Ja sam uskrsnuće i život.

Župni listić 942

godište XIX. broj 13(942) − 26. ožujka 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-942.PDF

V. NEDJELJA KORIZME – GLUHA (Iv 11,1-45)

U ono vrijeme: Lazarove sestre poručiše Isusu: “Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.” Čuvši to, Isus reče: “Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.” A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: “Pođimo opet u Judeju!” Kad je dakle Isus stigao onamo, nađe da je onaj već četiri dana u grobu. A kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu ususret, dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: “Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti. Kaza joj Isus: “Uskrsnut će brat tvoj!” A Marta mu odgovori: “Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.” Reče joj Isus: “Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?” “Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, onaj koji dolazi na svijet!” Nato Isus, sav potresen, upita. “Kamo ste ga položili?” Odgovoriše mu: “Gospodine, dođi i pogledaj!” I zaplaka Isus. Nato su Židovi govorili: “Gle kako ga je ljubio!” A neki između njih rekoše: “Zar on, koji je slijepcu otvorio oči, nije mogao učiniti da ovaj ne umre?” Isus tada, ponovno potresen, pođe grobu. Bila je to pećina, a na nju navaljen kamen. Isus zapovijedi: “Odvalite kamen!” Kaže mu pokojnikova sestra Marta: “Gospodine, već zaudara. Ta četvrti je dan.”
Kaže joj Isus: “Nisam li ti rekao: budeš li vjerovala, vidjet ćeš slavu Božju?” Odvališe dakle kamen. A Isus podiže oči i reče: “Oče, hvala ti što si me uslišao. Ja sam znao da me svagda uslišavaš; no rekoh to zbog nazočnog mnoštva: da vjeruju da si me ti poslao.” Rekavši to povika iza glasa: “Lazare, izlazi!” I mrtvac iziđe, noge mu i ruke bile povezane povojima, a lice omotano ručnikom. Nato Isus reče: “Odriješite ga i pustite neka ide!”
Tada mnogi Židovi koji bijahu došli k Mariji, kad vidješe što Isus učini, povjerovaše u nj.”


PRIČA O TRI VRPCE – ISPOVIJED

Don Bosco je bio svetac koji je svoj život posvetio djeci i mladima, pomažući im da postanu dobri kršćani i pošteni građani. Tumačeći važnost sakramenta ispovijedi u životu kršćana, ispričao im je jedan od svojih snova. 

“Sanjao sam da se nalazim u crkvi okružen mnoštvom dječaka koji se pripremaju za ispovijed. Neki čekaju na red ispred moje ispovjedaonice. Odjednom, uvelike iznenađen, otkrijem da neki od njih imaju tri vrpce oko vrata. – Zašto nosiš te vrpce oko vrata? Skini ih! – rekoh jednome od njih. – Ne mogu – reče dječak – netko stoji iza mene i čvrsto ih drži. Približih se i iza dječakovih leđa ugledah najprije kandže, a zatim dva velika roga. Priđoh još bliže i opazih njušku ružnoga čudovišta kako u pandžama drži vrpce. Odmah sam pozvao jednog klerika i rekao mu da mi donese posudu blagoslovljene vode. U međuvremenu sam vidio da i mnogi drugi dječaci imaju za leđima ružna čudovišta.

 Zamahnuo sam škropilom kao oružjem prema jednoj od tih nakaza i upitao: Tko si ti? Čudovište iskese zube, ustukne uplašeno i tada spazih da u šapi drži tri uzice poput konaca za pokretanje lutke. – Što radiš s tim uzicama? Govori, inače ću na te izliti blagoslovljenu vodu! Čudovište se zgrči od straha. –

Prva vrpca – reče – prijeti dječacima da ispovjede sve svoje grijehe. – A druga? – Druga im oduzima osjećaj kajanja. –

Treća? – Neću ti reći – odgovori oštro čudovište. – Onda ću te okupati u blagoslovljenoj vodi – rekao sam. – Ne, ne! Reći ću. Treća uzica priječi dječacima da donesu dobre odluke i da saslušaju ispovjednikov savjet.

