Izgubljeni sin - povratak

Župni listić 739

godište XV. broj 13(739) − 31. ožujka 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-739.PDF

IV. NEDJELJA KORIZME – SREDOPOSNA (Lk 15,1-32)

U ono vrijeme: Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: “Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.”Nato im Isus kaza ovu prispodobu: “Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: ‘Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.’ I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno.”“Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednog žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.”“Došavši k sebi, reče: ‘Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od tvojih najamnika.’”“Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ‘Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ‘Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se.’ I stadoše se veseliti.”

“A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: ‘Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.’ A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stade ga nagovarati. A on će ocu: ‘Evo, toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikada mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kad dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.’ Nato će mu otac: ‘Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’”


SNAGA SAKRAMENTA

Ovo su savjeti svećenika koji vam mogu pomoći imati bolju ispovijed. Jeste li ikada izašli iz ispovjedaonice i zapitali se “Jesam li to obavio/la kako treba?”

 1. Kad radimo ispit savjesti suočeni smo sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed suočeni smo s Božjom ljubavi, milosrđem i oprostom.
 2. Nakon što kažete kad ste se zadnji put ispovjedili kratko ispričajte svećeniku o sebi (jeste li samci, hodate li s nekim, jeste li nanovo vjenčani, jeste li redovnica). Kad poznajemo vašu situaciju, lakše vas savjetujemo.
 3. Grijesi su loši izbori, a ne neugodne emocije. Stoga, ispovjedite svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.
 4. Počinjeni grijesi su uvreda Bogu, ali ispovjeđeni grijesi su himan Bogu. Stoga kad ispovijedate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja znajte da tako pjevate pjesmu hvale Bogu za njegovo veliko milosrđe.
 5. Česte ispovijedi su poučne za vašeg svećenika i dobre za vašu dušu. Grijesi, osobito oni duboko ukorijenjeni ili počinjeni iz navike, zahtijevaju strpljenje i upornost. Nikad ne odustajte, ma koliko puta počinili isti grijeh… Ispovijed je sakrament izlječenja i baš kao fizičke rane, duhovne rane trebaju vremena kako bi u potpunosti zacijelile.
 6. U ispovijedi nije riječ o tome koliko ste vi loši nego koliko je Bog dobar.
 7. Svećenik je kao i liječnik: kad idete liječniku kažete mu što vas boli, s više ili manje detalja, tako da on zna kako vas je najbolje liječiti. I zapamtite: imao je puno pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, slušajte njegove savjete i uskoro će vam biti bolje!
 8. Bog najbolje djeluje s jednostavnim i skromnim ispovijedima. Bog ne treba roman – već ga je pročitao. Ponos i ne kajanje ponekad se kriju iza mnoštva naših riječi. Kad govorimo jednostavno i jasno, imenujući naše grijehe, to je kao da se skidamo za Križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oprosta.
 9. Samo otiđite na ispovijed bez obzira na sve. Božja je ljubav jača od naših grijeha.
 10. Za mnoge bi ljude najveći napredak bio kad bi ispovijed prestali gledati kao obavezu i apstraktno nabrajanje grijeha i počeli ju promatrati kao obnovu odnosa s Bogom.

I bonus!

Ispovijed nije samo brisanje grijeha, već susret s Kristom.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj OBAD Vurnovečka 14, Vurnovec 300 Kn
 2. PREDRAG FACKOVIĆ Glavna 66, Đurđekovec 500 Kn

 Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

TOMO BLAŽINOVIĆ iz Prekvršja u 75. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


DVA RUPČIĆA

Neki je dječačić u vrtić uvijek nosio dva rupčića.

Jednom ga teta u vrtiću upita zašto nosi dva rupčića.

”Jedan da obrišem svoj nos, a drugi da obrišem suze onih koji plaču.”

A ti, imaš li i ti dva rupčića?


KONJ

Neki mladić iz ugledne obitelji obratio se opatu samostana sa željom da postane član njegove redovničke zajednice. Opat je htio pobliže upoznati mladićevu narav, navike i sklonosti. Kandidat je na to ponosno izjavio: “Oblačim se u bijelo, pijem samo vodu, zimi se gol valjam u snijegu da mrtvim tijelo, u cipelama imam čavle, štitonoša mi svakodnevno udjeli četrdeset udaraca bičem…

Upravo toga trena stigla su teško natovarena kola, vukao ih je bijeli konj. Konjušar je ispregnuo konja i odveo ga na pojilo, a nakon toga se životinja, da bi se osvježila, provalja u snijegu. “Vidiš”- reče opat- “ovo stvorenje je bijelo, pije samo vodu, valja se u snijegu, potkovano je oštrim čavlima i svakodnevno dobije više od četrdeset udaraca bičem. Pa ipak to je običan konj…”.


Ljubiti Boga vrjednije je nego Ga poznavati.

Sv. Toma Akvinski (1225.-1274.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 1. IV. – 7. IV. 2019.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + TOMO Blažinović sprovodna, TOMO Gazić god. na čast sv. Anti, MARICA Horvat, KATICA i MARTIN Trempetić, MIRICA i obit. Škes, IVAN Hojanić, DRAGICA Pervan, MARIJA Šibist, ĐURĐICA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18.00 sati – Na čast Srca Isusova i Marijina
PET. u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
SUB. u 18.00 sati – Nakana
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati
u 13.30 sati

+ MIHAEL Pijetlović, VLADO Poljak i obit. Marković
– Župna
– Križni put kroz župu

OBAVIJESTI – 31. ožujka 2019.

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje pred Presvetim.

Petkom u 17.15 sati Križni put.

U Petak mogućnost ispovijedi prije svete mise, a iza mise Klanjanje.

U nedjelju bit će Veliki Križni put kroz župu. Redovito idemo preko Goranca do Bedenike, a onda idemo prema Repetitoru – Bregovitoj i župnoj crkvi.

U prošlu nedjelju, skupljali smo dobrovoljne priloge, prema zamolbi biskupa cijele Hrvatske za potrebe Crkve u Bosni i Hercegovini. Kao i do sada u svakoj akciji naši župljani nisu ostali nijemi te se skupilo 1.800 kn.

Pomalo prijavljujte svoje starije i bolesne za Ispovijed.

I ove nedjelja možete u za to pripremljenu kutiju dati svoj dar za troškove Mlade mise.

Na Uskrsni ponedjeljak hodočastit ćemo u Petrinju, Hrastovicu… Zainteresirani javite se!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500