Župni listić 985

godište XX. broj 7(985) − 18. veljače 2024. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-985.PDF

I. NEDJELJA KORIZME – ČISTA (Mk 1,12-15)

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvjerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: “Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!”

Komentar:

Za biblijskog čovjeka pustinja ima mnoga značenja. Ona je zemlja nenastanjena, od koje je Bog ustegao svoj blagoslov, pa je područje zla i kušnje. Pustinja je mjesto napuštenosti i beživotnosti, ali ujedno i mjesto pročišćenja novosti života, jer se u pustinji četrdeset godina čistio narod oslobođen od egipatskog ropstva.
“Ispunilo se vrijeme”, kaže Isus. Dosta je sljepoće svijeta i tvrdoće srdaca, potrebno je promijeniti strah i sebičnost u milost i sebedarje. Potrebno je prihvatiti tajnu vlastitog života s njegovim kušnjama i poteškoćama, te u svemu prepoznati mogućnost hoda prema dobru.
Gospodine! Ti si svoje djelo otkupljenja učinio. Sada je na nama red da potaknuti, ohrabreni i prosvjetljeni Tvojim primjerom pobijedimo zlo u svojem životu.
Nauči nas otkriti mudrost pustinje. Nauči nas ne bojati se svoje ljudske naravi, već dopustiti Ti da u nama budeš pobjednik. Nauči nas hodočastiti u vlastito srce da u njegovoj tišini čujemo Tvoj govor.


RAZMISLIMO O OVOME!

Za 100 godina 2124. svi ćemo biti pod zemljom. Neki drugi ljudi će živjeti u domovima za koje smo se teško borili da ih izgradimo, i posjedovat će sve što danas imamo. Sva će naša imovina biti u rukama drugih, možda i onih koji pojma neće imati tko smo bili… a auto na koji ste potrošili bogatstvo vjerojatno će biti na otpadu. Naši potomci vjerojatno neće znati gotovo ništa o nama i rijetko će nas spominjati. Koliko nas poznaje oca svog djeda? Nakon naše smrti, pamtit ćemo nas nekoliko godina, a kasnije naša povijest, naše fotografije, naša djela otići će na smetlište zaborava. Možda bismo, kad bismo više razmišljali o tome, shvatili koliko je snage i vremena potrošeno na zgrtanje svega što imamo. Kad bismo više razmišljali o tome, sigurno bi se promijenio naš pogled na svijet, bili bismo drugačiji ljudi, vjerojatno bolji jedni prema drugima.

Imati uvijek sve više i više, a jako malo vremena ostavljamo za stvari koje su zaista vrijedne u ovom životu. Na žalost ovo sve više postaje stil našeg života. Sigurno bi više uživali u onim šetnjama u koje nikad nismo išli jer smo se borili za prolazno, onim neuzvraćenim zagrljajima, onim poljupcima naše djece i naših ljubavi, onim zezancijama koje nikad nismo imali jer nismo imali vremena. To bi sigurno bili trenuci koji bi nam danas dok pričamo o njima izmamili osmijeh na lice i toplinu u srce. Ispunili bi naše živote s više radosti, nego što nam je donijelo prolazno bogatstvo. I to je ono što dan za danom rasipamo zbog pohlepe. Šteta. No dobra vijest je da ima još vremena za nas, a koliko ga ima to ne znamo. Možda 30 godina, 20 ili 10, a možda i samo još koji mjesec, tjedan, dan ili sat. Razmislimo o tome.


DIOGENES I NOVAC

Diogen je uvijek hodao u dronjcima. Najčešće je spavao po trijemovima i predvorjima tuđih kuća. Jednog jutra ga je u predvorju neke kuće gdje je prespavao posjetio jedan ugledni trgovac iz Atene. – Dobro jutro Diogene! – Dobro jutro! – Imao sam jako uspješan tjedan pa sam odlučio da ću ti darovati ovu vrećicu s novcima- – blago zatrese vrećicom u desnoj ruci. Diogen ga pogleda. – Uzmi ga, nema nikakve prevare. Jednostavno želim da bude tvoj. Radi se o mom novcu i darujem ga tebi jer vidim da je tebi sada potrebniji nego meni. – Imaš ga još, zar ne? – Naravno, i to puno. U zadnje sam vrijeme imao puno uspješnih poslova. – I želio bi imati još više nego što sada imaš? – Naravno da bih želio! Kakvo je to pitanje?! – Onda zadrži novac. Tebi je potrebniji nego meni.