Kad sam sve saznao, zamahnuo sam škropilom i čudovište zalio blagoslovljenom vodom, a tako i njegove drugove koji su se istoga časa razbježali urlajući tako jako da me to probudilo…”


MALO HUMORA

Poslije sprovoda svi dolaze ožalošćenom udovcu. Samo što su sjeli počne strašno nevrijeme s grmljavinom. Udovac s dubokim uzdahom reče: „Evo, upravo je stigla gore.“


DAROVI ZA CRKVU

 1. MILKA PAVLOVIĆ Đ. Popovića 5, Vugrovec 30
 2. BOŽICA PEKČEC Pekčeci 10, Goranec 40
 3.  N. N. Goranec 50
 4.  Obitelj DRAGOVIĆ I. Puđaka 7, Dobrodol 50

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustili su nas:

BERNARD VUKAS iz Gornjeg Vugrovca u 30. godini.
STJEPAN VUGER iz Vugrovca u 93. godini.

Dobri Bože, primi ih među svete i izabrane svoje!


Zašto se na jednom raspelu Isusova ruka nalazi u neobičnom položaju?

U drevnoj je katedrali visjelo velebno srebrno raspelo na kojem su se isticale dvije pojedinosti. Prva je bila trnova kruna na Isusovoj glavi, sva od zlata ukrašena rubinima neprocjenjive vrijednosti. Druga pojedinost bila je desna Isusova ruka. Nije bila podignuta uvis i pribijena na drvo križa, nego ispružena prema naprijed kao da nešto šakom drži. Postoji o tome i priča koja sve objašnjava.

Prije mnogo godina, neki je drski lopov sklon akrobacijama smislio savršen plan kako da se dokopa zlatne krune i dragocjenih rubina. S jednoga se od velikih krovnih prozora uz pomoć užeta spustio do raspela.

No zlatna se trnova kruna nije dala odvojiti, a on je imao samo nož kojim je to pokušavao. Podvukao je oštricu noža pod krunu i povukao svom snagom. Ponovio je to nekoliko puta svom snagom i sav u znoju, ali uzalud. Oštrica noža se iznenada slomila, ali je puklo i uže koje je visjelo o krovnom prozoru. Lopov bi bio pao na pod i sav se polomio da ga ruka s raspela nije dohvatila i zadržala.

Crkvenjak ga je ujutro našao živa i zdrava, ruka s raspela čvrsto ga je držala.

 Bruno Ferrero


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 27. III. – 2. IV. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + JERNEJ i CECILIJA Masić, DOMO god., STIPAN i IVKA Gazić, IVAN, MARICA i MARTIN Popović, obit. Popović i Đuran, MARIO Markovčić god., ANICA god. i obit. Pavić, STJEPAN god. DRAGICA i FRANJO Pavlović, MARICA, STJEPAN, ANA, DANIJEL i obit. Pavlović, KATICA i STJEPAN Rožić, MATO i DRAGA Poljak, DRAGA i VID Pavlović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + RADMILA Vuger
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – – –
 • NED.
  – u 10.00 sati – Župna, CVJETNICA

OBAVIJESTI – 26. ožujka 2023.

Danas je naš veliki Križni put kroz dio župe krećemo u 13.30 sati, hodočastit ćemo kao i prošlih godina. Od šatora crkve, prema sv. Mihalju, nastaviti prema Gorancu, gdje ćemo kod Kapele imati 20 minuta stanke, iz Goranca prema Benediki, nastaviti prema Repetitoru i spustiti se Bregovitom do župne crkve. Svakako ponesite batine (štapove) u ruci.

Ovaj tjedan započinjem Ispovijedati starije i bolesne.

U ponedjeljak je VELIKA USKRSNA ISPOVIJED u 19.30 sati.

U subotu je radna akcija od 9.00 sati. Dobro došli!

U nedjelju je CVJETNICA – dođimo u narodnim nošnjama. Okupit ćemo se kod župne crkve u 10.00 sati, blagosloviti grančice i u Procesiji krenut pod naš šator.

U korizmi Petkom u crkvi, a nedjeljom od jedne crkve do druge Križni put.

Četvrtkom iza svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je po dogovoru.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250