Župni listić 710

godište XIV, broj 34(710) − 9. rujna 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-710.PDF

XXIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 7,31-37)

U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: “Effata!” – to će reći: “Otvori se!” I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno. A Isus im zabrani da nikom ne kazuju. No što im je više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: “Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.”

Ozdravljenje gluhog mucavca

Komentar

“Isusu donesu nekog gluhog mucavca.” Otkrivamo ulogu drugih u otkrivanju Isusa i u približavanju k Njemu. Nitko ne može do Isusa sam, uvijek se dogodi da netko drugi posvjedoči za Isusa, da se na taj način ljudi zainteresiraju za Njega. U evanđelju se spominju geste doticaja ušiju i jezika. Prvim se kršćanima to učinilo tako znakovito za odnos prema Riječi, da su se sačuvale te geste kod podjeljivanja sakramenta: prilikom krštenja djece sačuvana je riječ “Effata” – “Otvori se!” Gluhost i nijemost u metafori vjere idu zajedno. Tko je gluh za Boga taj je i nijem za svjedočenje vjere. Da bismo bili sposobni “govoriti vjeru”, potrebni smo najprije ozdravljenja od gluhoće za Boga. Preduvjet je dakle – posluh. Za poslušnu vjeru potreban je dar sluha za Božju riječ.


PRIČA O DVA VUKA

Nekada davno stari Cherokee Indijanac ispričao je svom unuku jednu životnu priču. “U duši svakog čovjeka vodi se neprestana bitka, kao borba između dva vuka.

Jedan vuk predstavlja ZLO. Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, mržnju, pohlepu, aroganciju, laž, krivicu, srdžbu, pakost, sebičnost, podsmijeh.

Drugi vuk predstavlja DOBRO. Predstavlja mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje, vjeru.

Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri

u dubinu djedovih riječi, pa ga upita: Djede, koji vuk na kraju pobjeđuje? Stari Indijanac pogleda unuka i odgovori:

”Pobjeđuje onaj kojeg hraniš”.

Hranite li svoju prošlost neprestano ćete se u svojim mislima vraćati na pozitivna, a možda mnogo više na ona negativna iskustva koja ste jednom prošli, budit ćete u sebi kajanje zbog svih pogrešnih odluka koje u vama ubile brojne mogućnosti, prilikama koje su zauvijek propuštene, pitanjima koja ste se bojali postaviti, i strahovima koji su blokirali ono najdublje što ste željeli biti, imati i osjetiti.

Hranite li svoju budućnost onda nikada nećete živjeti i uživati u sadašnjem trenutku, iako ćete se fizički možda nalaziti s nekim dragim ili manje dragim ljudima, svojim ćete mislima uvijek bježati u neku nepostojeću stvarnost, skrivati se među nekim nepostojećim ljudima, a one pokraj vas koji su željni vaše lijepe riječi, toplog dodira, nježnog zagrljaja nećete primjećivati i jaz između vas i njih će se sve više povećavati.

No hranite li svoju sadašnjost tada se nećete mnogo opterećivati brigama što bi se moglo sutra dogoditi, kako bi se situacija između vas i drugih mogla razvijati, koje bi se zapreke mogle pojaviti na putu do ostvarenja vaših ciljeva, jer ćete biti zauzeti samo onim što sada možete učiniti. Pred sobom ćete imati lepezu mogućnosti i sve ono nad čime nemate kontrolu i na što ne možete utjecati neće biti u fokusu vaših preokupacija.

Hrana koju jedete pretvara se u vaše tijelo. Misli koje mislite pretvaraju se u vaš život. Vaše misli hrane vaš uspjeh ili neuspjeh, vašu sreću ili nesreću, vaš bolji život ili promašeni život, a jedini koji odlučuje što ćete biti i postati jeste vi. Kao što u trenucima gladi često imate mogućnost izabrati kojom ćete hranom zasititi svoje tijelo, u svakom trenutku života imate mogućnosti izabrati misli kojima ćete izgraditi vaš život.

Hranite svoju sadašnjost, ona je jedino vrijeme koje stvarno imate.

Sva odluka je na vama!


Sedam misli svetog Josemarije Escrive o molitvi

U svojoj knjižici “Brazda” sveti Josemaria Escriva ostavio nam je velik broj poticajnih i korisnih misli za svakodnevan duhovni rast. Ovdje donosimo neke od njegovih citata o molitvi koje nam mogu poslužiti za razmatranje našeg odnosa s Bogom.

  1. “Katolik bez molitve?… Isto je što i vojnik bez oružja.”
  2. “Istinska molitva, ona koja prožima čitavog pojedinca, nije toliko uvjetovana osamom pustinje, koliko nutarnjom sabranošću.”
  3. “Katkada će se molitva odviti u obliku razgovora, katkada – možda rijetko – bit će puna žara; drugi opet put, možda često, suha, suha, suha… Ali važno je da se ti, s Božjom pomoći, ne obeshrabriš. Sjeti se budne straže koja ne zna nalazi li se kralj ili upravitelj države u palači; nije obaviještena o onom što on čini i, u većini slučajeva, ni čuvana ličnost ne zna tko je čuva. – Ništa se od toga ne događa kad je u pitanju naš Bog: On živi gdje god ti živiš; brine se za te; poznaje tebe i tvoje najintimnije misli… Ne napuštaj stražu molitve!”
  4. “Pogledaj malo, koji skup besmislenih razloga ti iznosi neprijatelj da bi te naveo na zanemarivanje molitve: “Nedostaje mi vremena” dok ga naprotiv stalno gubiš; “To nije za mene”, “Suho mi je srce”. U molitvi nije riječ o govorenju i slušanju, nego o ljubavi. A ljubi se, nastojeći reći nešto Gospodinu, ako se i ne kaže ništa.”
  5. “Jedna minuta intenzivne molitve – i to je dovoljno”, govorio je jedan koji nije molio. Bi li shvatio zaljubljenika kojemu bi bilo dosta intenzivno promatrati ljubljenu osobu jednu minutu?”
  6. “Žalostan način nemoljenja Krunice: ostaviti je za posljednji sat u danu. Kada se sprema na počinak, moli se u najboljem slučaju loše i bez razmatranja otajstava. Tako se teško izbjegne rutina koja guši pravu pobožnost, jedinu pobožnost.”
  7. “Kako je drag prizor Navještenja! Marija – koliko puta smo to razmatrali! – sabrana u molitvi… sa svih svojih pet osjetila i svim svojim moćima razgovara s Bogom. U molitvi upoznaje božansku Volju; i molitvom je pretvara u život svoga života: ne zaboravi Gospin primjer!”

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brazda”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 10. IX. – 16. IX. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + TOMO god. SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter,IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, STJEPAN i FLORIJAN Petric, STJEPAN god. i obit. Pekčec, magda I stjepan Ožbolt, MARIJA i obit. Mihelić, obit. Hvalec, STJEPAN Letec, IVAN, RUŽA i obit. Sabolić, nakana za jednog bolesnika
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18.00 sati + MATO i MARIJA
PET. u 18.00 sati + KARLO i TOMO
SUB. u 18.00 sati + IVAN
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

– nakana

– Župna

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM za Duhovna zvanja.

U subotu u 9.00 sati ispovijed školske djece. Budući Krizmanici nakon Ispovijedi dobit ćete formulare za upis na Krizmu.

Budući PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu u 9.15 sati, a KRIZMANICI na misu u 11.15 sati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 400