Župni listić 991

godište XX. broj 13(991) − 31. ožujka 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-991.PDF

USKRS

“Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.” Kol 3,1-4

U svijetu ima nekoliko velikih religija i mnoštvo malih. Mnoge, gotovo sve, imaju osim sveopće prihvaćenog dobra, poštenja, pouzdanja u Boga, i obećanje boljeg života nakon smrti, kao što vjerujemo i propovijedamo mi kršćani, ali ni jedna religija nema Uskrsa. Ni jedan utemeljitelj religije, ma kako velik i svet, nije ustao od mrtvih, nije nadvladao smrt. Isus je uskrsnuo! Ovdje se Evanđelje počinje razlikovati od drugih svetih knjiga i kršćanstvo od drugih religija. Svi naši grobovi su zatvoreni, Isusov otvoren i prazan. Nevjerojatno! Grob prvi put u našem ljudskom iskustvu nije kraj, nego početak nečega novog, početak uskrsnuća i vjere u vječni život. Svim našim žalosnim pričama pridružila se jedna radosna: ne smrt, nego Bog ima posljednju riječ! Naš Bog je Bog živih i mi smo pozvani na život. Ma kako se nevjerojatnim činilo, Isusovo uskrsnuće je ipak istinito. Njegovo uskrsnuće otvara nadu nama da ćemo i mi jednoga dana također uskrsnuti i vječno živjeti s Bogom. U tami i mraku “svakidašnje jadikovke” javlja se svjetlo Isusova uskrsnuća kao izraz ljubavi Boga prema nama ljudima.

Dragi župljani, ako nikada nismo riskirali izgubiti, nećemo moći pobijediti. Ako nikada nismo pošli na put, nećemo stići do cilja. Ako nikada nismo sijali, nećemo niti žeti. Ako nikada ne ostavimo što imamo, nećemo biti slobodni. Ako se nikada ne usudimo prijeći na drugu obalu, nećemo znati kako je na drugoj strani. Isus je već prešao na drugu stranu. Uskrsnuo je. Neka ovogodi5nje slavlje uskrsnih blagdana bude svakome od nas jedno novo iskustvo PRIJELAZA NA DRUGU STRANU, U NOVI ŽIVOT!


KAŽU ATEISTI: DOKAŽI DA BOG POSTOJI!

Radije ću živjeti kao da Boga ima, a na kraju saznati da ga nema, nego živjeti kao da ga nema, a na kraju saznati da ga ima, tako nekako okladio se Blaise Pascal. Kažu ateisti: dokaži da Bog postoji! Ne mogu, ali zašto bih i trebao. Zato ne dokazujem Boga, ali u njega vjerujem sve dok netko ne uspije dokazati da ne postoji. A to neće tako lako uspjeti. Štoviše, filozof Immanuel Kant reče o Bogu: “Stvarnost čije se postojanje ne može dokazati, ali niti pobiti čistim umom”. Zanimljivo, Pascal, skeptičan filozof, nikad nije tako stajao iza neke svoje tvrdnje kao kod ove oklade koju je smatrao kao jedan od najjačih argumenata u korist vjerovanju. Tom okladom on govori ovo: uvijek je bolje kladiti se na veliki dobitak s malom mogućnošću gubitka, nego na mali dobitak s velikom mogućnošću gubitka. Ako živim po vjeri, imam priliku osvojiti veliku nagradu u vječnosti, a sada u kratkom životu nešto malo radi vjere pretrpjeti ili si koji užitak uskratiti. S druge strane, mogu ne vjerovati i tako uživati život i iskoristiti ga kako god želim, ali ukoliko Bog postoji, riskiram kaznu što ga nisam slušao. Evo jedan drastičan primjer: netko ti javi da ti gori kuća, a unutra ti je i malo dijete. Hoćeš li mu ne vjerovati jer ne možeš biti siguran ili ćeš potrčati kući da provjeriš i spasiš ono što se spasiti da? Ovakvih bi se primjera moglo puno izmisliti, no bit je rečena: nevjernik riskira previše za premalo. Takav u casinu ne bi dobro prošao. No živjeti vjerski samo radi oklade nije smisleno. Ova oklada postavlja se samo skepticima. Budući da je novčić bačen u zrak i ne znamo hoće li pasti na glavu ili pismo, ne možemo to razumom dokučiti, Sto ćemo birati? Nemoguće je ne okladiti se, jer cijelog života novčić je u zraku, a svaki naš potez izražava naše opredjeljenje. Mnogi znanstvenici koji su utemeljili i razvili ključna pravila znanosti vjerovali su u Boga i Njegovoj pisanoj riječi, Bibliji. Istraživajući u svome području zaključili su da je sve savršeno stvoreno i da je netko neizmjerno inteligentan sve stvorio. Među njima su Newton, Pasteur, Faraday i mnogi drugi. Nažalost danas još uvijek neki misle da su pametniji od navedenih znanstvenika!


