Koronavirus

Župni listić 789

godište XVI. broj 12(789) − 22. ožujka 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-789.PDF

IV. KORIZMENA NEDJELJA

Poštovani župljani!

Živimo u doista posebnim vremenima, kako za našu Domovinu i za našu Crkvu, tako sigurno i u posebnim vremenima za čitav svijet. Posebna vremena traže i posebne odluke. Takve odluke donosi civilni stožer, takve odluke donosi i crkvena vlast. Sve se to može pronaći na službenim stranicama naše župe, tako i Zagrebačke nadbiskupije. Znamo da je najvažniji blagdan nas kršćana Uskrs. Ne samo da nam je to znati, nego napraviti sve da taj Uskrs proslavimo onako kako to Bog zapovijeda u danim okolnostima. Nažalost, zbog poteškoća s korona virusom, ispovijedi neće biti kao vjerojatno niti ikakvih obreda za Uskrs. Svete mise će se slaviti bez prisustva vjernika i bez određenih terminima i po nakanama koje su napisane jer ako bi napisali vrijeme slavlja svete mise uvijek bi bilo onih koji su veći katolici od pape. Ako netko na te uvjete ne pristaje neka javi pa ću misu prikazati za sve naše župljane, žive i pokojne. Ispovijedi za starije i bolesne će biti samo u smrtnoj pogibelji.

Potaknuti pozitivnim naredbama civilnih vlasti učiniti ćemo sve u svojim mogućnostima da ovaj trenutak shvatimo kako smo stvarno u Božjim rukama i kako nas naše ponekad nadobudno i prepotentno ponašanje neće nikada spasiti, nego samo vjera u Boga. Pozivam sve naše župljane da pokažu svoju odgovornost prema svome kršćanskom životu i pozivu i time pokažu da Isus za njih nije uzaludno došao. Bilo bi hvalevrijedno da potaknemo jedni druge da iskoristimo ovo milosno vrijeme za osobnu molitvu, razmišljanje o prolaznosti ovoga zemaljskog života kao i o našoj direktnoj ovisnosti o Bogu. Sve potrebne i nužne informacije o svemu će i dalje biti objavljivane na našoj web stranici župe. Naravno, nužno je i dalje pratiti vijesti i obavijesti civilnog stožera za ovo izvanredno stanje.


Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

19. ožujka 2020.

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE


DAROVI ZA CRKVU

 1. N. N. 700 Kn

SVIM DAROVATELJIMA ISKRENO HVALA!


Dragi župljani i prijatelji našega listića!

DOBRO je onoliko koliko može biti u ovom trenutku. Nadam se da će ova situacija što prije završiti i da ćemo se vratiti normalnom životu, a do tada nema nam druge nego se pridržavati uputa i paziti na zdravlje. I svoje i tuđe. Doma smo. Ne izlazimo nikud. Bila je to jedina razumna odluka.

Jedan je čovjek zarazivši se koronavirusom završio u samoizolaciji. Svaki dan na ekranima mobitela, televizije, laptopa, tableta upijao je negativne poruke medija i ljudi o koronavirusu. Svaki put kad bi ugasio ekrane ugasila se i njegova nada. Tonuo je sve dublje i dublje dok jednoga dana u molitvi – u srcu nije čuo Božji glas: “I to će proći”. Te su ga riječi spasile. Zapisao ih je na zid svoje sobe. Bez obzira koliko mu je bilo teško pogledao bi natpis i prisjetio se: “I to će proći”. Nakon što je ozdravio i izašao iz samoizolacije shvatio je istinitost ovih riječi. Kad se vratio u normalan život, na pozadinu svoga mobitela napisao je te riječi: “I to će proći”.

-Sve ljude oko sebe hrabrio je i hranio pozitivnim mislima i porukama uvijek završavajući riječima: “I to će proći”. -U teškoćama mu više nikad nije bilo toliko teško jer znao je da: “I to će proći”. -Uživao je i u radostima, ali znao je da: “I to će proći”. Na kraju života, kada je bio na smrtnoj postelji, šapnuo je: I to će proći. I prošlo je.

Dragi brate i sestro, dok se nalazimo u ovoj situaciji u kojoj vlada velika panika i strah od koronavirusa zapamtimo da: “I to će proći” kao što je prošao i današnji dan. Ne bojmo se. Bog vodi našu povijest. Ne gubimo nadu. Glavu gore. Ne gledajmo negativne ekrane. Gledajmo u Uskrslog Krista. Ovo vrijeme nam je darovano: družimo se s voljenima, molimo, čitajmo pozitivna štiva, hrabrimo jedni druge i zapamtimo: “I to će proći”. Sve prolazi samo Bog ostaje. Hrabro! Idemo dalje.

Vaš župnik


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 23. III. – 29. III. 2020.

 • PON.
  – u X vrijeme – Za sve župljane
 • UTO.
  – u X vrijeme + TOMO Blažinović god. MARIJA god. i IVAN Vuger, STJEPAN i obit. Hrenović, MIRA Đurinec i za Duše u čistilištu, TOMO, SLAVKO, STJEPAN MARICA i ŽELJKICA Fišter, IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, DRAGICA god. STJEPAN, MARTINA i MARICA Gračak, STJEPAN Fašaić i na čast krvi Kristove
 • SRI.
  – u X vrijeme + KAJA i obit. Joskić i obit. Mikuš
 • ČET.
  – u X vrijeme + SLAVKO, MARICA i IVAN Bezeredi
 • PET.
  – u X vrijeme – Za sve župljane
 • SUB.
  – u 18.00 sati + ANICA Pavić
 • NED.
  – u X vrijeme – ANTUNKA Borac, JANICA, IVAN i obit. Meglaj ĐURĐA i IVAN Pavar
  – u X vrijeme – Župna

OBAVIJESTI – 22. ožujka 2020.

Prošle nedjelje za CRKVU U BOSNI I HERCEGOVINI skupili smo 2500 Kn. Svima iskreno hvala!

Kako ste već upoznati, sveta misa bit će svaki dan bez prisustva vjernika u X ili nepoznat sat, tako da bude u skladu s odredbom i Civilne zaštite i Hrvatske Biskupske Konferencije.

Ako se netko ne slaže da njegova nakana, u ovim uvjetima se održi, neka javi, pa ću staviti nakanu za sve župljane.

Župni ured radi samo putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a Župni mail je: ured@zupa-vugrovec.com.

U ovim trenucima neshvaćanja, što nam se događa, molimo dobroga Boga za poniznost i poslušnost, da ostanemo vjerni i dragom Bogu, Crkvi i svom narodu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150