Potres 22.03.2020.

Župni listić 790

godište XVI. broj 13(790) − 29. ožujka 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-790.PDF

V. KORIZMENA NEDJELJA

Fotogalerija – Potres 22.03.2020.

DRAGI ŽUPLJANI

U nedjelju 22. ožujka u 6 sati i 24 minute našu župu kao i Zagreb pohodio je razorni potres. Nažalost, mnogi naši župljani osjetili su ne samo strah od snage potresa, nego i štetu koju je izazvao. Stradali su obiteljski domovi, gospodarske zgrade. U tih desetak sekundi trajanja potresa, u mnoga srca uvukla se zebnja, strah, nemoć pred tom razornom silom. Kada se izašlo iz svojih domova, pogled prema njima mnoga srca je ražalostilo, gledajući kako u trenutku nestaje višegodišnji trud. Dragi župljani, u ovom teškom vremenu budimo bliski jedni prema drugima, molimo jedni za druge, ublažujmo bol jedni drugima. Kako smo maleni pred prirodnom katastrofom, a koliki smo tek prema dragom Bogu. Zato svoja srca sada još više otvorimo Bogu, da nas ojača, donese mir i snagu u naša srca. Zahvalni budimo i tražimo njegov blagoslov, koji je jači od svih prirodnih nepogoda.

Izražavam vam svoju blizinu te u srcu za sve vas molim i blagoslivljam vas!

 Vaš vlč. Filip


Potres 22. III. 2020.

U nedjelju ujutro u 6 sati i 24 minute razoran potres dobrano je uzdrmao i našu župnu crkvu, crkvu sv. Mihalja i župni dvor. Za sada župna crkva je izvan uporabe. Statičari koji su je vizualno pregledali zapisali su:

CRKVA SVETOG FRANJE KSAVERSKOG

Izvještaj s očevida:

Na crkvi su nedavno završeni radovi na uređenju vanjskog pročelja. Također je izvedena nova lukovicana zvoniku.

U velikom potresu 22. ožujka 2020. došlo je do značajnog oštećenja zidane konstrukcije. Na vanjskompročelju ima nekoliko pukotina koje su praktično po cijeloj visini zida. Na zvoniku oko prozora vidljivesu karakteristične kose pukotine na svim stranama. Na sakristiji se također vidi nekoliko jasnihoštećenja s vanjske strane.

U unutrašnjosti crkve, svi svodovi su također sa značajnim oštećenjima. Na križnim svodovima sujasno vidljive tjemene pukotine, i svodovi izgledaju nestabilno.

Svod i zidovi u prizemlju sakristije, također imaju značajnih pukotina, a stanje na katu je vjerojatnojoš lošije, ali zbog mnoštvo urušenog materijala na stubištu, i zbog sigurnosti, nije pregledavano.

Crkva je u potresu značajno oštećena, i svakako opasna za boravak. U slučaju novog jačeg potresa,velika je mogućnost urušavanja pojedinih dijelova zidane konstrukcije. Neophodna je konstruktivnasanacija cijele crkve.

CRKVA SVETOG MIHALJA

Izvještaj s očevida:

Na crkvi su u tijeku radovi na novom pokrovu, te je postavljena skela na vanjskom pročelju.

Na zvoniku su vidljiva oštećenja na svim zidovima. Na zapadnom zidu, iznad najvišeg prozora, vidljive su kose pukotine, a ispod prozora, praktički kontinuirana vertikalna pukotina sve do donjeg uskog prozora. Na sjevernom i južnom zidu, pukotine su otprilike istog oblika, uz jednu dodatnu kosu koja ide od gornjeg prozora, prema priključku zidova crkve na zvonik. Istočni zid zvonika, prema crkvi, ne vidi se u cijelosti, ali su jasne kose pukotine iznad prozora. Unutrašnjost crkve ima dosta oštećenja. Svod u svetištu ima mnoštvo novih pukotina, uz izražene u tjemenu.

