Župni listić 839

godište XVII. broj 10(839) − 7. ožujka 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-839.PDF

III. KORIZMENA NEDJELJA – BEZIMENA (Iv 2, 13-25)

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: “Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.” Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: “Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?” Odgovori im Isus: “Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.” Rekoše mu nato Židovi: “Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?” No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče. Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

Komentar:

Naše tijelo je također po krštenju hram Duha Svetoga. Moguće je da će Isus i u njemu zateći mnogo toga što mu se ne sviđa. Mnogo toga nije čisto od sebičnih interesa i trgovine, od novca, prijevare, laži, nereda, osjećaja koji nisu dostojni svetosti Božjeg hrama. I tu treba mnogo isprevrtati, izbaciti i potjerati. Dopustimo Isusu da uzme svoj bič i očisti ono što sami nismo vidjeli ili se usudili očistiti.

vete gore Tabora, tako je i nama ići u svoju svakodnevnicu. A taj svakodnevni život težak je i umara. Mnogo toga se ne zbiva onako kako bismo htjeli. Ali: najprije neka Gospodin pročisti našu nutrinu, jer je slika svijeta kojega prepoznajemo kao izvan nas, zapravo skrivena u nama samima.


KAD GOD VAS NETKO UKORI, UMJESTO DA SE ISPUNITE GORČINOM, POMISLITE NA ISUSA

A kada ga je Juda došao izdati… “Prijatelju, poljupcem me predaješ?” Nikada nije rekao: “Ti, izdajico.” U Bibliji je napisano: “Čekao sam da me tko utješi, ali ga ne nađoh.” (Ps 69,21) Isus je proveo četrdeset dana sam sa Svojim Ocem i molio. Tijekom tih četrdeset dana potrudite se biti taj “netko”. “Čekao sam nekoga.” Jesi li tu? Možeš li reći: “Da, ja sam tu”? Pripadam li stvarno Isusu kao što On pripada Ocu? A Očeva je volja bila ta strašna samoća u Vrtu, na Križu – On je bio posve sam. Ako smo istinski Isusovi sljedbenici, i mi moramo iskusiti Kristovu osamljenost. Znojio se krvlju. Bilo mu je tako teško, proći kroz poniženje Muke. Otuda ta rečenica: “Čekao sam da me tko utješi, ali ga ne nađoh.” Otišao je do apostola, a oni su čvrsto spavali.

Mnogo puta Isus dolazi k nama u trpljenju. Korizma je upravo to, sudjelovanje u Muci Kristovoj. Ne možemo to učiniti za Isusa kao što su to apostoli bili pozvani učiniti. Oni su bili pozvani sudjelovati u Njegovoj Muci. Ta ljubav, to suosjećanje koje bismo voljeli da smo mu tada mogli dati, pozvani smo na to upravo ovdje, jer ljubav počinje kod kuće.

A kada ga je Juda došao izdati… “Prijatelju, poljupcem me predaješ?” Nikada nije rekao: “Ti, izdajico.” Isto tako za pranja nogu – iako je u srcu osjećao agoniju… Nikada nije bio surov. I opet, dok je visio na Križu i gledao Svoju Majku, gledao sv. Ivana, mislio je na nas. Tko će voditi brigu o Mojoj majci? Tko će voditi brigu o Ivanu? Kad god vas netko ispravi, ukori, umjesto da se ispunite gorčinom, pomislite na Isusa, kako je On mislio na druge čak i u agoniji i boli. Nemojte nikada dopustiti da gorčina ostane u vašemu srcu.

 Majka Terezija

Poniznost je tako dragocjena da proniče u znanju nedohvatne i riječima neopisive tajne.

 Bl. Ivan Ruysbroeck (1293. – 1381.)


