Župni listić 912

godište XVIII. broj 33(912) − 21. kolovoza 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-912.PDF

XXI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 13, 22-30)

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: “Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?” A on im reče: “Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.
Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ‘Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ‘Ne znam vas odakle ste! ’Tada ćete početi govoriti: ‘Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ‘Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’ Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Eto, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.”

Komentar:

“Je li malo onih koji se spašavaju?”
Nisu mu dovoljni samo oni koji će znati govoriti: “Gospodine! Gospodine!” Nije dovoljna niti preporuka blagovanja za istim stolom.
Isus zove na djelatan život u kojem ne samo da neću učiniti ništa negativno, nego ću svim silama nastojati učiniti puno pozitivnog. Oni koji aktivno nisu činili za dobro, riskiraju da ih on ne prepozna u onaj dan.


O LAŽI

Šestogodišnji Johnny vozio se s ocem kad su ih zaustavili zbog prebrze vožnje. Otac je pružio policajcu novčanicu od dvadeset dolara zajedno s vozačkom dozvolom. U redu je, sine – rekao je otac kad su nastavili vožnju – svi to rade.

Kao osmogodišnjak bio je nazočan kad je obiteljsko vijeće, kojemu je predsjedavao ujak George, raspravljalo o najboljem načinu da smanje porez. U redu je, mali – rekao je ujak – svi to rade.

Kad je imao devet godina, mama ga je povela na njegovu prvu kazališnu predstavu. Čovjek na blagajni nije mogao naći kartu za slobodno mjesto dok mama nije pronašla dodatnih 5 $ u svojoj torbici. U redu je, sine – rekla je – svi to rade.

Kad je imao 12 godina, razbio je naočale na putu do škole. Njegova teta Francine uvjerila je osiguravajući zavod da su ukradene i oni su platili 75 dolara. U redu je, dijete – rekla je – svi to rade. S 15 godina igrao je desnog braniča u srednjoškolskom ragbijaškom timu. Trener mu je pokazao kako da zaustavi i istodobno zgrabi protivničkog igrača za majicu tako da sudac ne vidi. U redu je, mali – rekao je trener – svi to rade.

Kad je imao 16, prihvatio je svoj prvi ljetni posao u samoposluzi. Njegov je zadatak bio prezrele jagode stavljati na dno kutije, a dobre, koje se vide, na vrh. U redu je, mali – rekao je poslovođa – svi to rade.

Kao osamnaestogodišnjak, Johnny je zajedno sa svojim susjedom konkurirao za stipendiju na fakultetu. Johnny je jedva prolazio u školi. Njegov je susjed pripadao skupini od 3% najuspješnijih učenika u razredu, ali nije znao igrati desnog braniča. Johnny je dobio stipendiju. U redu je, sine – rekli su njegovi roditelji – svi to rade.

Kad je imao 19, pristupio mu je student s više godine i ponudio rješenja testa za 50 $. U redu je, mali – rekao je – svi to rade. Johnnyja su na testu uhvatili u prepisivanju i osramoćenog poslali kući. Kako si to mogao učiniti majci i meni? – rekao je otac – Tako nešto nisi mogao naučiti kod kuće. Teta i ujak bili su također strašno šokirani. Ako postoji išta što odrasli ne mogu podnijeti, to je dijete koje vara.

 (J. Griffin)


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj BASTALIĆ Vugrovečka 103, Dobrodol 500 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


KOŠARA VODE

Jedan je čovjek došao starom, iskusnom i mudrom redovniku-pustinjaku i upitao ga za savjet.

Pripovijedao je pustinjaku kako svaki dan moli, kako redovito ide na svetu misu i čita Riječ Božju. Ali jedva nešto od toga ostaje u srcu, dok većinu brzo zaboravlja. Upitao je pustinjaka što mu je činiti.

Redovnik mu je dao u ruke prljavu vrbovu košaru i zatražio: Donesi mi u ovoj košari, molim te, vode s izvora! Čovjek se začudio zahtjevu. Pomislivši: možda se dogodi čudo pa uspijem donijeti vode u vrbovoj košari. Došao je do izvora i dugo, dugo držao košaru u vodi. Zahvatio je vodu i pohitao k starcu. Međutim, nikakvo čudo se nije dogodilo. Voda je iscurila i, kad je došao natrag, košara je bila potpuno prazna.

Stari mu je pustinjak rekao: Idi ponovo! Zagrabi i donesi vode u košari! Zahtjev je ponovio desetak puta. Čovjek je desetak puta išao na izvor ali uzalud. Razočaran se vratio starcu s praznom košarom.

Pustinjak mu je rekao: Sad pogledaj! Košara koja je bila prljava posve je čista! Isto se događa i s riječima Svetog pisma, i s molitvama u tvome srcu. Nikad nećeš uspjeti zadržati ih sve u srcu, ali te riječi tijekom vremena čiste tvoje srce. Riječ Božja potiče te na pokoru, ljubav i dobra djela. Te riječi s vremenom pretvaraju prljavštinu tvoje duše u predivan Božji perivoj!


Ora et labora! Moli i radi!

 Sveti Benedikt

Onima koji nas najviše trebaju moramo najviše iskazivati ljubav.

 Sv. Franjo Saleški (1567. – 1622.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 15. VIII. – 21. VIII. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, ANICA Hrenović god., RUŽICA Šturman, RUŽA i FRANJO Fluka, STJEPAN i BOŽICA Vuger, obit. Vuger i Kovačić, IVAN, MILA i ROZIMILA Križanac, IVICA i RUŽICA i na nakanu, RUŽICA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović, FRANJO Šimunjak i BARA Vukas, RUŽICA i obit. Vuger, obit. Blažinović, RUŽA, DRAGO i obit. Trempetić, RUŽA, MIRKO god. i obit. Popović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + Župna

OBAVIJESTI – 21. kolovoza 2022.

U subotu u 9.00 sati, bila bi radna akcija pa ponesite sjekiru, može i motorka, ako netko može doći traktorom i prikolicom –dobrodošao, a i bez alata – samo ruke i volja je dobrodošla…

Hodočašće u LUDBREG je u subotu 3. rujna. Cijena 70 kuna.

Kako i sami možete vidjeti, započela je konstruktivna sanacija naše župne crkve. Radovi su doista poveliki, sakristija se uklanja, bit će sazidana nova, žbuka i vanjska i unutrašnja se skida, radi ojačavanja zidova. Molimo da se započeto djelo uz Božji blagoslov i dovrši!

Kroz srpanj i kolovoz sveta misa nedjeljom u 9.00 sati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200