Župni listić 713

godište XIV, broj 37(713) − 30. rujna 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-713.PDF

XXVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 9,38-48)

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: “Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.” A Isus reče: “Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.” “Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća. Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.” “Zato, ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.”

Čaša vode

Komentar:

Prorok je čovjek iskustva Božje blizine. Prorok revnuje za slavu Božju i želi sve ljude pokrenuti u taj hod.
Zavidnik pak želi da sve proizlazi od njega. Stoga je on trajno ugrožen drugom osobom. Zavidniku nije stalo do dobrote radi dobrote, nego da zbog nje bude hvaljen.
Božja blizina nije privilegij izabranih duša. Svima nam je ta blizina darovana.


Zastrašujuća vizija zbog koje je papa Lav XIII. napisao molitvu: Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju…

Jedna od najpoznatijih katoličkih molitava – molitva svetom arkanđelu Mihaelu – ima pozadinu u zastrašujućoj viziji

Molitvu je 1886. napisao i u bogoslužje uveo papa Lav XIII., pridodavši je ostalim molitvama koje su se sve do liturgijskih reformi 60-ih godina prošlog stoljeća, redovito recitirale nakon služenja tihe mise.

Papa je tijekom mise vidio sliku demona kako se okupljaju oko Rima.

Jednoga dana u mjesecu prosincu 1884., ili u siječnju 1885., u Vatikanu, u privatnoj kapelici pape Leona XIII. dogodilo se nešto izvanredno. Nakon što je papa Lav XIII. završio svoju misu, ostao je u kapelici, da prisustvuje još jednoj misi, što je uvijek običavao. Na kraju, opazili su kako je najednom podigao glavu i nepomično gledao prema oltaru, iznad tabernakula.

Lice Leona XIII. problijedilo je od nekakvog straha. Papa je ustao i još pod šokom od intenzivne uzbuđenosti, požurio prema svojoj radnoj sobi. Jedan od njegovih suradnika se uznemirio i upitao ga: “Sveti Oče, izgledate mi vrlo umorno? Treba li vam nešto?” Lav XIII. mu je odgovorio: “Ne trebam ništa…”

I Papa je ušao u svoju radnu sobu, zatvorio se, te nakon pola sata pozvao tajnika Kongregacije za bogoštovlje, pružio mu list papira te mu rekao da odmah napisani tekst otisne i pošalje svim biskupima širom svijeta. Što bijaše napisano na tom listu papiru koji je Papa dao da se smjesta tiska i pošalje svim biskupima svijeta? To bijaše molitva svetom Mihaelu Arhanđelu, koju je Papa osobno sastavio i zahtijevao da je svi svećenici sa svojim vjernicima mole nakon svake mise na podnožju oltara.

Molitva sv. Mihaelu arkanđelu

Sveti Mihaele arkanđele,
 brani nas u boju;
 protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon.

Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge duhove zlobne,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali.

Amen.


DAROVI ZA CRKVU

  1. LJUBICA FIŠTER A. Šenoe 43, Vugrovec 200 Kn
  2. RUŽICA GREGURANIĆ Limbuška 34, Šimunčevec 500 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

GABRIEL HRANJEC drugo dijete Nikole i Ivane r. Perković iz Vugrovca

MATEJ PAŽUR prvo dijete Marka i Martine r. Miklec iz Markova Polja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

HUGO LONČAR iz Prekvršja u 74. godini.

IVAN POPOVIĆ iz Šimunčevca u 57. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!


POMOĆ BLIŽNJEMU!

Jednom je u velikom parku buknuo požar. Svi su se razbježali panično tražeći spas. Ostala su samo dvojica: jedan slijep i jedan čovjek bez noge. Uslijed panike, slijepac je krenuo prema žarištu vatre. “Ne onuda!” – poviče invalid. “Završit ćeš u vatri!” Slijepi čovjek prestrašeno povika: “A kuda, onda?” Čovjek bez noge odgovori: “Ja ti mogu pokazati put, ali ne mogu žuriti. Ako me ti uzmeš na leđa, moći ćemo obojica brzo izbjeći vatri i skloniti se na sigurno.” Ako uspijemo naučiti da svoja iskustva i svoje mogućnosti stavimo drugima na raspolaganje, sve naše nade, sva naša razočaranja, ali i svi naši uspjesi mogli bi koristiti svima. Pa i onda kad se čini da je sve beskorisno, kao ono kad se devetogodišnja djevojčica vratila od susjede kojoj je kćerka poginula u prometnoj nesreći. “Zašto si tamo išla?” – upita je otac. – “Da utješim majku svoje prijateljice” – odgovorila je djevojčica. – “I što si ti, tako malena, mogla učiniti da je utješiš?” – “Sjela sam joj u krilo i plakala s njom. “Ništa što si primio u većoj mjeri od drugih, kao zdravlje, sposobnosti, spretnost, uspjeh, sretno djetinjstvo, skladne uvjete života, ništa od toga ne smiješ smatrati da si zaslužio. Moraš platiti cijenu za to. Moraš u zamjenu ponuditi izuzetnu posvetu života u korist života drugih.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 1. X. – 7. X. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + MILAN i obit. Hranj, IVAN Šimunjak, IVAN Đurinec, ZVONKO Povrženić, JALŽA god.LUKA i obit. Vukas, DANIJEL i ANA Pavlović, ANKA god. i IVAN Kovačić, STJEPAN Vuger,SLAVICA Glogocec i obit. Poljak, baka MARIJA
SRI. – – – – – – – – – –
ČET. u 18.00 sati + IVAN god., MARICA, MARTIN i obit. Popović
PET. u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
SUB. u 17.30 sati – Vjenčanje
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

+ PETAR Kenfelja god. i obit. Komin

– Župna

OBAVIJESTI:

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj – Kraljici svete Krunice!

Okupimo se kod naših Raspela i u Kapelama na moljenje

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje za Duhovna zvanja

U Petak sat vremena prije svete mise mogućnost svete ispovijedi, a iza mise klanjanje pred Presvetim

U subotu PRVOPRIČESNICI vjeronauk je za sve u Crkvi u 10.00 sati. Ondje ćemo napraviti i raspored za naše buduće susrete.

KRIZMANICI vjeronauk u Crkvi u subotu u 11.00 sati. Dogovorit ćemo se o daljnjem rasporedu.

U subotu radna akcija u dvorištu župnog dvora u 9.00 sati. DOBRO DOŠLI!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500