Nema sumnje da čitanjem Svetog pisma duša plamti u Bogu i čisti se od svih poroka.

Sv. Jeronim (342 – 420)


DAROVI ZA CRKVU

 1. IVICA i obitelj IGRC Prigorska 33, Prekvršje 70 €
 2. ZLATICA GREGUREC Glavna 58, Đurđekovec 50 €
 3. ANA ĐURINEC A. Šenoe 83, Vugrovec 30 €
 4. VINKO ČIČAK Svetomatejska 11, Dobrodol 20 €
 5. ŽELJKO FLUKA Prauževinska 101B, Paruževina 50 €
 6. Obitelj SARAGA O. Habeka 79, Prekvršje 50 €
 7. MATO BIČVIĆ O. Habeka 5A, Prekvršje 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustila nas je:

KATICA PEKČEC r. Šebek iz Goranca u 87. godini

Dobri Bože primi je među svete i izabrane svoje!


NE BOJ SE, NISI NIKADA SAM!

Svaki mjesec Marko bi vlakom s roditeljima išao na izlet kod bake. Jednog dana dijete reče roditeljima: “Ja sam već odrasla osoba. Mogu li sam kod bake?”
Nakon kratke rasprave, njegovi roditelji su pristali. Stajali su s njim dok je čekao da vlak krene. Oprostili su se od sina i kroz prozor mu dali upute. Marko im je ponovio: ” Znam. To ste mi rekli već tisuću puta!”
Kad je vlak trebao krenuti, otac mu je šapnuo na uho: “Sine, ako se osjećaš loše ili nesigurno, ovo je za tebe.”
I stavio je nešto u džep.
Sada je Marko bio sam, sjeo je u vlak kako je htio, prvi put bez roditelja.
Kroz prozor se divio krajoliku. Kraj njega je prošlo nekoliko nepoznatih osoba. Napravili su veliku buku. Ušli su i izašli iz vlaka. Jedan od putnika je pogledao dječaka i pitao ga zašto je sam. Druga osoba ga je pogledala tužnim očima.
Marko se svake minute osjećao sve tjeskobnije. U jednom trenutku ga je obuzeo strah i počeo se bojati. Osjećao se vrlo napušteno i usamljeno. Pognuo je glavu, sa suzama u očima i sjetio se da mu je tata nešto stavio u džep. Drhteći je tražio ono što mu je otac dao. Nakon što je pronašao komad papira, pročitao je: “Sine, ja sam u zadnjem vagonu.”
Takav je život, moramo pustiti svoju djecu. Moramo im dopustiti da isprobaju nove stvari. Ali uvijek budimo u zadnjem vagonu, pratimo ih za slučaj da im zatreba podrška i pomoć. Kada naiđu na prepreke i ne znaju kako se s njima nositi ili što učiniti, budimo im na raspolaganju. Za roditelje djeca su uvijek djeca, bez obzira na broj godina.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 1. IV. – 7. IV. 2024.

 • PON.
  – u 9.00 sati + LJUBICA I ALOJZ Vrban
 • UTO.
  – u 18.00 sati + TOMO i ANA Glogovec, SLAVKO, IVAN i IVKA Glogovec i obit. Baričević, JOSIP Brtan, DOMO god. STIPAN i IVKA Gazić, JOSIP, ANĐA i ILIJA Jupek, ALOJZ god. i obit. Fišter, IVAN, KATICA i STJEPAN Hojanić, MARIJA i MIJO Svetec i NEVENKA Vuger, RUŽICA Vuger, VIKLO Galović, obit. Vuger i Galović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + PETAR god. i obit. Pekčec
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + JOSIP, RUŽICA, MATO i KATA Grljak, ILIJA god. i LJUBA Vrgoč
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – U Gorancu

OBAVIJESTI – 31. ožujka 2024.

Radovi na našim crkvama pomalo dolaze do vrhunca, uz Božju pomoć kroz koji mjesec crkve bi mogle biti u funkciji.

Hvala našim pjevačima s orguljašem Viktorom koji su nas tako lijepo pratili kroz ovaj Veliki tjedan.

Hvala i našem zvonaru Franji i njegovoj supruzi Katici, koji su nam i vanjski i unutarnji oltar uredili, kao i Božji grob.

Hvala našim pučkoškolcima koji uz vašu pomoć, ali i pomoć našeg ravnatelja Vlade, vjeroučiteljice Mirjane i ostalih obradovaše naš Caritas. Iskreno hvala!

Hvala i na vašim darovima i molitvama.

Uskrsli Krist neka vam udijeli obilje milosti Božje!

Nastavlja se devetnica Milosrdnome Isusu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

SRETAN USKRS!

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 450