Župni listić 695

godište XIII, broj 19(695) − 13. svibnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-695.PDF

VII. VAZMENA NEDJELJA (Iv 17,11-19)

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: “Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.”

Uzašašće Gospodinovo

Komentar

Evanđelje današnje nedjelje Isusove su riječi s Posljednje večere. Tu su njegove posljednje preporuke, upozorenja i molitva. U molitvu su uključeni Isusovi učenici, ali i svatko od nas – jer Isus moli ne samo “za ove, nego i za sve koji će na njihovu riječ povjerovati.”
U svijetu smo, ali nismo od svijeta! Želimo s Tobom, Isuse, biti u službi novoga svijeta, nove zemlje i novog neba. Dao si nam novo srce, novi smo kvasac za novi kruh za hranu svijetu. Daj nam da budemo jaki – ojačani Tobom!


UKRADITE IM VRIJEME

Sotona je u podzemlju ustrojio svoju vojsku-demone. Prozbori im: “Neprijatelju našemu, Bogu, ne možemo ništa, ali one koji vrše njegove zapovijedi možemo zavarati i pridobiti za nas. Katolicima ne možemo zabraniti odlazak u svoje crkve, niti čitanje Svetog pisma, ali ih možemo zavarati tako da im više ne raste ljubav za Isusom Kristom, da nemaju kontakt s njim odnosno razgovor, molitvu. Ako ih u ovome uspijemo zavarati i zavesti, pridobit ćemo ih za sebe. Ako ih pridobijemo, imat ćemo i vlast nad njima, jer dok se oni mole, mi smo u opasnosti. Dakle, pustite ih ići u crkvu, pustite ih činiti sve po svojim običajima, ali ukradite im vrijeme, vrijeme za razgovor s Bogom, odnosno molitvu. Tako glasi naredba moja, vama vojnici podzemlja. Dakle, krenite i zavarajte ih.” “Kako to učiniti?” – pitaju demoni. Sotona odgovara: “Opteretite ih svaki dan s beskorisnim i beznačajnim sitnicama, zavladajte njihovim mislima i izmislite uvijek nešto novo. Usmjeravajte ih tako da imaju mnogo izdataka, da im potrošnja bude što veća, da dižu nove i nove kredite. Žene nagovorite da žive za svoj posao jer će tako biti manje sa svojom djecom. Muževe im nagovorite da rade 7 dana, svaki dan 10-12 sati i tako će biti umorni i neće imati vremena za molitvu i obitelj. Tako ćemo im osigurati isprazan život. Glave im napunite da ne znaju slušati blagi glas Duha Svetoga. Naučite ih slušati glazbu dok jure svojim automobilima da im misli odlutaju i postanu nepažljivi. Radio, tv, kompjutore, mobitele, rasporedite da su im uvijek u neposrednoj blizini da im odvlače pozornost sa svojih bližnjih. Preplavite ih časopisima, čak i stol gdje objeduju napunite tiskom, svaki sat im plasirajte nove i nove vijesti o ubojstvima, pljačkama, zrakoplovnim nesrećama, ratovima, pobačajima, eutanaziji, enormnim svotama novca od preprodaje droge. Šaljite ih u kafiće, zabavne parkove, kina koncerte, jer nam je cilj da budu ZAUZETI, ZAUZETI, ZAUZETI!!! Vrijeme za obitelj i Boga ne smiju imati. Neka stalno imaju osjećaj zauzetosti, prenatrpanosti da im na pamet ne bi pala evangelizacija, jer bi mogli pridobiti neku novu dušu za Boga. Usadite im u srce ponos, sebičnost, oholost, proždrljivost, inat, bahatost da se ne bi ponizili i zatražili od Boga oprost i novu snagu sile Duha Svetoga,. Vjerujte ovaj plan će uspjeti.“


DAROVI ZA CRKVU

  1. Obitelj POPOVIĆ Vugrovečka 111, Dobrodol 500 Kn
  2. MARKO PERAK Vugrovečka 6, G. Vugrovec 150 Kn
  3. Obitelj KRTIĆ Prigorska 44a, Prekvršje 300 Kn
  4. Obitelj Živković-Pajić Rožići 27, Goranec 200 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

Velečasni TOMISLAV DUDAŠ iz G. Vugrovca u 62. godini.