Na sjevernom dijelu svoda otpalo je dosta žbuke. Trijumfalni luk ima jake kose pukotine u tjemenu, i tu je otpala žbuka. Rubne zone zida bočno od luka, pri vrhu imaju kose pukotine uz uzdužne zidove. Svod ispod pjevališta, kao i lukovi u ravnini stupova, imaju dosta pukotina, najviše u tjemenoj zoni. Na priključku uzdužnih zidova na zid zvonika, pojavile su se jake kose pukotine. Oštećen je nadvoj vrata između pjevališta i zvonika.

Drveni grednik lađe, u solidnom je stanju, bez vidljivih oštećenja. Nosiva zidana konstrukcija u velikoj je mjeri oštećena. Nove izražene pukotine, pojavile su se na skoro svim zidovima i svodovima.

Zbog učestalih manjih potresa s epicentrom u neposrednoj blizini lokacije, crkva se ne preporuča za korištenje, jer postoji mogućnost značajnijeg oštećenja, najviše na svodu svetišta. Za sigurno korištenje potrebna je konstruktivna sanacija.

ŽUPNI DVOR

Izvještaj s očevida:

Konstrukcija župnog dvora u velikom potresu značajno je oštećena. Na vanjskim pročeljima oko prozora mnoštvo je kosih pukotina. Pukotine su jasno vidljive na zapadnom i južnom pročelju ispod kojih je podrum (suteren), dok ih je manje na ostala dva pročelja. U potkrovlju je urušen južni dimnjak, a sjeverni je nestabilan, s velikim pukotinama. Zidovi stubišta prema potkrovlju imaju pukotine širine nekoliko centimetara.

Na katu je najviše oštećenja u prostoru biblioteke, gdje su široke pukotine na zidovima. Na pojedinim nadvojima prozora, u potpunosti je otpala žbuka. Na dosta mjesta je oštećenje na spoju zida i podgleda stropa. Na stropovima je ponegdje otpala žbuka, a na nekim se mjestima odvojila. Na dijelu kata, zidovi su nedavno uređeni, tako da je ispod završnog sloja boje mrežica, koja se odvojila od podloge, te stanje zida na tim dijelovima nije vidljivo.

U prizemlju su najveća oštećenja svoda učionice, tj. njegovog sjeverozapadnog ugla. Također su izražene mnogobrojne pukotine u stubištu. Čak se i u podrumu na pojasnicama vidi nova tanka pukotina, kao i na svodu u jugozapadnom uglu. Nosiva zidana konstrukcija je dosta oštećena. U pogledu sigurnosti konstrukcije, ona je zadovoljavajuća ako se promatra samo za vertikalno uporabno opterećenje.

Ali zbog učestalih manji potresa kojima je epicentar u bližoj okolici, uz mogućeg snažnijeg koji bi realno mogao rezultirati urušavanjem pojedinih dijelova konstrukcije, ne preporuča se korištenje prostora. Za sigurno korištenje potrebna je konstruktivna sanacija.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 30. III. – 5. IV. 2020.

 • PON.
  – u X vrijeme –
 • UTO.
  – u X vrijeme –
 • SRI.
  – u X vrijeme –
 • ČET.
  – u X vrijeme –
 • PET.
  – u X vrijeme –
 • SUB.
  – u 18.00 sati –
 • NED.
  – u X vrijeme – Župna

OBAVIJESTI – 29. ožujka 2020.

Kako ste već upoznati, sveta misa bit će svaki dan bez prisustva vjernika, tako da bude u skladu sa odredbom i Civilne zaštite i Hrvatske Biskupske Konferencije.

Kako je naša župna crkva sv. Franje Ksaversko trenutno izvan uporabe, svakodnevno svetu misu imam u župi Soblinec, s vlč. Dominikom Glasnovićem.

Župni ured radi samo putem telefona:
01 2044255, 098 814885

ili putem mail-a.
Župni mail je
ured@zupa-vugrovec.com.

U ovim trenucima neshvaćanja, što nam se događa, molimo dobroga Boga za poniznost i poslušnost, da ostanemo vjerni i dragom Bogu i Crkvi i svom narodu.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150