Krist Kralj

Župni listić 874

godište XVII. broj 45(874) − 21. studenoga 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-874.PDF

XXXIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINUKRIST KRALJ (Iv 18,33-37)

U ono vrijeme: Pilat upita Isusa: “Ti li si židovski kralj?” Isus odgovori: “Govoriš li ti to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?” Pilat odvrati: “Zar sam je Židov? Tvoj narod i glavari svećenički predadoše te meni. Što si učinio?” Odgovori Isus: “Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.” Nato mu reče Pilat: “Ti si dakle kralj?” Isus odgovori: “Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato i rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas.”

Komentar:

Današnja nedjelja Isusa naziva kraljem. A evanđelje ga prikazuje kao uhićenika koji će uskoro biti pogubljen.

Naizgled sam i bespomoćan stoji pred naizgled svemoćnim rimskim upraviteljem… Evanđelja čitav Isusov život opisuju kao jedan dugi proces vjerskih i nacionalnih autoriteta protiv njega.

U današnjem evanđelju Isus odgovara Pilatu: “Ti kažeš, ja sam kralj.” Riječi “ti kažeš” poručuju da je služba kralja samo ljudska oznaka i slika preko koje ga želimo približno razumjeti. I ovaj naziv, kao i sve riječi primijenjene na Boga, slabe su i neprikladne.


Mnogi misle kako su blagi i ponizni, a duša im je daleko od toga

Ako te ubodu klevete sa svom oštrinom i tvoj duh se nadme povrije­đenom ohološću, a srce plane u žestoku gnjevu – onda tvoja poniznost i blagost nisu istinske i iskrene, nego lažne i prividne.

Sveta krizma kojom se Crkva služi kad podjeljuje sakrament potvrde i kod posvećenja sastoji se od maslinova ulja i balzama koji nam simboliziraju blagost i poniznost. Obje te kreposti su božanskom Srcu našega Spasitelja beskrajno dragocjene da nam ih je na osobit način stavio na srce govoreći: “Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca.” Ne čini li nam se po ovom kao da se naše nasljedovanje Krista sastoji u osobitoj ljubavi prema tim krepostima?

Poniznost uvodi čovjeka u dubinu Božje ljubavi, a blagost ga vodi prema vrhuncu ljubavi prema bližnjemu koja je puna razumi­jevanja. Balzam, koji zbog težine pada u svakoj tekućini, simbolizira poniznost. Maslinovo ulje, koje uvijek pliva po površini, simbolizira blagost koja uzdiže čovjeka iznad svake boli i koja, blistajući, zrači iz svih kreposti jer je cvijet ljubavi o kojoj sveti Bernard veli da se sjedi­njuje s blagošću i strpljivošću.

Ali zapazi dobro: ova mistična krizma blagosti i poniznosti mora biti i djelovati u dubini tvoje duše poput svetoga posjeda. Jer pogledaj, mnogi govore o tim krepostima i pokazuju njihove odlike u svom izvanjskom prenemaga­nju, ali ne poznaju svoje vlastito srce, misle da su blagi i ponizni, a njihova duša je daleko od toga. Dopuštaju da ih povrijedi najmanja riječ, općenito su lako uvredljivi i zaboravljaju izva­njsku poniznost i blagost te planu nevjerojat­nom srdžbom i ohološću.

Istinska poniznost i iskrena blagost su za dušu izvrsno zaštitno sredstvo protiv nadutosti duha i žestine srca. Kažu da ujed zmije nikada ne prouzrokuje oteklinu ako je taj, koga zmija ugrize, uzeo lijek koji se u narodu zove: ljekovita biljka svetoga Pavla. Ako te ubodu klevete sa svom oštrinom i tvoj duh se nadme povrije­đenom ohološću, a srce plane u žestoku gnjevu – onda tvoja poniznost i blagost nisu istinske i iskrene, nego lažne i prividne.

Ako živiš u miru i ako ništa ne ometa sveti mir tvoje duše, onda prikupi u svojoj duši golemu zalihu poniznosti i dobrote i sve što radiš i govoriš, pa bilo to veliko ili malo, čini prožet duhom poniznosti i blagosti.

