Dobri Pastir

Župni listić 898

godište XVIII. broj 19(898) − 8. svibnja 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-898.PDF

IV. VAZMENA NEDJELJA (Iv 10,27-30)

U ono vrijeme: Reče Isus: “Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem, i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.”

Komentar:

Isus se predočuje u jednostavnoj slici dobroga pastira. Pastir je sav u službi ovaca. One prepoznaju njegov glas i otkrivaju da je vrijedno ići upravo za njim.
No, i svi smo mi pozvani jedni druge upućivati na vrata i dobru pašu – spremno za druge živjeti, služiti, sebedarno ljubiti.
U životu često lutamo i okrećemo leđa Dobrom pastiru. A Dobri pastir svoja vrata drži uvijek otvorena.
No, vrata moga srca često su zatvorena. A želio bih otvoriti vrata i biti raspoložen za povjerenje i ljubav.
Dobri pastiru! Ti si jedini koji si punina života. U Tebi i po Tebi svatko nalazi i sklonište i pašu.


RAZMISLI O ŽIVOTNIM SITUACIJAMA!

Zamisli! Ti si na nekoj nagradnoj igri dobio slijedeću nagradu: svakog ti jutra tvoja banka stavlja 86.400,00 EUR-a na tvoj privatni račun. Ali ova igra ima i pravila, kao što svaka igra ima određena pravila, što ti sigurno nije nepoznato. Prvo pravilo je: sve, što u toku dana ne uspiješ potrošiti, oduzima ti se. Ti novac ne možeš prebaciti tek tako na neki drugi račun. Možeš ga samo potrošiti. Ali svakog jutra, kad se probudiš, banka ti opet uplati na tvoj račun novih 86.400,00 EUR za tekući dan. Drugo pravilo je: banka može igru bez upozorenja prekinuti, svakog trenutka može reći: kraj je, igra je završena! Ona može zatvoriti račun, i da ti ne dobiješ više novi račun. Što bi ti uradio? Ti bi sve kupio, što poželiš? Ne samo za sebe, već i za sve one ljude koje voliš? Točno? Možda i za ljude, koje ne poznaješ, jer sav novac ne možeš sam potrošiti? Točno? Ti bi pokušao, svaku “kunu” potrošiti, odnosno pažljivo ju iskoristiti. Točno?

U biti, ova igra je STVARNOST!!! Svako od nas ima tu “magičnu” banku. Samo je ne vidimo! Ta magična banka je vrijeme! Svakog jutra, kad se probudimo, dobijemo 86.400 sekundi života poklonjenih za taj dan, i kad navečer zaspimo, nama se preostalo vrijeme briše. Ono što tog dana nismo proživjeli, zauvijek je izgubljeno! Jučer je prošlost! Svakog jutra se račun iznova puni, ali banka može svakog trenutka zatvoriti račun, bez upozorenja. Što ti napraviš sa svojih dnevnih 86.400 sekundi? Zar one nisu mnogo vrjednije nego ista brojka iskazana u Eurima? Razmisli o tome, misli stalno na to, čuvaj se, i uživaj u sekundama svog života, jer ti vrijeme brže prođe nego što 86.400,00 EUR možeš zaraditi!


ŠTO BI RADIJE IZABRAO?

Kada odlučiš živjeti dobar život, tada zlo odstupa od tebe, ali će protiv tebe podići sve one koji će ti se rugati, komentirati, ismijavati tebe, tvoje odluke, tvoj izgled, tvoju obitelj, tvoje prijatelje, izazivati probleme, konstantno provocirati! Ali, ti se ne daj! Ne odustaj od dobroga. Radi samo ono što je po Božjem! Radije živi svoj život kao da ima Boga, pa i kada umreš da otkriješ da ga nema, nego živjeti svoj život kao da ga nema, pa kada umreš da otkriješ da ga ima.


DAROVI ZA CRKVU

 1. STJEPAN FLUKA Fluke 3, Paruževina 300 Kn
 2. STJEPAN i RUŽIC GERIĆ Kuntaš 14, Đurđekovec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštena primili su:

MATEJ TOMIĆ prvo dijete Josipa i Martine r. Blažević  iz Dobrodola
FILIP RAC prvo dijete Tomislava i Antonije r. Mijić iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

IVAN BEZEREDI iz Goranca u 70. godini.

Dobri Bože primi ju među svete i izabrane svoje!


FILIP I DEMOSTEN

Grčki vladar Filip bijaše okružen laskavcima i licemjerima. Nekolicina dvorskih ulizica potražiše slavnoga govornika Demostena s namjerom da ga nagovore da im se pridruži u hvalospjevu kralju Filipu. – Zašto nikada nijednom riječju ne pohvališ kralja? Zašto ne nađeš nijednu lijepu riječ za mnoge njegove odlike? – Koje su to odlike? – upita Demosten. – Eto, kralj je izvrstan govornik, vrlo lijep čovjek, a bogme, i najviše može popiti – rekoše kaditelji i dvoličnici.

Demosten im odgovori:

– Prvo je pohvala za odvjetnika, drugo za ženu, treće za spužvu, a nijedno za kralja!

 Grčka legenda


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 9. V. – 15. V. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Hojanić,STJEPAN Blažinović,IVAN i MARICA Rac, ANKA i MIKA Turković, IVAN Švajgović, IVAN god. MILAN i RUŽA Hršak, IGNAC i ANA Vrban RUŽA god., MIRKO i obit. Popović, MATO i KATA Meglaj, RUŽA god. DRAGO i obit. Trempetić
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – u 18.00 sati + MARIJA Lucić god., IVAN Lukaček god.
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 8. svibnja 2022.

U mjesecu svibnju molimo svetu krunicu, okupimo se u našim kapelicama, oko Raspela da naša nebeska majka Marija čuva i obitelji i župu i Domovinu.

U četvrtak u 19.00 sati susret s Roditeljima PRVOPRIČESNIKA.

U subotu vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300