Velečasni Tomislav rodio se u Petrijevcima 1956. god. kod Vukovara kao treće dijete Đure i Irene r. Papuga. Uz brata, Joakima sestru Anu i najmlađu Natašu, roditelji okrenuti Bogu i Crkvi usmjeravali su svoju djecu dobrom Ocu. U obitelji koja zbog svoga vjerskog života, više prokazivana a i ismijavana, oslanjajući se na dobrog Boga stariji brat Joakim, a uskoro i Tomislav krenuše put svećeništva. Vjerno i postojano župnikovao je na župama koje su mu bile povjerene. Godine 1991. u svom dvorištu u Vukovaru od četničke granate teško je ranjen. Prevezen je u Njemačku, na liječenje. Ostao je bez noge, ali i ranom koju je nosio u svom srcu, zbog susjeda četnika koji ne samo da su razorili mu kuću, nego mu i život ugroziše. Nakon oporavka, ostao je raditi na njemačkim župama, do svog umirovljenja. Izmučen tjelesno, vraća se u Gornji Vugrovec gdje je za svoju majku kupio kuću, nadajući se da će zajedno provesti bar neko vrijeme. Majka koja je uz tolike ovozemaljske muke, jačana čestom Ispovijedi i Pričesti napustila je ovoj svijet prije njegova dolaska. Toliko puta sam je znao čuti, Bože neka se vrši tvoja volja, teško mi je dva sina svećenika i obadva invalidi. Stariji sin Joakim završio je u invalidskim kolicima, a mlađem odrezana noga. Kao majka patila je, ali ostala postojana u svojoj vjeri. Tomislav pod teretom života, zatvara se u sebe, ranu koju je ponio iz Vukovara i tjelesnu i Duhovnu, bila mu je prevelik teret, često u ljudima razočaran, osjeća i te kako značaj Isusovog Križnog puta. 1. svibnja predao je svoju dušu Milosrdnom Ocu, koji ga je toliko puta u ovozemaljskom životu tješio.

Dobri Bože uvedi ga u vječne stanove svoje!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 14. V. – 20. V. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović i na nakanu, ŠIMUN god. JOSIP, DAVOR i DARKO Sever, STJEPAN ml. Fiolić, MARIJAN Beganović, ŠIMUN Sever
SRI. u 18.00 sati + VLASTA Lucić, JURE Ramljak, STANKO Kasalo
ČET.  u 18.00 sati + DRAGICA god. STJEPAN Meglaj, MARTIN Filipović
PET. u 18.00 sati – nakana
SUB. u 18.00 sati + IVAN Bićanić
NED.  u 9.15 sati

u 11.15 sati
u 17.30 sati

+ LUKA i obit. Marković, VLADO Poljak, IVAN Đurinec, ANA Kereš
– Župna
– U ŠILETIĆIMA

OBAVIJESTI:

Od ponedjeljka do petka u 17.20 sati Prvopričesnici obavezno dolaziti u crkvu, Krunica prije svete mise, sveta misa i proba iza svete mise.

U subotu u 9.00 sati Ispovijed za naše PRVOPRIČESNIKE, Ispovjedite se i vi roditelji koji imate uvjete, kao i braća i sestre.

U nedjelju PRVOPRIČESNICI dođite na župni dvor u 10.30 sati, gdje ćemo se formirati i Procesijom krenuti u Crkvu.

SVIBANJ mjesec posvećen BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI -koju na poseban način slavimo molitvom svete Krunice. Svaki dan SVIBANJSKA POBOŽNOST započinje u 17.20 sati. a po našim selima u kapelicama ili kod Raspela skupimo se na molitvu.

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…