Župni listić 841

godište XVII. broj 12(841) − 21. ožujka 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-841.PDF

V. KORIZMENA NEDJELJA – GLUHA (Iv 12, 20-33)

U ono vrijeme: Među onima koji su se došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: “Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.” Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: “Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!” Uto dođe glas s neba: “Proslavio sam i opet ću proslaviti!” Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: “Zagrmjelo je!” Drugi govorahu: “Anđeo mu je zborio.” Isus na to reče: “Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.” To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.

Komentar:

Pozvani smo na život s Isusom po istoj logici sebedarja. Sebičnošću nije moguće služiti životu. Dok smo puni sebičnog straha i zabrinutosti za sebe, nismo sposobni biti u službi ljubavi i životu. Zatvoreni u svoje interese, brinemo se da ne izgubimo štogod od svoga novca, od svoga odmora, od svojih talenata, od svoga ništa…


MOĆ MOLITVE

Dva su muškarca molila na pustom otoku, jedan je dobivao sve, drugi ništa

Putnički brod doživi brodolom u oluji i samo dvojica muškaraca bijahu u stanju doplivati do malenog i pustog otoka. Dvojica preživjelih, ne znajući što činiti, usuglasiše se da nemaju drugog izlaza nego moliti se Bogu. Međutim, kako bi otkrili čija je molitva moćnija, dogovoriše se da će podijeliti teritorij između sebe i da će obitavati na suprotnim stranama otoka.

Prva stvar za koju su molili bila je hrana. Slijedećeg jutra, prvi čovjek ugleda voćku prepunu plodova na svojoj stani otoka. Zemlja onog drugog ostala je besplodna. Nakon tjedan dana, prvi muškarac bijaše osamljen i odluči pomoliti se za ženu. Narednog dana, neki brod doživi brodolom i jedina osoba koja ga je preživjela bila je žena koja dopliva do njegove strane otoka. Na drugu stranu otoka nitko nije doplivao. Ubrzo onaj prvi muškarac stade moliti za kuću, odjeću, za više hrane. Sutradan, poput neke čarolije, sve mu to bi ostvareno. Međutim onaj drugi muškarac i dalje ne posjedovaše ništa. Konačno onaj se prvi pomoli za brod kako bi on i njegova žena mogli napustiti otok. Ujutro on pronađe brod privezan na svojoj strani otoka.

Ukrca se on u brod sa svojom ženom i odluči ostaviti onog drugog muškarca na otoku. Držao ga je nevrijednim Božjih blagoslova, jer ni jedna od njegovih molitava nije bila uslišana.

I kad je brod trebao napustiti otok onaj prvi muškarac začuje gromoglasan glas s neba: „Zašto ostavljaš svog sudruga na otoku?“

„Moji blagoslovi su samo moji, jer ja sam bio onaj koji te je molio za njih“, odgovori prvi muškarac, te nastavi: „Njegove molitve nisu dobile odgovora, pa on onda ništa ni ne zaslužuje.“

„U krivu si“, prekori ga glas s neba. „On je molio samo jednu molitvu, koju sam ja uslišao. Da nije bilo te molitve ti ne bio dobio ni jedan od mojih blagoslova.“

„Reci mi“, znatiželjno će čovjek, „što je to on molio da bi mu ja za bilo što bio zahvalan?“

„Molio je da sve tvoje molitve budu uslišane.“

Naši blagoslovi nisu plod samo naših molitava, nego i molitava drugih ljudi koji mole za nas.

