Župni listić 866

godište XVII. broj 37(866) − 26. rujna 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-866.PDF

XXVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 9,38-48)

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: “Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.” A Isus reče: “Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.” “Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća. Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.” “Zato, ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.”

Komentar:

Prorok je čovjek iskustva Božje blizine. Prorok revnuje za slavu Božju i želi sve ljude pokrenuti u taj hod.
Zavidnik pak želi da sve proizlazi od njega. Stoga je on trajno ugrožen drugom osobom. Zavidniku nije stalo do dobrote radi dobrote, nego da zbog nje bude hvaljen.
Božja blizina nije privilegij izabranih duša. Svima nam je ta blizina darovana.


Kakav sam doista JA!???

Nastojimo dati Gospodinu nedjelju i to samo dok smo u crkvi, možda u nedjelju navečer, a slučajno, što je vrlo rijetko, i u još jedan dan kroz tjedan. A drago nam je kada je uz nas kada nam dođu bolesti, i naravno pogrebi. Ipak, nemamo vremena ili prostora za Njega za vrijeme posla ili zabave jer: to je dio našega života gdje mislimo da mi trebamo i možemo sami raditi. Neka mi Gospodin oprosti što sam mogao misliti da postoji vrijeme i mjesto gdje ON ne treba biti na PRVOM MJESTU u mome životu. A trebali bi imati vremena i za govoriti drugima o onome što je sve On učinio u mom životu¨! Kleknut ću ali ne na dugo, imam previše posla. Moram žuriti obaviti poslove, račune platiti i još puno toga. Zato ću kleknuti i na brzinu reći koji Očenaš ili Zdravo Mariju i brzo ću se ustati. Ispunio sam svoju kršćansku obavezu! Moja duša može biti u miru. Za vrijeme cijelog dana nisam imao vremena da kažem jednu radosnu riječ. Nisam imao vremena govoriti prijateljima o Isusu. Bojao sam se da će me ismijati. Nisam imao vremena ni pročitati ni kratki odlomak iz Svetog Pisma – imao sam puno posla – to sam neprestano ponavljao. Nisam imao vremena za osobe u potrebi ali na kraju: SMRT! Došao sam pred Boga s oborenim očima. U Božjim rukama je bila Knjiga: Knjiga Života! Bog je pogledao u knjigu i rekao: “Ne nalazim tvoje ime! Jednom sam ga htio upisati – ali nisam uspio naći vremena za učiniti to. Zašto je tako teško reći Istinu a tako lako lagati? Zašto smo pospani dok smo u crkvi ali tek što završi misa odmah smo budni i svježi? Zašto je tako teško govoriti o Bogu dok je tako lako govoriti o bezveznim stvarima? Zašto je tako dosadno čitati jednu kršćansku reviju dok je tako ugodno čitati loše revije? Nije li čudno kako ljudi mogu odbaciti Boga iz svoga života a onda se pitati kako to da se svijet raspada. Nije li čudno da neke osobe mogu reći: “Ja vjerujem u Boga”, a biti i poklonici Sotone (koji, gledaj slučaja, također “vjeruje” u Boga!) Nije li čudno kako mi možemo poslati tisuće viceva emailom, koji se onda umnažaju, a kada se pošalje email koji govori o Gospodinu, dva puta mislimo prije nego ga prihvatimo. Nije li čudno da ja mogu imati više straha od onoga što misle drugi o meni a uopće se ne misliti i ne brinuti se što Gospodin misli o meni. Kakav sam doista JA!???


DAROVI ZA CRKVU

 1. N. N. 200 Kn
 2. ŽELJKO VUGER Slatinska 27, Vugrovec 600 Kn
 3. Obitelj GRUJIĆ Svetomatejska 8, Dobrodol 100 Eu
 4. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 45, M. Polje 100 Kn
 5. ĐURĐICA CVETNIĆ Banov brijeg 39, Vurnovec 300 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA


Sakramenat svetog krštenja primili su:

ANDRIJA HORVATIĆ šesto dijete Domagoja i Julijane r. Kladarić iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

MARIJAN GRUJIĆ iz Dobrodola u 79. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


Što Bog radi kad se vama čini da je daleko?

Neki učenik upita učitelja: “Kako je moguće da netko tko pripada Bogu i zna da mu je blizu, katkada doživljava udaljenost od Boga i kao neki prekid s njim?”

Učitelj razjasni: “Kad neki otac želi svog sinčića naučiti hodati, stavi ga preda se i drži ga s obje ruke da ne padne, pa sinčić, idući između očevih ruku, prilazi ocu. Ali dok prilazi ocu, otac malo uzmakne, pa i raširi ruke, i tako ponavlja dok dijete ne nauči hodati.”

Svetost se ostvaruje u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe i gledajući u vječnost.

 Sv. Vinko Paulski


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 27. IX. – 3. X. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + SLAVICA god. Glogovec, obit. Poljak i Prusec, AMALIJA i IMRO Prusec, VID god., MARTINA, VIDEK i NENAD Hrenović, ALOJZ, EVA i PETAR Fišter, OLGA Gračak i VLADO Brajović, JOSIP Blažinović, RUŽICA i obit. Prusec, MIRA god. Blažinović i MARICA Pukšec
 • SRI.
  – u 10.00 sati – Kod sv. Mihalja
 • ČET.
  – u 18.00 sati + MILAN god. i obit. Hranj
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati + ANA Gračak
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna
  – u 11.00 sati ++ zajednička kod sv. MIHALJA

OBAVIJESTI – 26. rujna 2021.

U srijedu je MIHOLJE. Sveta misa u 10.00 sati je kod sv. Mihalja.

U nedjelju u 11.00 sati sveta misa je kod sv. Mihalja. Svetu misu predslavi i propovijeda vlč. LEOPOLD ČURČIĆ, župni vikar iz Sesveta.

Na Prvi petak ispovijed je sat vremena prije svete mise, a poslije mise je klanjanje pred PRESVETIM.

U subotu svi koji želite ministrirati dođite u 15.00 sati.

Nedjeljom PRVOPRIČESNICI sveta misa je u 9.00 sati, a KRIZMANICI u 11.00 sati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250