Detaljan program pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj

Sve hodočasnike koji će posjetiti Zagreb 4. i 5. lipnja dočekat će bogati program. Benedikt XVI. u Zagreb dolazi već u prijepodnevnim satima. Na izlasku iz zrakoplova najprije će ga pozdraviti jedna hrvatska obitelj koja će mu uručiti cvijeće, a nakon toga, pozdravit će ga predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić, te nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Papa će potom u zračnoj luci održati svoj prvi govor.

Poslije uvodnog obraćanja Benedikt XVI. susrest će se s predsjednikom Republike Hrvatske u Uredu predsjednika u Zagrebu. Nakon toga, u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, Benedikt XVI. primit će predsjednicu Vlade Republike Hrvatske.

Prije susreta s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, Papa će se susresti s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Mladi su za subotu pripremili poseban program obogaćen pjesmom i plesom koji će započeti već u 11 sati u parku Zrinjevac. Tamo će vas sve do 14 sati čekati dvanaestorica apostola te hrvatski sveci i blaženici koji će vam ispričati kratku priču o svome životu te podijeliti s vama koju mudru misao. Na festivalu mladih na Zrinjevcu, kojega su pripremili mladi iz Ureda za mlade HBK, moći ćete papi Benediktu napisati poruku ili nešto naslikati.
 
Veselo će i raspjevano biti i na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje u 16.30 sati započinje pretprogram. Osim Nadbiskupijskog zbora mladih, u sklopu programa zapjevat će i mladi iz Bizovca, Vukovara i Subotice ujedinjeni pod imenom „Mreža ribara“. Uz njih, svoj će pjevački talent pokazati i nekoliko (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral mladih s pjesmom „Vodi me“, s kojom su nastupili na Uskrs festu.

Iščekujući povijesni susret Svetog Oca mladi su pripremili i film o dosadašnjim Susretima hrvatske katoličke mladeži s isječcima najupečatljivijih trenutaka te himnama susreta. Kratak film dobrodošlice Papi pripremili su i mladi iz Splita, a mladi iz Krčke biskupije obradovat će nas biblijskim plesom.
 
Bdijenje na Hipodromu

Za nedjelju je, također, najavljen bogat program. Proslava samog Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelj počet će molitvenim bdijenjem u 3 sata u noći u nedjelju, 5. lipnja. Uz molitvu, meditacije, svjedočanstva obitelji, poseban naglasak u pripremi stavlja se i na glazbene sastavnice pretprograma. U prvom dijelu molitvenog bdijenja, uz glazbenu pratnju grupe „Emanuel“ iz Velike Gorice, sudjelovat će mješoviti obiteljski zbor koji, u organizaciji Foruma obiteljskih zajednica, čini 250 članova (djece, mladih i roditelja) obiteljskih zajednica iz župa nekoliko hrvatskih (nad)biskupija.

U drugom dijelu pretprograma bit će izveden poetsko-glazbeni recital „Adame, gdje si?“ koji je nakon mjeseci predanog rada ciljano nastao upravo povodom proslave Dana obitelji i dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Recital je autorsko djelo Renea Medvešeka kao pisca teksta i redatelja, a posebno skladana glazba za recital je djelo Matije i Čede Antolića.

U 10 sati započet će najsvečaniji dio Papinog pohoda, Misa na zagrebačkom Hipodromu u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Na kraju mise Papa će predvoditi molitvu Kraljice neba. U poslijepodnevnim satima, Papa će slaviti Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u katedrali u Zagrebu.

Sveti Otac Benedikt XVI. Hrvatsku će napustiti u kasnim satima, a uoči odlaska, u zračnoj će luci održati završni govor.

Autor: D. K.