Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!

Župni listić 924

godište XVIII. broj 45(924) − 20. studenoga 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-924.PDF

KRIST KRALJ (Lk 23, 35-43)

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: “Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!” Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: “Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!” A bijaše i natpis ponad njega: “Ovo je kralj židovski.” Jedan ga od obješenih zločinaca pogrđivao: “Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!” A drugi ovoga prekoravaše: “Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.” Onda reče: “Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.” A on će mu: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!”

Komentar:

Potresan je prizor današnjeg evanđelja. Slavimo blagdan Krista Kralja, a evanđelje nam donosi odlomak iz izvještaja o muci.

Križ… Sinovi tame pomislili su da je to znak njihove pobijede, a naprotiv, to je bio početak poraza staroga svijeta.

Blagdan Krista Kralja i nas poziva. Jer si nas oteo vlasti tame, i htio da uđemo u kraljevstvo ljubavi, svjetlosti i mira.


RODITELJSKO PISMO!

Za vas koji imate roditelje, za vas koji ste roditelji, za vas koji ste imali roditelje, za vas koji znate one koji imaju roditelje i za vas koji poznajete nečije roditelje.

Dragi sine/kćeri. – Sada još nisam ostario, a kada me budeš vidio takvoga, budi strpljiv sa mnom i pokušaj me razumjeti. – Ako se zaprljam u vrijeme ručka, i ako se ne mogu sam odjenuti, budi strpljiv. – Sjeti se sati, koje sam potrošio, dok sam te tome naučio. – I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvijek ponovo, nemoj me prekidati, saslušaj me! – Kada si bio malen, morao sam ti istu priču čitati uvijek ponovo, prije no što si utonuo u san. – Ako se ne budem želio kupati, ne ismijavaj me i ne vrijeđaj. Sjeti se kako sam te morao loviti i izmišljati tisuću razloga da bi ti ušao u kadu. – Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmjehom na licu. – Ja sam tebe naučio mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom. – Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena, da se prisjetim i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. – Nije mi najvažnija stvar na svijetu naš razgovor, već to, da sam s tobom i da me znaš slušati. – Ako ne budem želio jesti, nemoj me prisiljavati da jedem. Sam znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne. – Kada mi umorne noge više neće dozvoljavati da hodam, pruži mi ruku jednako kao što sam je ja pružao tebi, kada si pravio prve korake. – I ako ti jednom kažem, da više ne želim živjeti, da želim umrijeti, ne ljuti se na mene, jednoga dana ćeš me razumjeti. Jednom ćeš spoznati, da sam ti usprkos svim učinjenim greškama, želio samo najbolje i pokušao sam te pripremiti na putovanje života. – Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osjećaj se bespomoćan, kada me budeš gledao pored sebe takvog. Budi pored mene i pokušaj me razumjeti i pomoći mi tako kao što sam ja pomagao tebi, kada si počeo živjeti. – Budi mi oslonac, pomozi mi završiti putovanje s ljubavlju i strpljivošću. Vratiću ti osmijehom i neizmjernom ljubavlju, koju sam oduvijek čuvao za tebe.

Volim te sine/kćer! Tvoj tata/tvoja mama!!!


DAROVI ZA CRKVU

 1. FRANJO PODGORSKI Glavna 22, Đurđekovec 300 Kn
 2. ANKA DRVODELIĆ A.Šenoe 120, Vugrovec 100 Kn
 3. FRANJO VUGER Slatinska 28, Vugrovec 200 Kn
 4. Obitelj HOJANIĆ A. Šenoe 5, Vugrovec 50 EU
 5. Obitelj KOVAČIĆ A. Šenoe 5, Vugrovec 400 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


SAKRAMENAT SVETOG KRŠTENJA PRIMIO JE!

TOMA KOVAČIĆ drugo dijete Ivana i Ane r. Hojanić iz Vugrovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslovu u odgoju svoje djece!


Ovih dana napustila nas je:

MILKA POLJAK r. Lilek iz Prekvršja u 73. godini

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


MUK, TIŠINA

Slegnuo se pepeo
Na ruševinama grada
Dušmani slavili
I mrtve opet ubijali

Al ljubav je jača od smrti
Opet će procvasti crveni makovi
Ko kaplji krvi tvoje
Što zovu me, na ognjište moje
Tratinčice i niske bisera
Što kapale iz oka Gospe, majke tvoje
Čuvaj sine Hrvate moje

Kolonu ne zaboravite, osvetu ne činite
I Vukovar i Škabrnju u srcu nosite

 Željka Mihaljević, Goranec, 2022. god.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 21. XI. – 27. XI. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MILKA Poljak sprovodna, IVAN i KATICA Krajačić i MARIJA Plesec, STJEPAN Fiolić ml., NIKO i STIPO Blažević i za duše u čistilištu, zahvalnica obit. Jozić, MARICA, STJEPAN i obit. Đurković i obit. Baričević, IVAN god. KATICA i obit. Hojanić, BARICA i IGNAC Đuran,
 • SRI.
  – u 18.00 sati + NIKOLINA Juretić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + MILKA Popović
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – u 18.00 sati + Za Hrvatske branitelje: + RENATO Pavlinec, GERI Stonhaus, DARKO i DARIO Sever, KREŠO Marković, SLAVKO Pongrac, DUBRAVKO Dubravec
 • NED.
  – u 6.00 sati + MARICA, IVAN i obit. Gračak, MARICA, MATO i obit. Trempetić i MARICA Gašparec, KATA Razum i KATA Podnar, DRAGAN i MARA Marjanović i MUHAMED Merić i zahvala
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 20. studenoga 2022.

U nedjelju započinje DOŠAŠĆE – bliža priprema za najradosniji dan – BOŽIĆ.

Slijedeće nedjelje započinju ZORNICE. Sveta misa svaki dan – uključujući i nedjelje – je u 6.00 sati, zato nedjeljom neće biti mise u 9.00 sati.

Približava se proslava našega Nebeskoga zaštitnika – sv. Franje Ksaverskoga. Uz uređenje Duše uredimo i župni dvor, pa vas u subotu pozivam na čišćenje prozora. Dobro došle!

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE je subotom u 9.00 i u 10.00 sati.

Krizmanici vi vjeronauk imate četvrtkom.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 210