 MISLI SV. FRANJE SALEŠKOG


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj GRLIĆ Kuntaš 6a, Đurđekovec 200 Kn
 2. DRAŽEN FLUKA Paruževinska 29, Paruževina 200 Kn
 3. KREŠIMIR ŠKRNJUG Paruževinska 69, Paruževina 500 Kn
 4. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 45, M. Polje 100 Kn
 5. IVO CELJIĆ 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustili su nas:

ANICA PAVLOVIĆ r. Levak iz Goranca u 85. godini.

IVAN SEDINIĆ iz Prekvršja u 65. godini.

MARIJA KARAMATIĆ r. Bančić iz Dobrodola u 94. godini.

Dobri Bože uvedi ih u vječnu Domovinu!


ŽIVOT JE LIJEP!

Novovjenčani par bio je u braku dva tjedna. Muž, iako jako zaljubljen, nije mogao dočekati da izađe van i zatulumari sa svojim prijateljima pa je rekao svojoj ženi: “Draga, vraćam se odmah.” “Gdje ćeš dušo?” pitala je žena. “Idem u kafić ljepotice. Idem na pivicu. Žena je rekla: “Želiš pivo ljubavi?” Otvorila je vrata frižidera i pokazala mu 25 različitih vrsta piva iz 12 raznih zemalja: Njemačke, Nizozemske, Japana, Indije, itd. Muž nije znao što napraviti, i jedino što mu je palo na pamet da kaže bilo je, “Da malena. ali u kafiću… znaš… imaju ledene čaše…” Nije stigao ni završiti rečenicu kada ga je žena prekinula govoreći: “Želiš ledenu čašu najdraži? Uzela je veliku kriglu iz zamrzivača, ledenu tako da se naježila čim ju je uzela u ruke. Muž, već pomalo blijed je rekao: “Da, dušice, ali u kafiću imaju i one super grickalice… Neću dugo, odmah ću se vratiti. Obećavam. OK?” “Želiš grickalice medeni?” Otvorila je ormarić i počela vaditi chips, kikiriki, kokice… “Ali mila moja… u kafiću… znaš… psuju i govore ružne riječi. “Želiš ružne riječi, kretenu? Popij to svoje smrdljivo pivo u svojoj posebno ledenoj krigli i pojedi te usrane grickalice, ti si sada oženjen, i nikamo ti ne ideš! Jasno majmune?” I tako su živjeli sretno do kraja života…


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 22. XI. – 28. XI. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN Sedinić sprovodna, KATICA i obit. Hojanić, Galović i Tomašek, DRAGICA Bažant god., ANA i VINKO Petljak, KATARINA i FRANJO Zagajski, IVAN god., KATICA STJEPAN i obit. Hojanić, MARIJA i MIJO Svetec, STJEPAN Žugec, ALOJZ i obit. Fišter
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MIRKO, STANA, RUŽICA i MARIJA Čuljak
 • ČET.
  – u 18.00 sati + KATA Razum, KATICA Former, KATA Stipić
 • PET.
  – u 18.00 sati + MIRICA Fišter
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 6.00 sati – Župna
  – u 11.00 sati + NIKOLINA Jurešić, KATICA Petljak, ANICA i IVICA Rukelj, HELENA i PETAR Trempetić, DRAGICA i STJEPAN Rukelj i MARICA Šemper, KATICA Petljak

OBAVIJESTI – 21. studenoga 2021.

Približavamo se blagdanu sv. Franje Ksaverskog, zaštitniku naše župe. Za taj blagdan pripremat ćemo se devetnicom, koja započinje u srijedu.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

U nedjelju započinje DOŠAŠĆE, bliža priprema za najradosniji dan – BOŽIĆ.

Slijedeće nedjelje započinju ZORNICE. Sveta misa je svaki dan, uključujući i nedjelje, u 6.00 sati, a nedjeljom neće biti mise u 9.00 sati.

I ove subote bila je akcija čišćenja na katu Župnog dvora. Hvala Ireni Rajić, Željki i njenoj kćeri Valeriji Krajinović, Ani Zukan, Miri Pukšec, Mariji Galić, Željki Mihaljević, Katarini Markotić.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić, kalendare…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250