Duhovi - Pedesetnica

Župni listić 998

godište XX. broj 20(998) − 19. svibnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-998.PDF

DUHOVI – PEDESETNICA (Iv 15,26-27, 16,12-15)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”

Komentar:

Duhovi – rođendan Crkve! Nije rođena zalaganjem ljudi; Crkva je dar Uskrsloga Krista. Apostoli osjećaju silnu povezanost. “Bez Božanstva Tvojega čovjek je bez ičega!”
Nekoć je u jeruzalemskom hramu Isus uskliknuo: “Ako je tko žedan neka dođe k meni i neka pije: i iz njegove će utrobe poteći potoci žive vode!” (Iv 7,37-38) Čovjek – stvoren na sliku Božju, Bogu sličan – prožet Duhom može radosno služiti, ustrajati u požrtvovnosti, iskreno praštati, strpljivo prihvaćati brige svijeta. Čovjek i čovječanstvo potrebiti su Duha.


PUSTITE ČAŠU!

Profesor započe svoje predavanje uzevši u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da je svi mogu vidjeti i upita: – Što mislite, koliko je teška ova čaša? – 50 gr!, 100 gr!, 125 gr!, – nagađali su studenti. Istina je ustvari da ni ja sam ne znam. I dok je ne izvažemo, ne možemo biti sigurni – rekao je profesor. No, htio sam vas pitati nešto sasvim drugo. Što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu, recimo, nekoliko minuta? – Ništa! – odgovoriše studenti. – Dobro. A što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu cijeli jedan sat? – ponovo zapita profesor. – Počet će da vas boljeti ruka – brzo odgovori jedan student. – Točno. A sada, što će se dogoditi ako je držim ovako cijeli jedan dan? – Ruka će Vas početi jako boljeti, a od takvog napora moguće je da će vam se ukočiti mišići, pa čak i da će vam se ruka paralizirati. I vrlo je vjerojatno da ćete osjetiti potrebu da žurno posjetite liječnika. – Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. A dok se sve to događa, što mislite je li se promijenila težina čaše? – Ne! – odgovoriše svi u glas. – Pa što je onda uzrok boli u ruci i grčenju mišića?!

Studenti se nađoše zbunjeni, situacija im je već sličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor. – Što trebam učiniti kako bih se oslobodio boli i tereta u ovoj situaciji? – nastavi profesor. – PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor iz zadnje klupe. – Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. To isto se događa i s vašim problemima u životu i s vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vrijeme, osjetit ćete BOL. A ako to činite jako dugo, previše dugo – osjetit ćete se paralizirano, tj. nećete biti u stanju činiti ništa drugo. Vrlo je važno je da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana, da ih “pustite da padnu” prije nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštedjeti veliki stres i napor i svako jutro ćete se buditi svježi, vedri i odmorni. Osjećat ćete se ispunjeni novom snagom i lakoćom da prevladate sve životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. I zato zapamtite: Pustite čašu na kraju svakog dana!


DAROVI ZA CRKVU

 1. BRANKO BOŠNJAK Grahovec 18, Dobrodol 100 €
 2. ZORAN GAVRIĆ Svetomatejska 8a, Dobrodol 100 €
 3. Obitelj HRLIĆ Breg 24, Đurđekovec 20 €
 4. Obit. ZEKO Breg 55, Đurđekovec 50 €
 5. Obit. DOMENKUŠ Vukasova 7, G.Vugrovec 100 €
 6. REZA RADE Reber 18, Prekvršje 50 €
 7. KATICA JAKŠIĆ Vugrovečka odv. 2, Dobrodol 150 €
 8. VIKTOR NIKEŠEVIĆ Šimunčevečka 49c, Šimunčevec 200 €
 9. MLADEN SEVER Zlatarska 20, M. Polje 50 €
 10. KRISTINA TURIN 50 €
 11. JURAJ KOŠČEVIĆ Svetomatejska 9 Dobrodol 100 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primila je:

TONKA LACKO prvo dijete Tihomira i Martine r. Sedinić iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


TKO MENE ILI TEBE OKRUŽUJE!

 Moj tata ima pčele. Danas mi je pokazao sav med koji je dobio ove godine. Skinuo je poklopac kante meda, a na vrhu su bile 3 male pčelice. Bile su prekrivene ljepljivim medom i koprcale se u njemu. Pitala sam ga možemo li im pomoći, a on je rekao da tu nema pomoći jer zasigurno neće preživjeti. Te su male pčelice za njega bile jedne od redovnih žrtava prikupljanja meda. Ponovno sam ga pitala možemo li ih barem izvući i ubiti, ipak je on bio taj koji me naučio da skratim muke životinji ako drugog izlaza nema. Nakon moga neodustajanja konačno je popustio i izvadio ih iz kante. Stavio ih je u praznu posudicu i ostavio vani. Budući da je uznemirio košnicu, pčele su uznemireno letjele posvuda. Stavili smo 3 male pčelice u posudu na klupu i prepustili ih njihovoj sudbini. Tata me pozvao malo kasnije da mi pokaže što se događa. Ove tri male pčelice bile su okružene drugim pčelama koje su čistile gotovo mrtve pčele, pomažući im da skinu sav med sa svojih tijela. Vratili smo se malo kasnije i u plastičnoj posudici ostala je samo jedna pčelica. Još uvijek su je druge pčele marljivo čistile. Kada je došlo vrijeme da odemo provjerili smo posljednji puta i posudica je bila prazna. Te tri male pčelice preživjele su jer su bile okružene drugim pčelama koje nisu htjele odustati od njih, drugim pčelama koje su odbile pustiti ih da uginu.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 20. V. – 26. V. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + VINKO Rade, NIKOLA, FRANCISKA i IVAN Belan, LJUBA i ILIJA Vrgoč, JADRANKA Subašić, ŠIMUN god., DARKO i DAVOR Sever, RUŽICA god. i STJEPAN Grljak, MARICA, JURE i IVICA Čorak
 • SRI.
  – u 18.00 sati + STJEPAN god., BARBARA i LUKA Trempetić
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + obit. Bošnjak i Bešlić i na nakanu
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U Šimunčevcu

OBAVIJESTI – 19. svibnja 2024.

U mjesecu svibnju molimo svetu krunicu. Okupimo se u našim kapelicama, oko Raspela, da naša nebeska majka Marija čuva i obitelji i župu i Domovinu.

U crkvi svaki dan svibanjska pobožnost započinje u 17.20 sati.

U ponedjeljak u Đurđekovcu kod Raspela krunica je u 17.00 sati.

U našoj župnoj crkvi postavljeno je podno grijanje i glazura, a počelo se i kamen postavljati.

Klupe su u izradi, uskoro će se i orgulje vratiti, razglas postaviti i pomalo crkvu staviti u punu funkciju.

Svi koji ste se upisali za LURD, ostatak uplate možete kod mene uplatiti.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300