Župni listić 801

godište XVI. broj 24(801) − 14. lipnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-801.PDF

XI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 9, 36-10,8)

A kad vidje mnoštvo naroda, sažali se nad njim, jer bijahu satrveni i zapušteni kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: “Žetva je velika, a radnika malo. Zato molite gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.” Poslije toga pozove k sebi učenike te im dade vlast da mogu izgoniti nečiste duhove i liječiti od svake bolesti i svake slabosti. Ovo su imena dvanaest apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev i brat mu Ivan; Filip i Bartolomej; Toma i Matej, carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananac i Juda Iskariotski, koji ga izdade. Tu dvanaestoricu posla Isus i naredi im: “Ne idite k poganima, ne ulazite ni u jedan samarijski grad! Nego idite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova. Na svom putu navješćujte: Blizu je kraljevstvo nebesko! Liječite bolesnike, uskrisujte mrtvace, čistite gubavce, izgonite zle duhove! Besplatno primiste, besplatno i dajte!”

Komentar:

Gospodine Isuse Kriste! Hvala Ti što si dao život svoj za one koje ti je Otac povjerio. Hvala Ti što nisi ravnodušan prema potrebama naroda koji oko tebe stoji.
Hvala Ti što si svoju blagoslovljenu prisutnost produljio u vrijeme i prostor. Nama se danas daješ u znakovima – s jamstvom da si Ti iza svakog znaka. A znakove nam daješ kroz lik svećenika: čovjeka, pomazanika, izabranika duše svoje, brata, suputnika ljudi.


VOLI SVOJU OBITELJ!

Zaletjela sam se u stranca dok je prolazio. “O, oprostite mi, molim vas!” – bio je moj odgovor. On je rekao, “Molim Vas, oprostite vi meni; nisam vas vidio.” Bili smo tako kulturni, taj stranac i ja. Otišli smo svojim putem i pozdravili se.

Ali kod kuće se pričala drugačija priča, kako smo tretirali svoje voljene, mlade i stare. Kasnije toga dana, dok sam spremala večeru, moj sin je stao iza mene vrlo tiho. Kad sam se okrenula, gotovo sam se sudarila s njim. “Makni mi se s puta!” rekla sam uz viku. On je otišao, a njegovo malo srce se slomilo. Nisam shvatila koliko sam oštro govorila. Dok sam ležala budna u krevetu, tihi Božji glas mi je progovorio: “Dok si dijelila sa strancem uobičajenu uljudnost, tvoja obitelj koju voliš, bila je povrijeđena. Idi i pogledaj na kuhinjski pod, naći ćeš cvijeće pored vrata. To cvijeće je tvoj sin donio za tebe. Ubrao ih je sam: ružičasto, žuto i plavo. Stajao je vrlo tiho da ne pokvari iznenađenje, nisi vidjela suze koje su ispunile njegove male oči.”

Tada sam se osjetila tako malenom, i suze su mi počele teći niz lice. Tiho sam otišla i kleknula pored njegovog kreveta. “Probudi se, maleni, probudi se”, rekla sam. “Jesi li ti ubrao za mene ovo cvijeće?” Smiješio se. “Našao sam ih vani, kod drveta. Ubrao sam ih zato jer su lijepi kao ti. Znao sam da će ti se svidjeti, posebno plavi.” Rekla sam: “Sine, jako mi je žao što sam se onako ponijela danas; nisam trebala vikati tako na tebe.” Rekao je: “O, mama, u redu je. Svejedno te volim.” Ja sam rekla: “Sine, i ja tebe volim, i volim cvijeće, posebno plavo.”

OBITELJ. Jesmo li svjesni da ako umremo sutra, firma za koju smo radili, lako nas uskoro može zamijeniti. Ali obitelj koju ostavljamo iza sebe osjećala bi gubitak do kraja njihovih života. I molim te, razmisli! Unosimo se u posao više nego u svoje obitelji. Zar ne misliš da to nije mudro ulaganje? Dakle, što je suština priče? Voli svoju obitelj!


DAROVI ZA CRKVU

1. JOSIP FACKOVIĆ M. Gupca 9, Kućanec 200 Kn
2. Obitelj UVALIĆ Pavlovići 12, Goranec 1000 Kn
3. FRANJO PODGORSKI Glavna 12, Đurđekovec 200 Kn
4. Obitelj NOVOSEL Jakopići 12, Đurđekovec 500 Kn
5. MARKO BIĆANIĆ Židaki 8, Goranec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat krštenja primio je:

LEON NOVIĆ RAPAIĆ dijete Duška i Karoline Nović

TIN AURELIJE PAVAR prvo dijete Bernarda i Mateje r. Ferjanić iz Kučanca

LUKA TOMIĆ drugo dijete Tomislava i Ivane r. Pavličić iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

SLAVKO FULIR iz Gornjeg Vugrovca u 66. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


Kako je jarac učinio da otac brojne obitelji uživa u životu

K starom rabiju dođe neki čovjek tužeći se: “Rabi, život mi je nepodnošljiv. Šestero nas stanuje u jednoj jedinoj sobi. Što da učinim?” Rabi odgovori: “Dovedi k vama u sobu svoga jarca.” Čovjek nije vjerovao da je dobro čuo.

“Jarca s nama u sobu?”

“Učini što sam ti rekao”, odvrati rabi, “i dođi mi opet nakon tjedan dana.”
Nakon tjedan dana dođe čovjek potpuno iscrpljen: “Ne možemo više izdržati, jarac strašno smrdi!”

Rabi mu reče: “Idi kući i vrati jarca u štalu. I dođi opet nakon tjedan dana.”

Tjedan je prošao. Kad se čovjek vratio, lice mu je sjalo od radosti: “Život je divan, rabi. Uživamo svaku minutu. Nema jarca – samo nas šestero.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 15. VI. – 21. VI. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + obit. Koši, Faust, Jakopović i dvije nakane, TOMO Pukše, LJILJANA Blažinović, JAGICA god. i ŠIMUN Sajković, ANASTAZIJA, JOSIP, IVAN, SLAVICA i SLAVKO Kuntić, JOSIP Facković i ĐURO Jarec
 • SRI.
  – u 18.00 sati + JAKOV Križanac, IVAN i ĐURĐA Mikuš i obit. Joskić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + DOMO, STIPAN i IVAN Gazić, IVO i ANICA Ban, MATO Kožul
 • PET.
  – u 18.00 sati + MLADEN Ratko, obit. Pavar i obit Meglaj
 • SUB.
  – u 18.00 sati + ANICA, STJEPAN, IVAN i KATICA Fluka, IGNAC i ANĐELA Tomurad
 • NED.
  – u 9.30 sati – Župna
  – u 11.00 sati + ŽELJKO god. MANDA i MATO Damjanović, MARKO, RUŽA i obit. Baltić, SLAVKO MARICA i IVAN Bezeredi, SLAVKO Đurinec
  – u 17.00 sati – U VURNOVCU

OBAVIJESTI – 14. lipnja 2020.

U utorak u 17.00 sati podjela haljinica za PRVOPRIČESNIKE, a u 18.30 sati za PRVOPRIČESNICE.

U petak u 18.30 sati PRVOPRIČESNICI imaju zajedničku probu.

U subotu u 9.00 sati ispovijed naših PRVOPRIČESNIKA.

U nedjelju u 9.30 sati PRVA SVETA PRIČEST.

Sakramenat svete Potvrde bit će 4. srpnja,

Župni ured radi samo putem telefona 01 2044255, 098 814885
ili putem mail-a. Župni mail je: ured@zupa-vugrovec.com


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300