Župni listić 719

godište XIV, broj 43(719) − 11. studenoga 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-719.PDF

XXXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 12,38-44)

U ono vrijeme: Govoraše Isus mnoštvu u pouci svojoj: “Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!”
Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: “Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.”

Hramsko blago

Komentar:

Bogataši su novac bučno ubacivali u hramsku riznicu, misleći da tako zadužuju Boga jer daju mnogo. Isus kaže da je sirota udovica ubacila u riznicu više od svih.
“Imati” ili “biti”? Razbacivati se suviškom ili “biti” – to jest: drugome i Gospodinu darovati “sav svoj žitak”?
“Imati” se očituje na različite načine. Biti bogat, imati vlast, po svaku cijenu, pa makar i po gubitak vlastite duše. Makar ne “biti”.
Često zavaravamo jedni druge materijalnim darovima, ne usuđujući se dati iz svoje dubine nešto što bi nas istinski stajalo žrtve i ljubavi. Onaj koji misli da je sve u posjedovanju, koji se daje samo uz računicu, nikada ne zahvaća dubinu ljubavi.


CIGLA I AUDI

Mladi direktor uspješne tvrtke prolazio je kroz naselje u novom audiju malo brže od dozvoljene brzine.

Usporio je videći djecu kako se igraju između parkiranih automobila.

Iznenada, jedna cigla je udarila u vrata njegova auta!

Zakočio je i vratio se na mjesto s kojeg je cigla bačena.

Bijesno je izašao iz auta, uhvatio prvo dijete koje mu je došlo pod ruku, pritisnuvši ga uz auto, zaurlao: “Govori tko je ovo učinio!? Znaš li kolika je šteta???”

“Oprostite… molim vas, žao mi je… nisam znao što učiniti… bacio sam ciglu jer nije bilo nikoga da mi pomogne.”

Uplakani dječak rukom je pokazao iza parkiranog auta gdje je bio njegov brat.

Dječak se preplašio i počeo mucati: “Otkotrljao se s pločnika i ispao iz invalidskih kolica. Nemam snage da ga sam podignem.”

I dalje jecajući zamolio je zaprepaštenog čovjeka da mu pomogne podići brata. Dirnut, vozač je progutao knedlu koja mu se zaustavila u grlu. Brzo je podigao dječaka u kolica i maramicom obrisao ogrebotine s njegovih laktova. Pažljivo ga je pogledao i utvrdio da će sve biti u redu.

“Hvala vam puno!”, rekao je zahvalni dječak.

Čovjek je potresen promatrao kako mali dječak gura invalidska kolica prema kući, a potom pogledao svoj auto.

Šteta je bila vidljiva.

Ipak, odlučio je ne popravljati štetu kako bi ga podsjećala na važnu životnu poruku: Nikad ne idi tako brzo kroz život da netko mora baciti ciglu na tebe da ti privuče pozornost.


SADITI  ZA BUDUĆNOST

Neki je čovjek vidio kako njegov osamdesetogodišnji susjed sadi breskvu.

Reče mu: “Ne očekuješ valjda da ćeš jesti breskve s toga stabla?”

Starac se nasloni na lopatu i odgovori: “Već sam star i zato znam da neću. No sav sam život uživao u breskvama sa stabala koja nisam ja posadio. Želim samo uzvratiti mojim prethodnicima koji su za mene posadili breskve.”


DAROVI ZA CRKVU

 1. DRAGICA BILOŠ O. Habeka 29, Prekvršje 200 Kn
 2. DRAGICA DOMENKUŠ Vugrovečka 44, G. Vugrovec 100 Kn
 3. HANŽEK-ŠUVAK Aleja mira 27, M. Polje 300 Kn
 4. Obitelj GRLIĆ Kuntaš 6A, Đurđekovec 200 Kn
 5. Obitelj MARIĆ Vugrovečka119, Dobrodol 500 Kn
 6. MARKO MARKOTIĆ I Šalata 6, Šimunčevec 200 Kn
 7. Obitelj POPOVIĆ Vugrovečka111, Dobrodol 500 Kn
 8. IVICA ŽIDAK A. Šenoe 59, Vugrovec 100 Kn
 9. L. A. 200 Kn
 10. N. N. 200 Kn
 11. Obitelj FIŠTER Slatinska 1, Vugrovec 200 Kn
 12. DOMAGOJ HORVATIĆ Feštinec 75, Đurđekovec 200 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


