Župni listić 712

godište XIV, broj 36(712) − 23. rujna 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-712.PDF

XXV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 9,30-37)

U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer, poučavaše svoje učenike. Govoraše im: “Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.” No oni ne razumiješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: “Što ste putem raspravljali?” A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: “Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!” I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: “Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego Onoga koji mene posla.”

Isus i dijete

Komentar

U svakome od nas postoje ta dva puta, nagnuće k dobru, ali i k zlu. Svi mi svakodnevno prolazimo “kroz Galileju” u kojoj je nerijetko jedino mjerilo “tko je najveći”, a uspjeh se ogleda u umijeću da nama bude dobro i da znamo što lagodnije provesti ovaj život.
I nerijetko dok izgovaramo “budi volja tvoja”, molitvom želimo Ako ne budete kao djeca… Kao odrasli postali smo prepredeni, proračunati, više ni ne znamo što znači biti dijete, živjeti jednostavnim životom, biti oslonjen na ljubav, na Oca. I nama Isus nudi odgovor: On nas poziva da budemo najmanji, poput djeteta.
Bogu nametnuti svoju volju.


POPIS STVARI KOJE DJECI ZAISTA NISU POTREBNE:

– Zaista im ne treba dvjesta igračaka koje svijetle, sviraju i troše baterije

– Ne trebaju im ni najnoviji mobilni telefoni samo zato što ih drugi imaju

– Definitivno im nisu potrebne brendirane krpice u svim mogućim bojama iz francuskih dućana u kojima „Dobar dan” košta sto eura

– Nisu im potrebne ni skupe „izvanškolske aktivnosti”: jahanje, skijanje, tenis… svakoga dana poslije škole

POPIS ONOGA ŠTO JE DJECI ZAISTA POTREBNO:

Podrška i ljubav. Razumijevanje za prolivenu čašu soka umjesto prigovora, razgovori o malim i običnim stvarima svaki dan, a ne samo razgovori o onome što se od djeteta očekuje. Zajednički obroci, šetnje… Ljekovite riječi „Volim te”.

Igračke obične i jednostavne: lego kocke, papir i bojice, lutke uz poticaj da koriste maštu i igraju se sa svime što im je na dohvat ruke. Kada skupe svoju kolekciju jednostavnih stvari, osigurajte im mjesto gdje će ih čuvati. Kartonska kutija može biti idealna za čuvanje dugmadi, kamenčića, sitnog novca, školjaka, markica…

Odjeća za slobodno vrijeme. Potrebne su im stvari koje mogu obući u posebnim prilikama ali i odjeća koju mogu isprljati.

Vrijeme s roditeljima i rođacima. Potrebna im je igra u parku, odlazak u zoološki; posjet muzeju, obilazak fontane i odlazak na plivanje; susret s prirodom; maženje od strane roditelja, djedova i baka…, škakljanje, šala i potrebno im je okruženje različitih ljudi svih životnih dobi.

Treba im omogućiti da postavljaju pitanja, ali im je potrebno i pokazati kako će sami naći odgovor u knjigama, promatranjem ili na internetu. Korisno je da čuju “Ne znam, pronađimo odgovor zajedno”, ili “Drago mi je što si me baš to pitao”. Igrajte s njima razne uloge. Postavljajte im pitanja tipa “Koja bi životinja volio biti?”, ili “Koja ti je najdraža boja?”.

Potreban im je san. Potrebno je ići na spavanje na vrijeme, kako bi bili odmorni za sutrašnji dan. Potrebno je da provode vrijeme ne gledajući u ekran. Možda će poželjeti razapeti šator i spavati pod zvijezdama. Potrebni su im i trenutci tišine kako bi čuli vlastite misli, ali i buka, uz bubnjeve, marširanje i pjesmu.

Knjige i roditelji koji će im čitati. Potrebna su im i druga djeca kojima će oni čitati. Potrebne su im knjige kojima će se diviti i one koje će ih nasmijati. Potrebni su im stihovi, koje će ponavljati u sebi. Djeci su potrebne karakterne osobe koje žive u nekim zajednicama, povijesne osobe koje inspiriraju. Potrebni su im heroji kojima će se diviti i gubitnici koje će žaliti.

