Bdijte da budete pripravni!

Župni listić 925

godište XVIII. broj 46(925) − 27. studenoga 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-925.PDF

I. NEDJELJA DOŠAŠĆA (Mt 24, 37-44)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Kao što je bilo u Noino vrijeme, tako će biti za dolaska Sina Čovječjega. Kao što su ljudi jeli i pili, ženili se i udavali u vrijeme što je prethodilo potopu, i to sve do dana kada Noa uđe u lađu, a da ništa nisu naslućivali dok ne dođe potop i sve ih odnese, tako će biti i za dolaska Sina Čovječjega. Tada će se od dvojice, što budu na polju, jedan uzeti, a drugi ostaviti. A od dviju žena, što budu mljele u mlinu, jedna će se uzeti, a druga ostaviti. Dakle: bdijte, jer ne znate u koji čas dolazi vaš Gospodin! Ovo zapamtite: kad bi domaćin znao u koju će noćnu stražu doći lopov, bdio bi i ne bi dopustio da mu prokopa kuću! Zato i vi budite pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate.”

Komentar:

Vrijeme prolazi u svom ustaljenom ritmu. Katkada se čovjek upita koji je smisao života općenito, koji je smisao moga vlastitog života. Koji je smisao čovječanstva i svijeta? Koji je konačni cilj toga hoda?
Isus u evanđelju najavljuje svoj drugi dolazak. On je zajamčen kao i njegov prvi dolazak.
Mnoge stvari ovoga svijeta nisu toliko važne. U Noino vrijeme nitko ne sluti kraj. Najvažnije im je bilo jesti, piti, ženiti se. Potop prekida ljude u njihovom uhodanom načinu života.


JEDNA MALA PRIČA!

Djevojka je čekala avion u čekaonici jednog velikog aerodroma. Pošto je trebala dugo čekati, odlučila je kupiti knjigu da bi joj vrijeme brže prošlo. Kupila je knjigu i paketić keksa. Sjela je u čekaonicu VIP da je nitko ne bi uznemiravao. Pored nje je bila stolica sa keksom, a sa druge jedan gospodin koji je čitao novine. Kad je ona počela uzimati keks i gospodin je uzeo jedan. Ona se šokirala, ali ništa ne reče i nastavi čitati knjigu. U sebi je pomislila “ma gledaj ti ovo, da samo imam malo više hrabrosti, do sada bih ga već udarila…” Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, čovjek pored nje, ne obazirući se ni na što, je uzimao isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i djevojka pomisli: “Baš me interesira što će sad uraditi!!!” Čovjek uze posljednji i podijeli ga na dvoje! “Ovo je zaista previše ” – počne govoriti šokirana, uze svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz čekaonice.

Kada se osjećala malo bolje, nakon što ju je prošla ljutnja, sjela je na mjesto gdje nije bilo nikoga da bi izbjegla neke druge neugodne događaje. Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci. U tom trenutku ugleda paketić keksa još uvijek netaknut. Postidje se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks isti kao njen bio od gospodina koji je sjedio pored nje, ali koji je, bez šokiranja, nervoze ili prepotencije, podijelio i svoj posljednji komad sa njom, totalno suprotno od nje, koja se čak osjećala povrijeđena u vlastitom ponosu i osjećajima.

ZAKLJUČAK: Koliko puta u našem životu ćemo ili smo pojeli tuđi keks, a da to nikad nećemo ili nismo ni saznali? Prije nego što se dođe do brzopletog zaključka i prije nego što se počne misliti loše.

GLEDAJ s pažnjom detalje, vrlo često situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!


Diskrecija nije tajanstvenost ni šaputanje. Ona je jednostavno prirodnost.

 Sv. Josemaria Escriva


DAROVI ZA CRKVU

 1. N. N. 400 Kn
 2. ANKA DRVODELIĆ A.Šenoe 120, Vugrovec 200 Kn
 3. MARIJAN JELUŠIĆ Aleja mira 11, M. Polje 200 Kn
 4. VLASTA PRUSEC Slatinska 11, Vugrovec 400 Kn
 5. MIRA i VLADO FIOLIĆ Šimunčevečka 21, Šimunčevec 50 EU
 6. JADRANKA MILETIĆ Fištri 9, Kućanec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


SAKRAMENAT SVETOG KRŠTENJA PRIMILI SU:

EVELIN EVA PAVAR drugo dijete Bernarda i Mateje r. Ferjanić iz Kučanca

IVAN TREMPETIĆ prvo dijete Marka i Mihaele r. Macan iz Markova Polja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslovu u odgoju svoje djece!


