Župni listić 983

godište XX. broj 5(983) − 4. veljače 2024. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-983.PDF

V. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 1,29-39)

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: “Svi te traže.”
Kaže im: “Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam. Ta zato sam došao.” I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

Komentar:

Duhovna samoća je prijateljevanje s Bogom – onime koji jedini može ispuniti i odnjegovati čovjekovu dušu. Čovjeka koji ne moli – život će slomiti – sa svojim izazovima i nesrećama. Tako: njegujemo samoću da ne budemo osamljeni. Njegujemo li ovakvu samoću s Bogom – neće nas moći slomiti jadi svijeta.
Isus se povlači u samoću, a nakon molitve u osami počinje djelovati, obilaziti mjesta i propovijedati. I mi ćemo u povučenosti na samotnom mjestu nalaziti hrabrost slijediti Božju volju umjesto svoje, i vršiti Božja djela umjesto svojih. Otac koji je u meni tada će činiti svoja djela.


JESMO LI SVJESNI SVOJIH MOĆI?

Dva su se dječaka klizala na jezeru. Bio je običan i hladan dan. Led je iznenada popustio i jedan od njih je propao u vodu. Voda nije bila duboka, ali led se počeo stezati. Drugi dječak je otrčao na obalu, dohvatio kamen i pojurio do unesrećenoga. Svom je snagom razbijao led, i uhvativši prijatelja za ruku, izvukao ga iz vode. Kad su stigli vatrogasci začuđeno su pitali: “Kako si uspio samo kamenom i svojim slabim rukama razbiti toliki led?” Dječak nije znao odgovoriti. Jedan starac polako reče: Ja znam kako je uspio! Nije bilo nikoga da mu kaže da je to nemoguće.

Dragi prijatelju! U nama postoji golema snaga samo mi to često zaboravljamo. Veliki je Božji dar da nam sve što je začeto u srcu, rasvijetljeno i pročišćeno od Gospodina, daje snagu uma i vođeno Duhom Svetim čini nam raj, već ovdje na zemlji. To je snaga koja je po darovanoj nam vjeri u stanju premještati brda. Nažalost, većina nas je ne koristi i ne zna koristiti. Žalimo se na sve i svašta, a nismo svjesni, da sve što imamo ili nemamo je Božji dar. Suradnja s Božjim darom postaje i naša zasluga. Mnogi će pomisliti da njihovim životom upravlja sudbina. Netočno, jer je hirovita i slijepa. Našim životom upravlja Bog i Njegova providnost. To je najbolji Očev plan za svakog od nas? Bog, a ne mi sami. Mjesto iz kojeg sve polazi i kreće je ljudsko srce, i iz njega se pretvara u misao. Naše čisto srce i duh oblikuju i oplemenjuju misao, daju joj snagu da čini veličanstvena Božja djela. Takav duh uvijek čini pozitivne misli, jer je ispunjen vjerom, nadom i što je najvažnije ljubavlju.

Ako nemate sretan i ispunjen život, život u miru, ljubavi i blagostanju, a to želite, onda je vrijeme da obratite pozornost na svoje srce i svoje misli. Ako su iz vašeg srca izašle misli o mržnji i siromaštvu, one u vaš život upravo to i donose! Bog je gospodar mog života i mojih misli! Ja sam samo upravitelj. Što mi je činiti da se okoristim tom snagom za sebe i druge? Potrebno mi je svakodnevno prianjati uz Boga! Predati mu s povjerenjem sve nakane srca i svoje misli! Duhom Svetim vođene te pozitivne i snažne misli, oblikovati će naše riječi i djela tako da možemo uživati raj, već ovdje na zemlji.


DAROVI ZA CRKVU

 1. DARKO MILEKOVIĆ Đ. Kuntića 29, Prekvršje 50 €
 2. ZLATKO ROS Paruževinska 79, Paruževina 30 €
 3. VLADIMIR VUGER Đ. Popovića 5, Vugrovec 100 €
 4. Obitelj KOČIĆ Gaj 1, M. Polje 50 €
 5. LUKA KOVAČIĆ Ledinice 3, Đurđekovec 50 €
 6. Obitelj PTIČEK Dobrodolska 15, Dobrodol 40 €
 7. MARICA BRAČIĆ Kralj. Brijeg 14, Šimunčevec 30 €
 8. ZLATKO HERUC Bregovita 2a, Kučanec 150 €
 9. IVKA i IVKA LAUŠ Vinogradska 14a, Kučanec 150 €
 10. JOSIP GOLUB A. Šenoe 56, Vugrovec 50 €
 11. ANTONIO GEC Prigorska 12, Prekvršje 30 €
 12. DUBRAVKO FLUKA Paruževinska 30, Paruževina 60 €
 13. SANJA DŽALTO 50 €
 14. BAJKMONT D. O. O. 670 €
 15. SANDRA Sack Koprivec Zlatarska 14a, M. Polje 60 €
 16. Obitelj GOLUB 50 €
 17. MLADEN ČUKELJ 10 €
 18.  MIRKO DOMOVIĆ Zlatarska 89, M. Polje 50 €
 19. KLARA KOVAČIĆ Glavna 48, Đurđekovec 30 €
 20. Obitelj BELJAK Vugrovečka 16, Dobrodol 20 €
 21. JANEZ BOROVNIK Šimunčevečka 26a, Dobrodol 30 €
 22. ANKICA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 100 €
 23.  MIRA ŠOKMAN Kučilovečka 15, Kučilovina 30 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

ANTONIO PISAČIĆ prvo dijete Marka i Valentine r. Pavlović iz Dobrodola

FRANKA PILAT prvo dijete Mihaela i Paule r. Radić iz Šiletića

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslovu u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

ANTO JUKIĆ iz Vugrovca u 93. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 5. II. – 11. II. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZDESLAV Pervan god. MARICA god. i STJEPAN Plepelić, RUŽICA i JOSIP Grljak, MARICA i JOSIP Filipović, MATO i KATA Grljak, LJILJANA god. i obit. Pekčec, ANTUN god. i obit. Blažinović, STJEPAN Ljeljak, VINKO i FRANCA Sedinić, JOZO Ivanko god.
 • SRI.
  – u 18.00 sati – ZAHVALNICA
 • ČET.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Kuljak
 • PET.
  – u 18.00 sati + IVAN Petljak
 • SUB.
  – u 17.00 sati + MIHAEL Pijetlović
 • NED.
  – u 9.00 sati + FRANJO Kranjčec, MARICA Franjičević, KATA i MILAN Ljubić
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 4. veljače 2024.

U subotu je bila radna akcija. Pročistili smo stazu Križnoga puta od jedne do druge crkve. Hvala Marku Marić, Miroslavu Petrić, Tomislavu Babić, Zvonku Juraš.

U utorak vi koji ste se upisali (vas 6) budite kod crkve u 15.10 sati. Autobus će doći iz Kašine pa ćete zajedno hodočastiti u Krašić.

Nalazimo se u Velikoj devetnici sv. Josipa. Svake srijede molitva za obitelji i Domovinu.

U subotu je STEPINČEVO. Uoči smo Gospe Lurdske. Ponesite svijeće pa ćemo proslaviti i Gospu Lurdsku. Pod misom u subotu podijeliti ću i bolesničko pomazanje starijim i bolesnim.

Od 10. do 1.6 lipnja hodočasti se u LOURDES. Cijena je 600 €. Danju se putuje, a noću u hotelima spava.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250