SKUPOCJENA OGRLICA

Draguljar je sjedio za stolom i kroz izlog svoje trgovine promatrao prolaznike. Neka se djevojčica približila trgovini i prislonila nosić na izlog. Kao nebo plave oči radosno zasjaše kad ugleda jedan od izloženih predmeta. Ušla je odlučno i prstom pokazala ogrlicu od modrog tirkiza. “To je za moju sestru. Možete li mi je zapakirati kao dar?” Trgovac s nevjericom pogleda djevojčicu i upita: “Koliko novaca imaš?” Ona se podiže na prste, stavi na stol limenu kutijicu, otvori je i isprazni. Bilo je ondje nekoliko manjih novčanica, šaka sitniša, nekoliko školjki i figurica. “Hoće li biti dovoljno?” upita ponosno. “Željela bih starijoj sestri kupiti dar. Otkada nemamo mame, ona obavlja sve poslove i nema ni trenutka vremena za sebe. Danas joj je rođendan. Uvjerena sam da će je dar obradovati. Njezine su oči iste boje kao taj dragi kamen.”

Trgovac je otišao u malu prostoriju i u zlatno crveni papir zapakirao kutijicu. “Uzmi i pažljivo ponesi”, reče djevojčici. Ona uze paketić kao pobjednički pehar i ponosno izađe iz trgovine. Sat vremena kasnije u trgovinu uđe prekrasna djevojka s kosom boje meda i divnim modrim očima. Stavi na stol kutijicu koju je trgovac pažljivo zapakirao i upita: “Ova je ogrlica kupljena u vašoj trgovini? “Da, gospođice.” “Koliko je koštala?” “U mojoj trgovini cijene su stvar povjerenja, tiču se samo mene i mojih kupaca.” “Moja sestra je imala nešto sitniša, sigurno nije mogla platiti ovako vrijednu ogrlicu!” Trgovac zatvori kutiju, složi omot i vrati je djevojci. “Vaša je sestra platila najvišu cijenu: dala je sve što je imala.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 12. XI. – 18. XI. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + +obit. Brkić, Koši, Jakopović, Faust i nakana, MARTIN, KATA, STJEPAN Trempetić, IVAN i MILKA Kovačić, nakana, STJEPAN, ĐURO, SUZANA i VINKO Blažinović, ANTUN i LJUBICA Gračak, IVAN Hojanić, ĐURO Đurinec god., obit. Sedinić, RUŽA i obit. Galović,nakana za zdravlje, STJEPAN god. i RUŽA Fiolić, PAVO, LUCIJA, STIPO i PEJO Čabraja
SRI. u 18.00 sati + MARKO god. ANUKA,ANTO,IVAN Čarapović
ČET. u 18.00 sati + STJEPAN i MARICA Popović, DUBRAVKO, LJERKA i STJEPAN Novak.
PET. u 17.30 sati – Vjenčanje
SUB. u 18.00 sati + IVAN i obit Čvek, obit. Pajurin
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

u 15.00 sati

+ MATO god. i NIKO Teklić

– Župna

– U GORANCU

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za Nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM.

U četvrtak iznimno KRIZMANICI vjeronauk u 19.00 sati

U subotu PRVOPRIČESNICI vjeronauk po rasporedu.

U Nedjelju poslije svete mise u 9.15 sati, susret sa roditeljima naših PRVOPRIČESNIKA.

Naša crkva zadobila je i vanjsko lice, zasvijetlila je u novom ruhu, zasada u polovici, a uz Božju pomoć i Vas župljana nadam se da će i druga polovica zasvijetliti u punom sjaju.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500