Ovih dana napustila nas je:

MARICA BLAŽINOVIĆ r. Gračakiz M. Polja u 89. godini.

Dobri Bože primi ju među svete i izabrane svoje!


KUHINJA MOJE BAKE!

Moja baka je uvijek odlično kuhala. Ali jednog dana kolač joj je jako zagorio i stavila ga je pred mog djeda. Čekao sam što će djed reći. Djed je normalno jeo kolač i pitao me je kako mi je prošao dan. Onda sam čuo kako mu se baka ispričava za kolač. Nikada neću zaboraviti njegov odgovor. – Dušo, sviđa mi se kolač. Kasnije sam ga pitao je li rekao istinu? Stavio mi je ruku na rame i rekao: -Tvoja baka je imala težak dan na poslu. – Bila je umorna. – Zagorjeli kolač nije me povrijedio, ali bi gruba riječ mogla povrijediti nju. Svi griješimo. Ne trebamo se fokusirati na greške, već podržati one koje volimo. Evo tajne dugih i sretnih brakova…


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 28. XI. – 4. XII. 2022.

 • PON.
  – u 6.00 sati + KARLO i MIRKO Belušić, DRAGICA i STIPO Begović, DRAGUTIN Langer, Dragutin Škreblin
 • UTO.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 18.00 sati + STJEPAN god. i obit. Popović i obit. Đuran, IVAN Igrc god., DRAGICA i TOMO Blažinović i ANA Pukšec, IVAN Prusec i obit, EMIL Brajer i obit., IVANKA Šlibar, DRAGICA god. Bažant, KATARINA i FRANJO Zagajski, ANA i VINKO Petljak, FRANJO Kovačić, MLADEN Fišter
 • SRI.
  – u 6.00 sati + PETAR Sedinić
 • ČET.
  – u 6.00 sati + JURAJ Marinčić, IVAN Blažinović god.
  – u 18.00 sati – Duhovna obnova, vlč. Dražen Radigović
 • PET.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 18.00 sati – Duhovna obnova, vlč. Dražen Radigović
 • SUB.
  – u 6.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Svečana sveta misa, biskup MIJO GORSKI
 • NED.
  – u 6.00 sati + MIHAEL Pijetlović, TEREZAi obit. Petljak, BARA i obit. Židak, FRANJO i obit. Podgorski, RUŽA i PAVAO Samec i MARIJAN Stojanov
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 27. studenoga 2022.

Pred nama je proslava našega župnog zaštitnika sv. Franje Ksaverskog. Pripremimo se za taj nama svečan dan, otvorena i radosna Duha. Velečasni DRAŽEN RADIGOVIĆ će nas u četvrtak i petak u 18.00 sati svetom misom uvesti u predblagdansko raspoloženje. Na sam dan sv. Franje Ksaverskog u subotu u 11.00 sati svetu misu predslavit će Msgr MIJO GORSKI, biskup. Radosna srca se odazovimo!

Prvopričesnici i Krizmanici u subotu u 11.00 sati, na misu sa svojim roditeljima dođite, s kojima će iza svete mise Biskup imati kratki susret.

Naš liturgijski prostor osvanuo je u novom ruhu. Zahvaljujem i Jasni i Robertu Koši, koji ovaj prostor tako lijepo osmisliše i urediše. Zahvaljujem Branki Jozić, Tamari Digula, Tereziji i kćeri Anastaziji Markotić, Anastaziji Baltić, Željki i kćer Valerija Krajinović, Miri Pukšec, Franji i ženi mu Katici i kćeri Jasminki što prozore, dvor i crkvu urediše.

U srijedu u 19.00 sati je susret sa članovima Pastoralnog i Ekonomskog vijeća.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300