Župni listić 993

godište XX. broj 15(993) − 14. travnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-993.PDF

III. VAZMENA NEDJELJA (Lk 24,35-48)

U ono vrijeme: Učenici su pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče: “Mir vama!” Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema, kao što vidite da ja imam.” Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: “Imate li ovdje što za jelo?” Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
Nato im reče: “To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.” Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te i me reče: “Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima, počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci. I evo, ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor.”

Komentar:

Isus veli apostolima: “Zašto ste prestrašeni?” On ih i ohrabruje: “Ne bojte se! Ja sam!” Strah koji se događa na putu vjere je ravnoteža života – ravnoteža koja ne dopušta niti nerealni ushit, ni pesimističnu sumnjičavost. Strah Božji stoga obuzima zauzetog vjernika. Možda život vjere katkad olako vezujemo samo uz iskustvo radosti, iz koje dolazi bezbrižnost, a onda često bezbrižnost donosi nebrižnost za Boga i njegovu Riječ.


IZBORI

Svake četiri godine sav demokratski svijet na izborima ima mogućnost sebi izabrati predstavnike koji će ga predstavljati u svim bitnim pitanjima koja uređuju čovjekov život. Naši oci biskupi pozivaju nas da se odazovemo na izbore te time pokažemo svoju političku svijest te da želimo da ova naša bogom dana Domovina napreduje u svakom pogledu. Međutim, mnogi birači ne koriste ovo svoje građansko pravo. Na taj način prepuštaju drugima da u Hrvatskom saboru u njihovo ime odlučuju o njima, o njihovoj djeci, obiteljima i cijeloj državi.

Predstojeći izbori tim su važniji što se, nakon postignuća vidljivoga gospodarskog i drugog napretka, što priznaje i međunarodna zajednica. Hrvatski sabor kao najvažnija zakonodavna ustanova zemlje, drevna institucija koja je stoljećima čuvala pravni kontinuitet hrvatske države i izražavala suverenitet naroda, treba i dalje biti mjesto u koje ćemo birati sposobne, moralne, stručne i časne osobe.

Vjernik će u prigodi izbora birati kandidata i stranku koji brane i štite ljudski život, od začeća do naravne smrti, promiču dostojanstvo braka i obitelji i pravo roditelja na cjelovit odgoj svoje djece. On će birati one koji podupiru demografsku obnovu zemlje, zalažu se za slobodni izbor vjerskog odgoja i vjeronauka u školi, promiču pravo na zaposlenost, na rad, na primjeren dom, na dječji dodatak, na neradnu nedjelju, kao i porezni sustav u korist obitelji, kulture i općega dobra.

Dakle, za nas kršćane je svaka ona stranka koja ne prihvaća Boga i njegove zakone i “Deset Božjih zapovijedi” neprihvatljiva.

Kršćanski život te iskren i pošten dosadašnji rad te ozbiljne smjernice o budućem radu mogu nam biti orijentacija koga izabrati.

Na nama je da preuzmemo svoju zemaljsku sudbinu u svoje ruke i da sami slobodno biramo. Znamo dakle što nam je činiti, izići na izbore i birati po svojoj savjesti. Naknadne reklamacije ne uvažavamo! Iziđi i glasuj po svojoj savjesti!


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj ŽIDAK Aleja mira 5, M. Polje 200 €
 2. ZVONKO KANDRAČ Šiletići 36, Šiletići 50 €
 3. ŽELJKO VINKOVIĆ A. Šenoe 14, Vugrovec 100 €
 4. DAMIR PETLJAK Glavna 21, Đurđekovec 60 €
 5. ANKICA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 100 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

SLAVKO SEDINIĆ iz Prekvršja u 72. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


ŠTO SVE ZARUČNICI MORAJU IMATI DA BI BILI SRETNI

Ako žele biti sretni, zaručnici moraju najprije imati dobre zube, jer će se mnogo puta morati ugristi za jezik; moraju imati jaka leđa, jer će morati mnogo toga na njih natovariti; moraju imati dobar želudac, jer će progutati mnogo gorkoga i neslanoga; moraju imati dobre prste, jer će jedno drugomu često puta morati progledati kroz prste; moraju imati dobra prsa, jer će mnogo puta u njima kuhati, a roditelji ne smiju nikada eksplodirati; moraju imati dobro grlo, jer će im mnogo puta doći do grla, ali nikad ne smije prijeći preko grla; moraju imati jaku kičmu, jer će se jedno drugom često popeti na vrh glave, a ipak će morati ostati čvrsto na svojem mjestu; moraju imati siguran hod, jer će se mnogo puta spotaknuti – on na njezine, a ona na njegove mane.

Zaručnici moraju imati jaku dušu da bi mogli podnijeti udarce života, jer oni nisu laki. Muž i žena moraju biti uvijek povezani s Bogom, da bi njihovo zajedništvo ostalo trajno!


Čovjek molitve za sve je sposoban, On može reći sa apostolom „Sve mogu u Onome koji me jača“

sv. Vinko Paulski


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 15. IV. – 21. IV. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + Obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, ZDESLAV Pervan, MARICA i STJEPAN Plepelić, MARICA god. i obit. Puđak, RUŽA god. i obit. Trupeljak, ZLATKO i DRAGICA Sokač, obit. Pregorec i LOVRO Škanić
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + JOSIP Facković god. ANASTAZIJA, JOSIP, JOSIP, IVAN, SLAVICA i SLAVKO Kuntić, ĐURO JAREC
 • PET.
  – u 18.00 sati + KATARINA i JURE Bakula
 • SUB.
  – u 17.00 sati + Obit. Kičić i Borovnik
 • NED.
  – u 9.00 sati + DRAGICA god. i FRANJO Trempetić, FRANJO, MARICA god. Dumić, STJEPAN i DRAGICA Pavlović, ĐURO Čvek
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U Đurđekovcu

OBAVIJESTI – 14. travnja 2024.

Kako se približavaju proslave Prve Pričesti i Svete Potvrde, potrebno je urediti i naš prostor kod šatora. Zato u subotu 20. travnja Vas pozivam na radnu akciju od 9.00 sati. Dobro bi došle i ženske ruke za uređenje dvora. Roditelji Krizmanika i prvopričesnika su posebno pozvani.

U srijedu su IZBORI, neradni dan, pa pođite do svojih izbornih mjesta.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je u dogovoru s vjeroučiteljima.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250