DAROVI ZA CRKVU

 1.  Obitelj KLAIĆ Đurkovići 27, Đurđekovec 100 EU
 2.  Obitelj CRNKOVIĆ Glavna 69, Goranec 100 EU
 3.  Obitelj HRANJ Dobrodolska 25, Dobrodol 40 EU
 4.  ZORICA ĐURINEC A. Šenoe 85, Vugrovec 40 EU
 5.  IVAN PETLJAK Ledinice 3, Đurđekovec 50 EU
 6.  ANKA ŠILETIĆ Šimunčevečka 40, Dobrodol 30 EU
 7.  EVA PRUGOVEČKI I. Puđaka 3, Dobrodol 25 EU
 8.  ANICA GODEC Vugrovečka 32, Dobrodol 100 EU
 9.  Višnja i Branko Ciković I. Puđaka 3, Dobrodol 20 EU
 10. KRISTIJAN BOGDANOVIĆ Prigorska 64, Prekvršje 40 EU
 11. ANICA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 100 EU
 12. FRANJO PRUSEC Slatinska l3, Vugrovec 30 EU
 13. KRUNOSLAV TOMURAD O. Habeka 20, Prekvršje 50 EU
 14. N. N. 20 EU
 15. LJUPKO PUŠELJA Vugrovečka 47, G.Vugrovec 50 EU
 16. PETAR JAMBREŠIĆ Domjanićeva 11,Vugrovec 50 EU

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

STJEPAN PAULIĆ iz Gornjeg Vugrovca u 73. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


SALOMONOV PRSTEN – O POTEŠKOĆAMA

Stara židovska legenda kaže da je kralj Salomon naručio prsten kod zlatara. Tražio je da u njega napiše riječi koje će biti istinite i primjenjive u svakom trenutku i u svakoj prilici. Nakon mjesec dana došao je zlatar i predao kralju prsten. Na njemu je pisalo: I TO ĆE PROĆI. Kralj je bio zadovoljan. U teškim danima pomagalo mu je boriti se s teškoćama, a u zaista dobrim danima vratiti se u realnost.

 židovska legenda


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. II. – 25. II. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN god. ANA, JOSIP i CILA Dutković, PETAR, KLARA, DRAGICA i FRANJO Trempetić, obit. Brkić, Koši, Jakopović, Faust, Lovrić, dvije nakane i za jednog svećenika, SLAVKO god. MARICA i IVAN Bezeredi, BARICA i ĐURO Vukas, MIRA, SLAVKO, TOMO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, ANA, STJEPAN i JULČA Pajurin, RUŽICA i IVAN Pavlović, JOSIP Šušnjak, IVAN, MIJO i ANA Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, FRANJO god. Sedinić, IVAN i MARICA Vukas, STJEPAN i obit. Domenkuš, STJEPAN god. IVAN, MANDA Tomić i obit. Stanjek, SLAVKO i MARIJA Sedinić, IVAN i MIRA Đurinec, obit. Perešin i Šimunjak, VINKO god. Prežec, MARIO Kuntić, LJILJANA Pregorec Kuntić, BISERKA Horvatić, MARICA i TOMO Pregorec, MARICA Pekčec god., MILAN i RUŽICA god. i obit. Pavlović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + DRAGICA, MIHALJ i DRAGICA Pregorec
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati + BRANKO Šiltić, LJUBICA Semper
 • NED.
  – u 9.00 sati + MATO god. Lucić, MATO, MARICA i JANA Trempetić, IVAN st i mlađi, BRACO, MARICA i obit. Gračak, MARICA Gašparec, BARICA i PERO Sedinić, obitelj Mikulić
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Križni put od jedne do druge crkve

OBAVIJESTI – 18. veljače 2024.

U korizmi petkom u crkvi, a nedjeljom od jedne crkve do druge Križni put.

Nalazimo se u Velikoj devetnici sv. Josipa. Svake srijede molitva za obitelji i Domovinu.

Vjeronauk- za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250