Mogu pustiti i druge da uđu u moju ranu, tamo je moguć susret i dodir koji može i drugoga izliječiti. Samo onaj liječnik može nekoga izliječiti koji je i sam ranjen, rekli su stari Grci. Tamo gdje sam jak ne može u mene prodrijeti netko drugi. Ondje gdje sam slomljen, tamo može Bog u mene prodrijeti, a mogu unići i ljudi. Tu se susrećem sa svojim pravim ja, sa slikom koju je Bog o meni stvorio.

 Često živimo u iluziji da sve naše rane mogu zacijeliti. I Bog nam služi za to da bismo izliječili svoje rane. Izlječenjem smatramo da se rane zatvore i da ih više ne osjećamo. Dok se ne pretvore u brazgotinu, kružimo oko svojih rana i uvlačimo se sve dublje u njih. Bogu predbacujemo što je dozvolio tu ranu. Tek kad smo spremni pomiriti se sa svojom ranom, može ona za nas postati ulazom u našu nutrinu, u zdravi i svijetli prostor, u kojemu sam Bog u nama prebiva. Rana nas prisiljava da potražimo lijek u svojoj nutrini a ne u izvanjskoj marljivosti i jakosti. Dozvolimo Gospodinu da uniđe u naš ranjeni život i od njega stvori najljepši biser. On to može, on to želi. Nadam se da to želimo i mi.


NIKAD SE NE VRAĆAJ U PROŠLOST!

Nikad se ne vraćaj u prošlost, to je zamka emocija koja te vuče u depresiju. Sve se s vremenom mijenja i ništa neće biti isto, čak ni ti. Ne vraćaj se natrag, čuvaj samo lijepe uspomene, one koje ti mame osmijeh na lice i radost u srce. Vrijeme je učinilo svoje, prošlost već poznaješ, život ide dalje, pred tobom su nove staze kojima treba koračati, nova mjesta koja treba posjetiti i nove duše koje treba zavoljeti. A živeći u prošlosti izgubit ćeš ljude koji čekaju na tebe sada.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj HRANJ Dobrodolska 25, Dobrodol 50 €
 2. ANICA HOJANIĆ A. Šenoe 13, Vugrovec 40 €
 3. ANKICA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 100 €
 4. ANKICA MIKOŠIĆ A. Šenoe 12, Vugrovec 30 €
 5. DARKO JOZINOVIĆ Vugrovečka 55, G.Vugrovec 30 €
 6. Andrija i Jela Stojanović Slatinska 40, Vugrovec 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primili su:

VELIBOR PAVAO Stanković drugo dijete Borisa i Ane r. Majcaniz Prekvršja
LEONA BREBER prvo dijete Stjepana i Sare r. Šebek iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN PEKČEC iz Goranca u 90. godini.
IVAN BEK iz Markova Polja u 85. godini.
ZDRAVKO GAŠPARAC iz Dobrodola u 81. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


BUMBAR – O POSTOJANJU BOGA

Želeći ohrabriti one koji nemaju pouzdanja u svoje snage i sposobnosti Arthur Lassen je čovjeka usporedio s bumbarom: Tko god misli ili govori Ja to ne mogu!, sam si postavlja nepotrebne granice.

Bumbar ima površinu krila 0,7 četvornih centimetara nasuprot težine 1,2 grama. Prema aerodinamičnim zakonima bumbar ne može letjeti. Veličina, težina i oblik njegova tijela u odnosu na raspon njegovih krila, rezultiraju time da mu je letenje nemoguće.

No, budući da bumbar nije svjestan te znanstvene činjenice i da je sav usmjeren na postizanje svoga cilja, on ipak leti i svakodnevno skupi malo meda.

 autor nepoznat


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 8. VII. – 14. VII. 2024.

 • PON.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZDRAVKO Gašparac sprovodna, ZLATA i IVAN Kuntić, MANDA i BRANKO Marinić, BRANKO, MIRA i obit. Pukšec, TOMO, BARA, i MIJO Galović, MARICA i MIJO Škes, ANICA, JOZO i BERISLAV Bilanović, BRANKO i obit. Godec, obit. Karabin i obit Milek, MARGITA, DANICA i JOSIP Ćibarić, RUŽA god. i IVAN Dumić, MARICA i TOMO Tomašek, MILKA Baričević, RUŽA Pešut, IVAN Kerep i obit. Đopar, JAKOV Šimunović
 • SRI.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna
  – u 18.00 sati – U Prekvršju

OBAVIJESTI – 7. srpnja 2024.

Po odluci HBK od 1. srpnja, misni stipendij bit će 10 EURA.

Kroz srpanj i kolovoz nedjeljne svete mise su u 9.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi.

Župni ured možete dobiti putem telefona: 01 2044255 ili 098814885.

Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 180