Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima.

Župni listić 967

godište XIX. broj 38(967) − 8. listopada 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-967.PDF

XXVII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 21, 33-43)

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim:
“Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge, pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako. Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju. Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?” Kažu mu: “Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.” Kaže im Isus: “Zar nikada niste čitali u Pismima: ‘Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim!’ Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!”

Komentar:

Radnici očekuju plaću za svoj rad, ali Gospodar očekuje plodove rada. Primio sam milost djetinjstva, otvorila su mi se vrata Crkve, član sam Božjega naroda. Donose li te milosti svoj rod?
Gospodine! Neka me ovo evanđelje neprestano upozorava da nisam gospodar primljenih darova, nego samo upravitelj povjerenih mi dobara.


RAJ ILI PAKAO – PA TI GLASAJ!

Političar smrtno nastrada u prometnoj nesreći. Duša mu krene put neba i sretne se sa Svetim Petrom. – Dobro došao na nebesa, – reče Sveti Petar. – Vidjet ćemo hoćeš li otići u Raj ili Pakao. – Samo ti mene pusti u Raj, neće biti problema. – Pustio bih te, ali moram se pridržavati procedure. Propis je takav da moraš proživjeti jedan dan u Paklu i jedan dan u Raju. Poslije toga ćeš sam odlučiti. – Dobro – reče političar.

Sveti Petar ga otprati do lifta koji se spuštao dolje, dolje i dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i poslanik se nađe usred pažljivo njegovanog terena za golf. U blizini su bile klupske prostorije, a ispred veliki broj njegovih prijatelja i političara s kojima je često surađivao. Svi su bili razdragani i sretni, obučeni u lijepa večernja odjela. Prilazili su ga pozdraviti, oživljavajući uspomene na vremena kada su se zajedno družili na račun poreskih obveznika. Poslije su uživali u jastogu i kavijaru i ispijanju šampanjca. No, dan je završio i svi su ga došli ispratiti. Mahali su mu dok se lift polako penjao, penjao i penjao u vis gdje ga je čekao Sveti Petar i poslao u Raj. Slijedeća 24 sata bio je u društvu veselih duša, premještajući se s oblaka na oblak, svirajući harfu i pjevajući. I ovo vrijeme je brzo prošlo tako da se ponovo našao pred Svetim Petrom. – Dobro, proveo si jedan dan u Paklu i jedan dan u Raju. Sada izaberi svoju vječnost.

Političar malo razmisli pa odgovori: – Raj nije loš, ali mislim da će mi bolje biti u Paklu. Sveti Petar ga bez riječi otprati do lifta i pošalje dolje, dolje i dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i poslanik se nađe usred zapuštene poljane prepune raznih otpadaka i smeća. U tom smeću mogao je prepoznati svoje prijatelje kako sakupljaju otpad u crne vreće i čekaju da se nešto spusti odozgo. – Ne razumijem – zajeca poslanik. – Prekjučer sam bio ovdje, tu je bilo igralište za golf i klupske prostorije gdje smo se gostili jastogom i kavijarom, pili šampanjac, igrali i bogovski se zabavljali. Sada je tu pustinja prepuna otpadaka i smeća, a moji prijatelji izgledaju jadno. Što se dogodilo? Đavo mu stavi ruku na rame, nasmiješi se i pogleda ga ispod obrva, pa kaže: – Jučer i prekjučer imali smo predizborne skupove! A danas, danas si glasao!


DAROVI ZA CRKVU

 1. REZA RADE Reber 18, Prekvršje 23 €
 2. MILAN HABEK O. Habeka 3, Prekvršje 23 €
 3. KATICA GRLJAK Grljakova 6, G.Vugrovec 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetoga krštenja primili su:

PAVLA PELIVAN četvrto dijete Maria i Matee r. Zmiša  iz Kučanca

JAKOV FIOLIĆ prvo dijete Ivana i Marine Grgac iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

ANA GRLJAK r. Galovićiz Gornjeg Vugrovca u 92. godini.

ZORA MAREŠIĆ r. Rozić iz Vurnovca u 69. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


I TI, SAMO SI ČOVJEK, ZAPAMTI TO!

I svi će reći: “odlično ti ide”, “stvarno si nemoguć, kako ti sve to uspijeva?” I nitko ne shvaća da ta ista osoba plače navečer, da ista osoba koja se danju glasno smije, navečer ide tužna u krevet. Ova osoba je često umorna, iscrpljena i neispavana. Ponekad je sve boli od slabosti jer ne može uvijek sve ispasti kako treba. Nitko neće pitati treba li pomoći ili je li sve u redu. Svi samo nalijepe etiketu, to je super osoba, u svemu se snalazi. I padneš i potoneš, ali se suzdržiš jer imaš etiketu nekoga tko je uvijek dobro i sve uspije. Ne želite li pokazati da vam nešto ne ide ili je možda krajnje vrijeme? Nitko nije savršen, nitko nije neuništiv. Svatko ima pravo biti tužan, imati loše dane i posrnuti. I ti, samo si čovjek, zapamti to.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 9. X. – 15. X. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZORA Maričić sprovodna, FRANJO god. i obit. Čvek, KATICA, ZVONKO i MARICA Podgorski, ZLATKO i DRAGICA Sokač god., STJEPAN i obit. Puđak, RUŽA, MILAN i obit. Trupeljak, STJEPAN god. Fašaić, STJEPAN, DRAGICA, MARTINA i MARICA Gračak, IVAN, MATO i MARGARETA Vukas i obit. Dolenjak, KATICA i MARTIN Trempetić, MIRICA i obit. Škes, MARICA i obit. Horvat i za Duše u čistilištu, DRAGO Petkoviček, PAVAO, KATICA i IVAN Krajačić, MARIJA Plesec i JOSIP Puljek, MARICA god. STJEPAN i obit. Vuger
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ANĐA i obit. Peša
 • ČET.
  – u 18.00 sati + ANA Benčec god. ANA Grljak
 • PET.
  – u 18.00 sati + RUŽICA Jambrešić
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + TEREZA i JAKOB Facković, RUŽICA Šturman i DRAGICA Pregorec, VINKO Rade
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 8. listopada 2023.

PRVOPRIČESNICI u subotu u 9.00 i u 10.00 sati je vjeronauk.

KRIZMANICI u srijedu svi dođite na vjeronauk u 16.00 sati.

Napominjem, sva djeca koja se pripremaju za sakramenat za Prvu Pričest i Svetu Potvrdu, moraju imati uvjete, a to znači obavezan polazak Školskog vjeronauka, oni koji su se ispisali sa školskog vjeronauka, nemaju uvjete za sakramente. Zato, vi koji ste se ispisali, ponovno se upišite, jer nažalost bit će poteškoća.

 Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200