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj JOZIĆ Feštinec 70, Đurđekovec 500 Kn
 2. FRANJO POLJAK Odv. Poljaki 12, Prekvršje 200 Kn
 3. ANDRIJA STOJANOVIĆ Slatinska 40, Vugrovec 450 Kn
 4. BOŽICA GAJŠAK Odv. Sedinići 9, Prekvršje 100 Kn
 5. MARICA HRENOVIĆ Zlatarska 17, M. Polje 150 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!

Za nove klupe i novi pod u župnoj crkvi

 1.  GORAN RADOVANOVIĆ 100 Kn
 2.  IVAN VRBAN 200 Kn

Svima iskrena hvala!


Ovih dana napustila nas je:

MARICA RATKO r. Samec iz Dobrodola u 87. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


PITANJE ZA ISUSA

Pitala bih te Isuse nešto, možda ćeš se nasmijati, mahnuti glavom ili ćeš me samo pogledati, ne znam, ali bih te pitala nešto ozbiljno.

Čuješ li ti kada te netko moli?

Razumiješ li što ti ljudi sve nabrajaju, za što traže pomoć ili što bržu tvoju intervenciju?

Kako određuješ što je jako važno, što ćeš odmah uslišati, a što ćeš ostaviti za kasnije?

Zašto mama uvijek kaže da ti samo čuješ molitvu djece, da se na nju nikada ne oglušiš, a da nju kao da nikada ne čuješ?

Večeras kad padne mrak ne moraš ništa meni odgovoriti, ovaj put pokušaj čuti što ti moja mater govori, znam da joj je teško, nakupilo se svega, a samo Ti možeš sve to uslišati.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 8. III. – 14. III. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + VLADO Grljak god., NENAD god., VIDEK, MARTINA i VID Hrenović, obit. Škes i Đurine, RUŽICA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović i MARIJA Žamboki, LUKA, MARICA i FRANJO Kuntić, PETAR, RUŽA i FRANJO Sedinić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ZVONKO Facković
 • ČET.
  – u 18.00 sati + MANDA Stankijević
 • PET.
  – u 18.00 sati + BARICA Levak
 • SUB.
  – u 18.00 sati + IVAN, RUŽA i BRANKO Lucić
 • NED.
  – u 9.00 sati + KRUNO Kašić, IVAN, TEREZA i JOSIP Petljak, BARA i obit. Židak, FRANJO i obit. Podgorski
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 7. ožujka 2021.

Danas KRIŽNI PUT od jedne crkve do druge u 15.00 sati.

U korizmi petkom u 17.25 sati Križni put.

Vjeronauk – PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI po rasporedu.

Nalazimo se u VELIKOJ DEVETNICI SV. JOSIPA, svake srijede, prigodna propovijed, a nakon mise pobožnost sv. Josipu.

Četvrtkom iza svete mise, kratko klanjanje pred PRESVETIM.

Jučer smo imali radne akcije uređenja kata župnog dvora, uređenje staze Križnoga puta i orezivanje voćaka:

Uređenje kata župnog dvora pod vodstvom Branka Tomurada, vrijedne ruke naših župljanki Tereza i kći joj Katarina Markotić, Željka i kći joj Valerija Krajinović, Branka Jozić, Mira Pukšec, Jasna Medek, Nataša Kranjčec, Ružica Pajnić, Kristina Mikulčić, Ana Zukan, Marica Hrenović opraše prozore, urediše podove – hvala im!

Prostor iznad Križnog puta pod vodstvom Darka Židaka uređivali su: Marko Markotić, Zvonko Juraš, Krešimir Mikulčić, Dean Kranjčec Antonio Uvalić, Mijo Lažeta, Marko Marić naš orguljaš Viktor Brezak i Dubravko.

Treća skupina, Ivo Puđak i njegova dva djelatnika, orezivali su voćke, a Stanko Čuljak ih je vapnom obijelio. Sve je snimao Stipan Crnjak.

Domaćica Dragica i Stipa se pobrinuše za okrjepu jelom i pićem. Hvala im!

Imate najnoviji broj GLAS KONCILA,MAK i naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300