Župni listić 720

godište XIV, broj 44(720) − 18. studenoga 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-720.PDF

XXXIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 13,24-32)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.” “A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znajte: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.”

Komentar:

Svatko od nas poznaje zlatne uzlete i niske padove. No, čovjek današnjice – a teško se oteti tom dojmu – živi kao da nikada neće umrijeti. A zapravo, smrt pojedinog čovjeka kao i uminuće cjelokupne materije sigurna je činjenica koja će se svakako dogoditi.
Oko Isusa svi se dive krasnoj građevini hrama, koji predstavlja stanoviti simbol ponosa. Ipak od njega će uskoro ostati samo – zid plača. U drugom dijelu današnjeg evanđelja Isus potiče na budno iščekivanje svršetka, i upozorava da “o onom danu i času nitko ne zna”. Mi pak Isusa, koji će doći o koncu ljudske povijesti, nećemo čekati skršenih srdaca već vjerničkom zauzetošću


SIJA LI KOD VAS SUNCE?

Makedonski kralj Aleksandar došao je u jednu zabačenu, zlatom bogatu pokrajinu u Africi. Stanovnici su mu došli ususret i donijeli mu pune posude zlatnih jabuka i raznog voća.

“Jedite samo vi to voće, ja nisam k vama došao gledati vaša bogatstva, već da učim od vaših običaja”, govorio je kralj gostoljubivu svijetu. Tada ga povedu na trg gdje je njihov kralj donosio presude.

Upravo je naprijed stupio jedan građanin i govorio kralju:

“Ja sam, o kralju, od ovoga čovjeka kupio vreću pljeve i u njoj našao veliko blago. Pljeva je moja, ali ne i nađeno zlato, a ovaj čovjek koji mi je prodao vreću pljeve, neće sebi uzeti zlato. Reci mu, o kralju, da je uzme — jer to je njegovo!”

Njegov protivnik odgovori: “Ti se bojiš učiniti nepravdu, a ja da se ne trebam bojati takva što uzeti od tebe? Ja sam tebi s vrećom prodao sve što je u njoj, zato zadrži svoje! Reci mu, kralju, da je tako!”

Kralj upita prvoga ima li on sina. On mu odgovori: “Da!”

Tada upita drugoga ima li on kćer, i taj mu potvrdi da ima.

“Pa dobro”, reče kralj, “obojica ste pošteni muževi: oženite svoju djecu zajedno i podajte njima nađeno blago kao vjenčani dar. To je moja presuda!”

Aleksandar se začudio kad je čuo kraljev pravorijek.

“Jesam li nepravedno presudio”, pitao je kralj, “da se ti tako čudiš?”

“Nipošto”, odvrati Aleksandar, “ali u našoj bi se zemlji drugačije presudilo.”

“A kako?”, pitao je afrički kralj.

“Obojica zavađenih”, uzvrati Aleksandar, “izgubila bi glave, a blago bi pripalo kralju.”

Tada afrički kralj sklopi ruke i upita:

“Sija li kod vas sunce? Daje li vam nebo još uvijek kišu?”

Aleksandar odgovori: “Da!”

Afrički će kralj na to: “To je tako zbog nedužnih životinja koje žive u vašoj zemlji: jer nad takvim ljudima ne treba sunce sjati niti im nebo kišu slati!”

 Pripovijest iz pradavnih vremena


DAROVI ZA CRKVU

  1. Obitelj PAVLOVIĆ Đ. Popovića 14, Vugrovec 400 Kn
  2. STJEPAN PEKČEC Glavna 67, Goranec 100 EU

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustili su nas:

VESNA KRIŽANAC r. Čaldarević iz Vugrovca u 72. godini.

ANA VUGER r. Vuger iz Vugrovca u 97. godini.

MARICA SEDINIĆ r. Kuntić iz Prekvršja u 93. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!


GRAD – TO STE VI!

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne brinite, on je svo vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

Siniša Glavašević


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. XI. – 25. XI. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + RUŽA, VID, STJEPAN, TONI Pekčec, MATO i KATICA Polovanec, MARICA i STJEPAN Đurković, KATICA i obit. Hojanić, obit. Galović, obit. Tomašek, IVAN i MARICA Popović, MARICA Sedinić, ZVONKO Povrženić, RUŽA god. TOMO i obit. Sedinić, KATARINA i JAKOV Berišić, MARICA god. i IVAN Vrban, STJEPAN, TOMO, JULIJANA i MARICA Dumić, MATIJA god. i obit. Lažeta, HUGO Lončar, BOŽO god., i obit. Škaro, BRCKO, SLAVA, FRANJO i BARICA Jambrešić, BOŽO Ozmec, ANA Vuger
SRI. – – – – – – – – – –
ČET. – – – – – – – – – –
PET. – – – – – – – – – –
SUB. – – – – – – – – – –
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

+ MARICA, IVAN i obit. Gračak, MARICA, MATO i obit. Trempetić, MARICA Gašparec

– Župna

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za Nerođene.

Idući tjedan me neće biti na župi, a u slučaju hitnosti javite se našem ZVONARU.

U subotu PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI – vjeronauk po rasporedu.

Naša crkva zadobila je i vanjsko lice, zasvijetlila je u novom ruhu, zasada u polovici, a uz Božju pomoć i Vas župljana nadam se da će i druga polovica zasvijetliti u punom sjaju.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500