Dakle, postoji samo nekoliko stvari koje su djeci potrebne i one uglavnom nisu skupe. Za njih je potrebno samo naše vrijeme i naša podrška da se dijete osjeća sigurno i voljeno.


DAROVI ZA CRKVU

  1. PEJO SARAF Jakopići 5, Đurđekovec 200 Kn
  2. ŽARKO CVITKOVIĆ Habeka 29, Prekvršje 500 Kn

 Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustila nas je:

JOSIP MEGLAJ iz Dobrodola u 92. godini

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


ZANIMLJIVO

Ženu zaustavlja policajac i: Žena: “Ima li kakvih problema?” Policajac: “Gospođo, vozili ste prebrzo.” Žena: “Ah, to.” Policajac: “Mogu li vidjeti vašu vozačku dozvolu?” Žena: “Dala bih vam je ali je nemam.” Policajac: “Nemate je?!” Žena: “Već sam je četvrti put izgubila zbog alkohola.” Policajac: “Ahaaa, dajte mi onda prometnu dozvolu.” Žena: “Ne mogu ni to…” Policajac: “Zašto?” Žena: “Zato jer sam ukrala ovaj auto…” Policajac: “Ukrali ste ga?!” Žena: “Aha, i ubila vlasnika, i raskomadala ga…” Policajac: “Uradili ste ŠTO?!” Žena: “Dijelovi tijela se nalaze u plastičnoj vreći u prtljažniku, ako želite vidjeti…” Policajac pogleda ženu i polako se vrati do svoga auta i pozove pojačanje. Za 5 minuta dolazi još 5 policijskih auta i okružuju ženin auto. Stariji policajac polako prilazi do žene, s pištoljem u ruci. Policajac: “Gospođo, molim vas izađite iz auta!” Žena izađe van. Žena: “Ima li kakvih problema?” Policajac: “Jedan od mojih policajaca kaže da ste ukrali auto i ubili vlasnika.” Žena: “Ubila vlasnika?!” Policajac: “Da, molim vas otvorite prtljažnik.” Žena otvara prtljažnik, unutra nema ništa, prazno. Policajac: “Je li ovo vaš auto?” Žena: “Naravno, evo imam prometnu dozvolu; tu sve piše.” Policajac gleda malo zbunjen. Policajac: “Jedan od mojih policajaca je rekao da nemate vozačku dozvolu.” Žena kopa po torbici i vadi vozačku dozvolu, daje je policajcu. On je pregleda i zaključuje da je sve u najboljem redu. Policajac: “Hvala gospođo, jedan moj policajac je rekao da nemate vozačku, da ste ukrali auto, ubili vlasnika i strpali ga u komadima u prtljažnik. Žena: “KLADIM SE DA VAM JE LAŽLJIVI GAD REKAO DA SAM JOŠ I PREBRZO VOZILA!”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 24. IX. – 30. IX. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + +obit. Kljajo, Blažinović, ŽELJKO Šaban, IVAN Đurinec god., FRANJO Židak god., obit. Habor, Ravlić i Galović, STJEPAN god., KLARA i ADAM Vukas, MARICA Pavlović, BARA god. i PETAR Pavlović, MARICA Vukas, MIRKO, LJUBICA i IVAN Kovačić i za duše u čistilištu
SRI. u 18.00 sati – Za generaciju koja slavi 50 god. završetka os. škole
ČET. u 17.00 sati + Nakana
PET. u 17.00 sati + DORICA Puđak
SUB. u 11.00 sati – Za naš KUD
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

– Župna

– Kod sv. MIHALJA

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za nerođene.

Danas u 13.00 sati je otvorenje likovne kolonije u Galeriji župnog dvora koja je bila kod nas ovaj vikend.

Nastavljamo upis PRVOPRIČESNIKA: utorak i srijeda u župnom dvoru od 16 do 17.30 sati.

Budući PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu u 9.15 sati, a KRIZMANICI na misu u 11.15 sati.

U subotu svečana sveta misa u 11.00 sati, naš KUD doći će u narodnim nošnjama, pridružimo im se.

U nedjelju sveta misa u 11.15 sati u crkvi sv. Mihalja.

Svima koji su se i ove godine uključili u organizaciji VUGROVEČKOG MIHOLJA – ISKRENA HVALA!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 440