Župni listić 694

godište XIII, broj 18(694) − 6. svibnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-694.PDF

VI. VAZMENA NEDJELJA (Iv 15,9-17)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.”

Zapovijed ljubavi

Komentar

Bog je čovjeka stvorio kao biće koje je njemu slično upravo po – ljubavi. On daje čovjeku suradnju u njegovu djelu stvaranja i u njegovoj moći sebedarne ljubavi. Čovjek je najviše čovjek i najviše bogolik – kada ljubi.

“Kao što je Otac ljubio mene, ja ljubim vas. A vi, ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.” Snagom te nove Isusove zapovijedi, ljubav postaje najpravije bogoštovlje.


ŠTO TO ZNAČI VOLJETI DRUGE LJUDE?

Voljeti nekoga, to znači nekome dati do znanja da se na tebe može osloniti, da ga ti u mislima nećeš nikada povrijediti, da nemaš u mislima ništa protiv njega.

Drugo, da riječima ga nećeš povrijediti.

Treće, da ga svojim djelima nikad nećeš povrijediti, nego biti tu za njega.

Da on kraj tebe može imati miran život i sigurnu budućnost.

Da se uvijek može na tebe osloniti.

Da ga ti nikada nećeš osuditi.

Kada ga svi osude, da ćeš ti pred Isusom reći: Isuse, ja želim da ovaj čovjek dođe u nebo.

Dati mu do znanja da je lijepo što on postoji, to znači voljeti čovjeka.

Dati mu do znanja, da unatoč svega negativnog što ima u sebi, unatoč toga ti si na njegovoj strani, jer ga razumiješ i poštuješ.

Mi obično mislimo da voljeti znači imati neke osjećaje – ima li lijepi stas, kosu. To nije to.

Ljubav počinje tamo gdje svi osjećaji za nekoga prestaju.

Tad ga voliš.

Ljubav počinje tamo gdje je netko užasno težak.

Ljubiti ne znači očekivati da te netko voli. Ne, nego ljubiti znači da ti njega voliš.

Time što ga voliš, omogućuješ da i on tebe počinje voljeti.

Ti postaješ vrata za nebo tim ljudima koje voliš, jer si spojen s Bogom, a Bog je ljubav.

Jer njima dopuštaš da te ne mogu baš ničim povrijediti.

Dostojevski je to lijepo rekao: Brate, ti ne možeš više ništa učiniti da te ja ne volim. Ja ću te uvijek voljeti.

Ti ništa ne možeš učiniti da te ja prestanem voljeti. To znači ljubiti nekoga.

Nije važno trpiš li ovdje, nije važno što moraš podnijeti, nego samo jedno je važno, voliš li ti čovjeka, voliš li ti sebe, jesi li dovoljno pametan da vidiš, ovdje se ništa ne može imati…

Ovdje je samo jedno važno, činiti dobro čovjeku, voljeti čovjeka, protiv nikoga ništa ne imati.

 Tomislav Ivančić


DAROVI ZA CRKVU

  1. IVICE IGRC Prigorska 35, Prekvršje 200 Kn
  2. FACKOVIĆ-KOVAČIĆ Glavna 58, Đurđekovec 300 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

IVAN ĆURIĆ drugo dijete Nikole i Milene r. Davidović iz Šimunčevca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

RUŽICA LJELJAK r. Židak iz Goranca u 87. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


U KRUGU LJUBAVI

Jednoga dana, ne tako davno, na vrata nekog samostana pokucao je seljak iz obližnjeg mjesta. Kad je vratar otvorio teška hrastova vrata, seljak mu sa smiješkom pruži prekrasan grozd. «Brate vrataru», reče došljak, «znaš li ti kome sam donio ovaj najljepši grozd što sam ga ubrao u svom vinogradu?»

«Ravnatelju samostana ili nekom drugom bratu iz naše zajednice.»

«Ne! Tebi sam ga donio!»

«Meni?» ozarena će lica iznenađeni vratar. «Zar si ga baš meni donio?»

«Naravno, tebi sam ga donio jer si me uvijek ljubazno i prijateljski primao kad sam dolazio zatražiti kakvu pomoć. Htio sam te malo razveseliti ovim grozdom.» Učinilo mu se da je i sam obasjan rumenilom s vratareva lica. Brat vratar je grozd stavio na vidljivo mjesto i cijelo ga jutro pogledavao s divljenjem. Grozd bijaše doista prekrasan. Odjednom mu padne na pamet: «Zašto ne bih ovim grozdom obradovao našeg gvardijana?!» Uzeo je grozd i odnio ga gvardijanu samostana. Ovaj se iskreno obradovao grozdu. Ali, uskoro se sjetio starijeg bolesnog brata i odlučio: «Odnijet ću ga njemu, neka se malo osladi». Tako je grozd ponovno krenuo dalje. Međutim, nije dugo ostao ni u sobi bolesnog brata. Ovaj je naime naumio njime obradovati brata kuhara koji se po cijeli dan znoji oko peći. Brat kuhar je grozd poslao bratu sakristanu (da ga malo razveseli), a ovaj ga je odnio najmlađem bratu u samostanu, od kojega je grozd opet pošao dalje. Kružeći od brata do brata, grozd je ponovno dospio k bratu vrataru (da ga malo razveseli) i tako je bio zatvoren krug – krug ljubavi.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 7. V. – 13. V. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + FRANJO i obit. Šiletić, VIDEK, god.,NENAD, MARTINA i VID Hrenović, obit. Škes i Đurinec, DRAGICA Glogovec, IVAN Petljak god., KATA, STJEPAN, i FRANJO Jakušić, IVAN, RUŽA i STJEPAN Fiolić, JULIJANA i ALBERT Hirš, JASENKA Šincek Simić i ZORAN Simić, RUŽA i STJEPAN Fiolić, RUŽICA, PAVAO i MIRICA Fiolić, TOMO Matijević, STJEPAN, VERONIKA i RUDOLF Prišćan, JURAJ Zvonar, STJEPAN i TOMISLAV Macan Zvonar, SLAVKO god. i STJEPAN Fluka, MARIJAN Beganović, RUŽICA Ljeljak, VERICA Pezo, BARBARA i STJEPAN Bahmet, ANA i STJEPAN Bahmet, TOMO, MIJO, i BARA Galović, MARICA i MIJO Škes, ANICA, JOZO i BERISLAV Bilanović, MILAN god. MANDA i MILAN Živković, FRANJO Balija, ANA Sruk, STJEPA i MATO Beštak, MARTINA i obit. Kovačić
SRI. – – – – – – – – – –
ČET.  u 17.00 sati – nakana
PET. – – – – – – – – – –
SUB. – – – – – – – – – –
NED.  u 9.15 sati

u 11.15 sati

+ JOSIP Babić, zahvala na čast sv. Antunu

– Župna

OBAVIJESTI:

Slijedeće nedjelje slavimo MIHOLJICE – zbog radova u crkvi sv. Mihalja i skela u njoj, svete mise bit će u župnoj crkvi.

Vjeronauk po rasporedu.

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…