Došašće - Advent

Župni listić 875

godište XVII. broj 46(875) − 28. studenoga 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-875.PDF

I. NEDJELJA DOŠAŠĆA (Lk 18, 21-25-28.34-36)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje. Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.”

Komentar:

Isus pripravlja svoje učenike i nas: Ono što čovjeku izgleda stabilno i vječno poljuljat će se. Sve stvari koje su uzrokom mnogih ljudskih briga – nestalne su.
Neka nam ne oteža srce u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama! To sve traže oni koji ne poznaju Isusa. Nama je darovana Radosna vijest.
Počinje nova liturgijska godina. To je nova godina spasenja. Neka nam bude na blagoslov! I Gospodin neka nas po svojoj Riječi pouči tajnama svoga kraljevstva!


ČEKAJUĆI U REDU ZA CIRKUS

Jednom kada sam bio tinejdžermoj otac i ja stajali smo u redu za ulaznice u cirkus. Ono što je uslijedilo ostat će jedan lijep i neizbrisiv trag u mojem životuKonačno je, nakon dugoga čekanja, ispred nas ostala samo jedna obitelj koja me se vrlo dojmila. Bilo je osmero djece, vjerojatno su sva bila mlađa od 12 godina. Bilo je očigledno da nisu baš bogati. Njihova odjeća nije bila skupocjena, ali bila je čista. Djeca su bila dobro odgojena; stajala su u parovima iza roditelja držeći se za ruke. Uzbuđeno su brbljali o klaunovima, slonovima i drugim sudionicima cirkusa koje će tu večer vidjeti. Iz njihova ponašanja jasno se dalo naslutiti da nikada prije nisu bili u cirkusu. Ovo je trebao biti vrhunac njihovih mladih života.

Otac i majka ponosno su stajali ispred njih. Mama je držala oca za ruku gledajući ga kao da govori: „Ti si moj vitez na bijelom konju.“ On se smješkao i ponosno šepurio gledajući je kao da odgovara: „Pa, naravno da jesam.“ Prodavačica je upitala oca koliko ulaznica treba. Ponosno je odgovorio: „Dajte mi, molim vas, osam dječjih i dvije ulaznice za odrasle tako da mogu odvesti moju obitelj u cirkus.“ Prodavačica je kazala cijenu. Čovjek nije imao dovoljno novca. Kako bi se sada mogao okrenuti i reći svojoj djeci da nema dovoljno novca za ulaznice u cirkus?

Primijetivši što se događa, moj je otac zavukao ruku u džep, izvukao novčanicu od 20 dolara i bacio je na pod. Mi nismo uopće bili bogati! Zatim se sagnuo, pokupio novčanicu, lupnuo muškarca po ramenu i rekao: „Oprostite gospodine, ovo vam je ispalo iz džepa.“ Čovjek je znao što se događa. On nije tražio milostinju, ali je svakako cijenio pomoć u očajnoj, srcu bolnoj i neugodnoj situaciji. Pogledao je mojega oca u oči, uhvatio ga za ruke čvrsto stežući novčanicu od 20 dolara. Dok mu se suza kotrljala niz obraz, drhtavim je usnama odgovorio: „Hvala vam, hvala vam, gospodine. Ovo doista mnogo znači i meni i mojoj obitelji.“ Moj otac i ja vratili smo se do auta i odvezli kući. Te večeri nismo otišli u cirkus, ali tamo nismo bili uzalud.


 DAROVI ZA CRKVU

 1. VESELKO CVITKOVIĆ O. Habeka 29, Prekvršje 500 Kn
 2. BRANKO TOMURAD Slatinska 26, Vugrovec 200 Kn
 3. Obitelj UVALIĆ Pavlovići 12C, Goranec 1000 Kn
 4. Obitelj KOVAČIĆ Kuntaš 4, Đurđekovec 200 Kn
 5. FILIP BERIŠIĆ Prigorska 86, Prekvršje 200 Kn
 6. Obitelj PETLJAK Ledinice 7, Đurđekovec 200 Kn
 7. ŽARKO CVITKOVIĆ O. Habeka 29, Prekvršje 500 Kn
 8. Obitelj FIŠTER A. Šenoe 34, Vugrovec 500 Kn
 9. STIPO ČAKARIĆ Breg 40, Đurđekovec 400 Kn
 10. Obitelj PAVAR Fištri 4, Kučanec 500 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA


Ovih dana napustili su nas:

JOSIP DOŠEN iz Šimunčevca u 47. godini.

DRAGICA PAVLOVIĆ r. Pavlović iz Goranca u 83. godini.

ĐURO FACKOVIĆ iz Zagreba (Kučanec) u 77. godini.

Dobri Bože uvedi ih u vječnu Domovinu!


PRIJATELJ BI TREBAO BITI RADIKALAN

Trebao bi te voljeti kad si odbojan, zagrliti te kad nisi za grljenje, i podnositi te kad si nepodnošljiv.
Prijatelj bi trebao biti fanatičan.
Trebao bi te bodriti kad cijeli svijet sumnja u tebe, plesati kad imaš dobre vijesti, i plakati kad i ti plačeš.
Povrh svega, prijatelj bi trebao biti matematičar:
Trebao bi umnažati radost, dijeliti žalost, oduzimati prošlost, i dodavati sutrašnjici, izračunati duboku potrebu tvoga srca, i uvijek biti veći nego zbroj svih njegovih dijelova.

 nepoznati autor


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 29. XI. – 5. XII. 2021.

 • PON.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 18.00 sati – Nakana
 • UTO.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 18.00 sati + STJEPAN i obit. Popović i Đuran, MARICA god. ĐURO i STJEPAN Fišter, ANA, MATO i STANKA Fišter, JOSIP i FRANCA Kasanda, MARICA, STJEPAN i ANA Popović
 • SRI.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • PET.
  – u 6.00 sati – Na čast sv. Franji Ksaverskom
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 18.00 sati – Zajednička
 • SUB.
  – u 6.00 sati + BARICA i IGNAC Pavlović i obit. Pekčec
 • NED.
  – u 6.00 sati – Župna
  – u 11.00 sati + TEREZA i obit. Petljak, BARA i obit. Židak, FRANJO i obit. Podgorski, ERIKA i obit. Židak

OBAVIJESTI – 28. studenoga 2021.

U petak slavimo naš župni god, sv. Franju Ksaverskog. Svetu misu u 11.00 sati predvodit će župnik SLAVEK PAVLOVIĆ iz Blaškovca, a u 18.00 sati prof. Svetoga pisma dr. ANĐELO MALY.

Svi koji se žele uključiti u čitanje Svetoga pisma, neka dođu u petak na dogovor. Tko želi nabaviti Sveto pismo neka mi se javi.

U četvrtak je prilika za svetu ispovijed, a nakon svete mise klanjanje pred PRESVETIM.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić, kalendare…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300