Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Župni listić 943

godište XIX. broj 14(943) − 2. travnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-943.PDF

CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

Prije svoga svečanoga ulaska u Jeruzalem, Isus je dvojici svojih učenika dao jasne upute što trebaju činiti da bi on mogao ući u grad onako kako je bio zamislio. Trebali su poći u selo ispred njih i dovesti mu magare koje još nitko nije jahao. I oni učine tako, te dovedoše Isusu to magare na kojem je onda on ušao svečano u Jeruzalem ostvarujući proročki nagovještaj i očitujući svima svoje mesijansko poslanje.

Zanimljiva je bila uputa koju daje Gospodin, jer očekuje da mu dovedu magare koje nitko nije još zajahao, kako bi on mogao biti prvi koji će to učiniti. On time ostavlja poruku i nama do danas, kao što je ostavio nekada. Mlado nezajahano magare predstavlja novi narod Božji koji će prihvatiti njega za Mesiju i Spasitelja. Isus tim činom nagoviješta svoje spasenjsko djelovanje i poručuje da će oblikovati novi narod, neopterećen starim navikama i slobodan od starih ‘jahača’, to jest porobljivača njegova duha. Novi narod će kao mlado magare, koje se nije dalo nikome upokoriti već njemu, upoznati njegovu božansku snagu, te će osjetiti kao vlastitu čast služiti mu, a kao vlastitu nagradu ulazak u svetište života vječnoga.

Ova slika s mladim magaretom nije neprikladna ni za nas danas. Jer opasnost da se dopustimo duhovno pokoriti postoji i danas kao što je bila nekada. Na žalost i danas dopuštamo da nam sotona jaše za vratom, da nas hvata u svoj jaram, u jaram ropstva. Ne znamo se lišiti starih navika i robovanja grijehu. Draže nam je staro ropstvo, nego Božja sloboda. Poznamo batinu naših goniča i onih koji nas silom upravljaju. A kad primimo slobodu, moramo njome znati i upravljati, a ne možemo se pohvaliti da nam to baš ide. Isus nije jahač koji se služi batinom i silom, kao što se moćnici ovoga svijeta služe mrkvom i batinom, te nas tjeraju da stvorimo navike sukladne njihovim nalozima i lukavim podvalama i nepopustljivim prisilama. Kad Isus uzima magare na koje će zajahati, on mu iskazuje čast, te mu daje da primi kraljevske počasti i uzdiže ga u svoju slavu, kao što se dogodilo ovom mladom magarcu na kojem je ujahao sve do Hrama.


RASPORED SVETOG TRODNEVLJA

VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI ČETVRTAK
Misa Večere Gospodnje:
– spomen na Isusovu Posljednju Večeru sa svojim učenicima
Misa Večere Gospodnje biti će u 18.00 sati.

VELIKI PETAK
Obredi Velikog Petka:
– služba riječi
– klanjanje križu
– sveta Pričest
Skupljena milostinja ide za Kristov grob, tj. za potrebe “Svete zemlje”.
Obredi Velikog Petka biti će u 18.00 sati.

VELIKA SUBOTA
Vazmeno bdijenje:
– služba svjetla
– služba riječi
– krsna služba
– euharistija
Obredi Vazmenog bdijenja biti će u 20.00 sati.


DAROVI ZA CRKVU

 1. REZA RADE Reber 18, Đurđekovec 20 EU
 2. ŽELJKO VUKAS Vukasova 9, G.Vugrovec 200 EU
 3. Obitelj BOŽIĆ Vugrovečka 100, G. Vugrovec 50 EU
 4. ANKICA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 50 EU

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

STJEPAN JAKOPOVIĆ iz Prekvršja u 69. godini.

Dobri Bože, primi ga među svete i izabrane svoje!


RAZMIŠLJANJE

Išla je grupa ljudi, hodali su u koloni noseći svaki od njih svoj životni križ i nije im bilo nimalo lako, no držala ih je nada da ih tamo kamo idu čeka nešto lijepo i uzvišeno te radi tog cilja ima smisla nositi taj teški teret. Išli su tako danima i bivalo im je sve teže. Neki su smalaksali i odustali, neki su zastajali, ali nakon kraćega odmora su nastavljali, neki pak stenjali i bunili se – ali išli su malo-pomalo naprijed. Jedan među njima dosjetio se kako da si olakša taj teret, pa je svoj križ malo skratio – podrezao ga je! I bilo mu je puno, puno lakše… više nije gunđao ni zastajao. Nosio ga je bez problema. I konačno se pred njima pojavio cilj – mjesto kamo su se zaputili; ali da bi se do tamo došlo, trebalo je još samo prijeći jednu provaliju. I ljudi su počeli tražiti način kako prijeći preko provalije, no vidjevši da ne ide nikako drugačije nego napraviti od križa kojeg su nosili nešto poput brvna – mostića, oni bi polegli križ i onda po njemu prelazili na drugu stranu. Presretni, jer uspjeli su. No, kada je na red došao ovaj naš i polegao svoj križ, nije uspio. Njegov je križ bio prekratak, baš onoliko koliko ga je bio podrezao.. i strovalio se zajedno s njim u provaliju!!!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 3. IV. – 9. IV. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Jakopović sprovodna, ILIJA, LJUBA i obit. Vrgoč, IVAN i obit. Hojanić, KLARA i KATICA Služinec, MIĆO i DARKO Lipovčić, ALOJZ god., EVA i PETAR Fišter, VID, MARTINA, VIDWK i NENAD Hrenović, OLGA Gračak, VLADO Brajović i MIRA Fišter, STJEPAN Vuger, STJEPAN Fiolić i STJEPAN Popović, RUŽA i STJEPAN Fiolić, ANA Đuran, za Duše u čistilištu
 • SRI.
  – u 18.00 sati + IVAN, DRAGICA, PETAR god. Pekčec, SLAVICA Budek
 • ČET.
  – u 18.00 sati – MISA VEČERE GOSPODNJE
 • PET.
  – u 18.00 sati – OBREDI VELIKOG PETKA
 • SUB.
  – u 18.00 sati – USKRSNO BDIJENJE
 • NED.
  – u 7.00 sati – Nakane blagoslov jela
  – u 9.00 sati – Nakane
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 2. travnja 2023.

Pred nama je VELIKI SVETI TJEDAN.

Na VELIKI ČETVRTAK slavimo ustanovljenje svete EUHARISTIJE. Poslije mise je klanjanje pred PRESVETIM.

Na VELIKI PETAK zapovijedani je post i nemrs.

Na Veliki Petak započinjemo DEVETNICU MILOSRDNOM ISUSU.

Na Veliki Petak darovi idu za Kristov grob u Svetoj zemlji.

Na Veliku Subotu je blagoslov jela pod šatorom u 15.30 sati.

Blagoslov jela bit će i na Uskrs nakon svetih misa.

Na Veliku Subotu ponesite svoje svijeće, možete ih nabaviti i u sakristiji.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je po dogovoru.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 350