Župni listić 915

godište XVIII. broj 36(915) − 11. rujna 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-915.PDF

XXIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 14, 25-33)

U ono vrijeme: Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: “Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.”
Nato im Isus kaza ovu prispodobu: “Tko od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’ Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja. Ili koja to žena, ima li deset drahma pa izgubi jednu drahmu, ne zapali svjetiljku, pomete kuću i brižljivo pretraži dok je ne nađe? A kad je nađe, pozove prijateljice i susjede pa će im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu što je bijah izgubila.’ Tako kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim zbog jednog obraćena grešnika.”

Komentar:

Provoditi život u rasipnosti, bez reda i odgovornosti, uživati bez ljubavi, misliti samo na sebe, sve to nije život. Nema života bez oslonjenosti na Onoga koji najviše ljubi. Istinski se živi samo onaj život koji je utrošen za ljubav prema čovjeku, za ljubav prema Bogu.


ZA ŠALICU MLIJEKA

Howard Kelly, koji je bio veoma siromašan, jednog je dana prodajući robu od vrata do vrata kako bi si platio studij, ostao s deset centi u torbi… A bio je strašno gladan! Stoga odluči kod sljedeće obitelji kod koje uđe, zamoliti nešto hrane.

Vrata mu je otvorila uglađena dama, i to ga je smelo do te mjere da nije znao drugo osim zamoliti čašu vode umjesto hrane. Žena je primijetila da je mladić gladan, pa mu je umjesto vode donijela veliku šalicu mlijeka. Mladić je polako pio, a zatim upitao gospođu: – Koliko dugujem? – Ne duguješ ništa – odgovori – moja majka me učila da se ne traži ništa za ono što se daje braći. – Od srca Vam zahvaljujem …! – rekao je zbunjeni mladić. Kad je izlazeći prešao prag, Howard je osjetio da je u njemu poraslo povjerenje u ljude.

Puno godina kasnije ona žena je teško oboljela. Mjesni liječnici joj nisu mogli pomoći pa su je odlučili poslati u u bolnicu u glavni grad. Nazvali su i dr. Howarda Kellya, koji je tada bio cijenjen i nadaleko poznat liječnik, da ga pitaju za savjet.

Znao je ime mjesta iz kojeg pacijentica dolazi. Posjetio ju je u bolničkoj sobi i istog trena prepoznao. Srce mu je zadrhtalo od uzbuđenja. Odlučio je učiniti sve što se učiniti može kako bi spasio život ove sada već starije gospođe. Od tog trenutka najveća briga mu je bila bolesnica, i sve svoje vrijeme posvetio je traženju lijeka za strašnu bolest koja ju je vodila kraju.

Nakon duge borbe, pacijentica je pobijedila bolest…! Kad je bila izvan životne opasnosti dr. Kelly je zamolio u računovodstvu bolnice da račun pošalju njemu na uvid prije nego ga isporuče gospođi. Kad ga je imao u rukama, potpisao ga je i odobrio, te na dnu lista dodao napomenu. Zatim je zamolio da se uruči bolesnici. Gospođa se bojala pogledati račun strahujući da nadilazi njezine mogućnosti.

Kad je konačno otvorila kuvertu vidjela je da na dnu računa piše: Plaćeno prije puno godina … jednom šalicom mlijeka!” Dr. Howard Kelly

Suznih očiju je prošaptala: “Hvala ti, moj Bože! Svoju ljubav si objavio po rukama i srcima ljudi! “

“Kralj će im odgovoriti: Zaista, kažem vam, meni ste učinili što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće…“ (Mt 25,40)


DAROVI ZA CRKVU

 1. MARIJANA FLUKA Paruževinska 101a, Paruževina 300 Kn
 2. Obitelj LISIĆ Zlatarska 83, M. Polje 400 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


SAKRAMENAT KRŠTENJA PRIMILI SU:

 • MATHIAS KUNTIĆ drugo dijete Tomislava i Karoline r. Zmajla iz Prekvršja
 • EVA KUPREŠAN drugo dijete Marka i Sandre r. Vrbanc iz Prekvršja
 • ANTONIO ČVORAK treće dijete Krunoslava i Ivane r. Blažinović
 • TESA ČVORAK četvrto dijete Krunoslava i Ivane r. Blažinović iz Kučilovine
 • LIAM GEC drugo dijete Antonia i Jelene r. Kereš iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


NEMA KRISTA BEZ RANA

Jedna legenda o sv. Martinu govori kako mu se đavao ponudio da mu bude uporište u svemu. Pojavi se pred njim kao kralj u sjaj zaodjeven te mu reče: „Martine, hvala ti za tvoju dosadašnju vjernost! Sada se i ti sam uvjeri koliko sam i ja tebi vjeran. Evo, nudim ti da osjetiš moju blizinu. Možeš se pouzdano osloniti na mene. Sveti ga Martin upita: „Tko si ti?“ A đavao odgovori: „Ja sam Isus Krist!” Martin ga upita: „Dobro, kad si Isus Krist, gdje su ti onda rane?“ A đavao uzvrati: „Ja dolazim iz nebeske slave, a tamo nema rana!“ Na to će mu sv. Martin: „Ne, ja ne želim Krista koji nema rana. Na Krista koji na sebi ne nosi znakove križa ja se ne mogu osloniti!“


Srce Isusovo želi biti sve srcu koje ljubi. Ali to će biti samo po patnji za Njega.

 Sv. Margareta Marija Alacoque (1647. – 1690.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 12. IX. – 18. IX. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati ++ obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, IMBRO i AMALIJA Prusec, BRCKO Jambrešić, IVAN, STANKO, SLAVKO, VINKO i BARBARA Kuntić, NIKOLA, TEREZIJA i MILKICA Prusec, STJEPAN Puđak, IVAN Grljak, MIJAT Ačkar, BLAŽ i MARICA Mudifaj TOMO, MIRA, SLAVKO i obit. Fišter, STJEPAN, ANA i JULČA Pajurin, RUŽICA i IVAN Pavlović
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati + KRUNOSLAV i obit. Kašić, MILAN Prišćan, JURAJ, STJEPAN i TOMISLAV Macan-Zvonar
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 16.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 11. rujna 2022.

Ovih dana idem na DUHOVNE VJEŽBE, a u slučaju potrebe obratite se našem zvonaru Franji.

Kako i sami možete vidjeti, započela je konstruktivna sanacija naše župne crkve. Radovi su doista poveliki. Sakristija se uklanja, bit će sazidana nova, žbuka i vanjska i unutrašnja se skida, radi ojačavanja zidova.
Molimo da se započeto djelo uz Božji blagoslov i dovrši!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200