Župni listić 785

godište XVI. broj 8(785) − 23. veljače 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-785.PDF

VII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 5, 17-37)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.”

Komentar:

Ljubiti prijatelje nije herojstvo. Tako čine pogani i carinici. Vlastitost Isusovih učenika je ljubav prema neprijateljima. To je teško. Međutim, nije moguće vjerovati u Isusa, a preskočiti njegove riječi. Isus je sam doživljavao neprijateljstva prema sebi, ali nije u njegovom srcu izraslo neprijateljstvo. Tvoja je poruka – Ljubite i budite spremni umrijeti sebi. Ljubite kao što sam ja vas ljubio.


MOLITVA ZA USPJEH MISIJA

SVEMOGUĆI I MILOSRDNI BOŽE, OD TEBE NAM DOLAZI SVAKO DOBRO. USKORO NAS NA POSEBAN NAČIN POHAĐAŠ PREKO SVETIH MISIJA. UČINI DA NAŠA DJECA, MLADI, BRAĆNI DRUGOVI, STARCI I STARICE, BUDU SVJESNI SVOG KRŠĆANSKOG POZIVA.

SVETI JOSIPE – POOČIME ISUSA KRISTA I SV. FRANJO KSAVERSKI, PODUPRI SVOJIM ZAGOVOROM NAŠA NASTOJANJA DA MISIJE U OVOJ ŽUPI BUDU SVIM VJERNICIMA NA VELIKU DUHOVNU KORIST. AMEN!

PORUKA MISIONARA

Misijski dani su susret sa misionarom, ali još više i susret s težinom Božje Riječi, s Kristovom Istinom, koja je uvijek teška i zasijeca duboko u dušu. Mnogo puta ona peče i boli, ruši i krči, ali uvijek razvedruje i ozdravljuje. To su dani Milosti i pohoda Božjega, dani obraćenja, dani susreta vjernika s Kristom.

To su dani kada ćemo dobiti odgovor na mnoga pitanja, zašto je tako nesnosna situacija u mojoj obitelji, mojem braku, u mojem prijateljevanju, mojem poslu, u mojoj svjedodžbi, indeksu… U mojim mislima, težnjama i planovima, odlukama. Zašto su tolika nezadovoljstva, tjeskobe, razočaranosti, da ne kažem prokletstva? Samo je jedan odgovor: čovjek ne živi po Kristovoj Istini i Riječi, nego je sebe stavio za najveću istinu i pravdu. Pogledajmo hrabro i neustrašivo u Evanđeosku istinu i Ljubav u Krista, kroz ove dane priprave. Isus Krist nam je otkrio istinu o Bogu i zasvjedočio Boga kao dobrog Oca i vječnu ljubav.

Krist je postao čovjekom, da bi čovjeka uzvisio do njegove besmrtnosti i božanstva. To je jedini put kojim se čovjek ostvaruje u sadašnjosti i vječnosti.

Molimo već sada da se raspoložimo i da u sebi priznamo svoju grešnost, svoje slabosti, pa od Isusa čujemo onu utješnu riječ: “Ni ja te ne osuđujem, idi i ne griješi više.” Molite i za našeg Misionara da nam pomogne ne svojim snagama nego snagom Isusa Krista. On je glavni Misionar.

 Misionar vlč. ALOJZIJE ASIĆ


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj PERKOVIĆ Pavlovići 12d, Goranec 100 Kn
 2. Obitelj ĐURAN Đ. Popovića 18, Šimunčevec 200 Kn
 3. ANICA KEREŠ Đ. Kuntića 25, Prekvršje 100 Kn
 4. VLADIMIR ĐURINEC A. Šenoe 77, Vugrovec 400 Kn
 5. MARIJO DRAGONIJA Podolčica 15, Paruževina 200 Kn

SVIM DAROVATELJIMA ISKRENO HVALA!


Sakramenat krštenja primili su:

ŠIMUN ČULJAK drugo dijete Karlai Martine r.Kopčinović iz Vugrovca

TONI VIDIĆ drugo dijete Mateja i Ivane r. Radeljak iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

ANA RADOVEC r. Prelec iz Đurđekovca u 86. godini.

SLAVKO BEZEREDI iz Goranca u 60. godini.

IVKA ŠOKMAN r. Kuhar iz M. Polja u 87. godini.

Dobri Bože udijeli im mjesto u Vječnoj Domovini!


ČEKIĆ I ODRICANJE OD NASILJA

“Neki čovjek je htio objesiti sliku na zid. Imao je čavao, ali nije imao čekić. Susjed je imao. Zaključi naš čovjek pokucati na susjedova vrata i posuditi čekić. No, tada ga spopade sumnja: ‹Što, ako mi susjed ne bude htio posuditi čekić? Jučer je prošao pokraj mene i jedva da me je pozdravio. Možda se žurio. A možda je ubrzao namjerno jer ima nešto protiv mene? Što? Ništa mu nisam učinio. On je sebi nešto umislio. Kada bi netko od mene tražio alat, ja bih mu odmah posudio. A zašto on ne želi? Kako netko može tako malu uslugu uskratiti? Takvi tipovi kao moj susjed zagorče drugima život. I onda još umisli sebi kao da sam ja ovisan o njemu. Samo zato što on ima čekić. E sada mi je stvarno dosta.› – I iziđe iz stana, pozvoni na susjedova vrata, susjed otvori vrata, i prije nego li je susjed mogao izustiti ‹Dobar dan›, naš čovjek se na njega izdere: ‹Ne treba mi tvoj čekić, klipane bezobrazni!›”

 (Paul Watzlawik)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 24. II. – 1. III. 2020.

 • PON. – – –
 • UTO. – u 18.00 sati + IVKA Šokman sprovodna BRANKO Šiltić god. i LJUBICA Semper god., ĐURO, IRENA, vlč. JOAKIM i vlč. TOMISLAV Dudaš , nakana za uspješnu operaciju, ANTUN Šunić god., IVKA i IVAN Sekulić, ANA Vuger, NEVENKA i JOSIP Pupek, JASNA Petir i ANA Vuger, ANA Đurinec, STJEPAN god. MIJO, LUCIJA i ANA Benčec, TOMO i MARICA Kereš, TOMO god. RUŽA i obit. Sedinić, LJILJANA Pregorec Kuntić, TOMO i MARICA Pregorec i BISERKA Horvatić
 • SRI. – u 18.00 sati + EMIL, NEVENKA i ZDENKA Pintar
 • ČET. – – –
 • PET. – u 17.00 sati – Nakana, iza svete mise- KRIŽNI PUT
 • SUB. – – –
 • NED.
  – u 9.15 sati + JOSIP Gajšak god. IVAN i obit. Blažinović
  – u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI – 23. veljače 2020.

Najavljujem Pučke Misije od 22. do 29. ožujka. Molimo za uspjeh Misija!

U srijedu je PEPELNICA zapovijedani Post i Nemrs.

U petak sveta misa bit će u 17.00 sati, a iza svete mise pobožnost Križnoga puta.

U nedjelja Križni put u 15.00 sati iz župne crkve do crkve sv. Mihalja.

Križni put predvode naši KRIZMANICI, PRVOPRIČESNICI isto tako trebaju biti na Križnom putu.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

Petkom u 19.00 sati proba za pjevače,a subotom u 11.00 Mali zbor

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić..


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500