Izvor: IvicaUrsic.com


DAROVI ZA CRKVU

 1. FRANJO PODGORSKI Glavna 27, Đurđekovec 200 Kn
 2. VLADIMIR HANŽEK Aleja mira 27, M. Polje 200 Kn
 3. MILKA GABRIĆ Aleja mira 8, M. Polje 200 Kn
 4. ŽARKO CVITKOVIĆ O. Habeka 29, Prekvršje 500 Kn
 5. Obitelj PEKČEC i BUDEK Prališe 1, Goranec 200 Kn
 6. Obitelj SAMEC Šiletići 7, Šiletići 400 Kn
 7. RUŽA GRLJAK A. Šenoe 53, Vugrovec 200 Kn
 8. IGOR VUK Kučilovečka 37, Kučilovina 200 Kn
 9. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 45, M. Polje 70 Kn
 10. ĐURĐICA CVETNIĆ Banov brijeg 39, Vurnovec 300 Kn
 11. Obitelj PERKOVIĆ 100 Kn
 12. ŽELJKA FLUKA Fluke 3, Paruževina 300 Kn
 13. GORAN i MARA JEDLIČKO Liševo 25, Prekvršje 2000 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!

Za nove klupe i novi pod u župnoj crkvi

 1. IVAN i MIRA TREMPETIĆ A. Šenoe 25, Vugrovec 1000 Kn

Svima iskrena hvala!


Ovih dana napustila nas je:

ANA ČVEK r. Šimić iz Gornjeg Vugrovca u 68. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


RUŽE ZA PUT U VJEČNOST

Jednog je jutra starac teško hodao prema crkvi po blatnjavom putu i razmišljao kako više ne može ići svaki dan na misu. Obazre se i vidi mladića kako hoda iza njega i nosi buket crvenih svježih ruža. Upita ga što to radi? Reče mu mladić. »Ja sam tvoj anđeo čuvar i svaki dan kad ideš u crkvu na misu iza tebe skupljam ruže. Iza svakog tvoga koraka izrasta po jedna ruža. Njima će biti okićen tvoj put u vječnost. Nemoj odustajati od svete mise i onda kad ti je teško po blatu, snijegu i vjetru. Nagrada te čeka.« I anđeo otiđe.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 22. III. – 28. III. 2021.

 • PON.
  – u 18.00 sati – ZA STRADALE ZAGREBAČKOG POTRESA
 • UTO.
  – u 18.00 sati + JANJA i JAKOV Križanac, JERNEJ i CECILIJA Masić, obit. Rajić i Stanić, MLADEN Ratko god. MIRA i IVAN Mileković, ANĐELA i FRANJO Ratko, DRAGICA god. STJEPAN, MARICA i MARTINA Gračak, STJEPAN Fašaić, ĐURO i obit. Dolenjak, MATO, IVAN i MARGARETA Vukas, TOMO god. i obit. Blažinović
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – u 18.00 sati + KAJA, MARTIN i FRANJO god, Joskić, ĐURĐA i IVAN Mikuš, IVAN i ANĐELA Pukšec, MIRA Čvorak god.
 • PET.
  – u 18.00 sati + VESNA, ŠIMUN i JAKOV Križanac
 • SUB.
  – u 8.00 sati + ANICA god. Pavić, IVAN i MARA Bilić
 • NED.
  – u 10.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 21. ožujka 2021.

Danas je naš veliki Križni put kroz dio župe, hodočastit ćemo kao i prošlih godina. Od župne crkve, prema sv. Mihalju, nastaviti prema Gorancu, gdje ćemo kod Kapele imati 20 minuta stanke, iz Goranca prema Benediki, nastaviti prema Repetitoru i spustiti se Bregovitom do župne crkve. Svakako ponesite Batine (Štapove) u ruci.

U ponedjeljak VELIKA USKRSNA ISPOVIJED u 19.00 sati.

U nedjelju je CVIJETNICA – dođimo u narodnim nošnjama. Okupit ćemo se pred župnom crkvom u 10.00 sati, blagosloviti grančice i u Procesiji krenut pod naš šator.

Vjeronauk- PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI po rasporedu.

U korizmi petkom u 17.25 sati Križni put.

U subotu radna akcija u 9.00 sati, dečki s rukavicama, škarama, vilama, a cure na župnom dvoru veliko čišćenje kata. Dobro došli!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA,MAK i naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300